Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
10 Ιουνίου 2016, 08:10

***Στη σκιά των βράχων

_Λευτέρη , Λευτέρη , δεν ακούς ; φώναζε ένα πρωινό ένας συγχωριανός του Λευτέρη Δημάση καθώς τον είδε να σταματά το αυτοκίνητό του  δίπλα στην γέφυρα από την μεριά της Διάβας και να βαδίζει επί της γέφυρας και να κατέρχεται την  περιβόητη , ποια ,σκάλα για να ακολουθήσει ένα έντονο βάδην μέχρι Καλαμπάκα .

_Βρε Λευτέρη , που πας ; συνεχίζει να σκούζει ο συγχωριανός του καθώς τον έβλεπε να συνεχίζει το βάδην .

Κάποια στιγμή από τις πολλές επικλήσεις ο Λευτέρης άκουσε και γύρισε το βλέμμα του πίσω αντικρίζοντας τον συγχωριανό του .

_Τι θες  και σκούζεις  λες και σου ανακοίνωσαν τον   ΕΝΦΙΑ ; τον ρωτάει .

_Καλά , δεν ξέρεις ότι κάναμε πόρο και περνάμε με τα αυτοκίνητα ;

_Ξέρω , πως δεν ξέρω , απαντά ο Λευτέρης .

_Ε΄ αφού  ξέρεις γιατί πας από δω ;

_Γιατί ενοχλάω κανέναν ;

_ Δεν ξέρω αν ενοχλάς  , αλλά για να μην πας απ΄ τον πόρο  και να ανεβοκατεβαίνεις  την σκάλα , σαν κάτι  να θες να μας πεις . Μήπως είσαι με τον Δήμαρχο ; ρωτάει ο συγχωριανός του .

_Γιατί ο Δήμαρχος δεν περνάει από τον πόρο ;

_Όχι , Δήμαρχος  και σια πάνε από κάτω .

_Σοβαρώς ; ρωτά ο Λευτέρης μην πιστεύοντας αυτά που άκουγε .

_Άκου , χωριανέ ; Δεν ξέρω ποιοι και γιατί δεν πάνε από τον πόρο αλλά εγώ ξέρω γιατί πάω από την σκάλα , απαντά ο Λευτέρης .

_Γιατί πας απ΄ την σκάλα ; Αν ήσαν πόντιος να το καταλάβω , αλλά εσύ απ΄ όσο ξέρω είσαι αρβανίτης  , έξυπνος άνθρωπος .

_Ά…ααα , χωριανέ να σου πω , εγώ πέρα απ΄ το ότι είμαι παραδοσιακός  , θέλω να τιμήσω και αυτόν που τοποθέτησε την σκάλα , απάντησε σοβαρά ο Λευτέρης .

_’Α…αααν  είναι έτσι τότε να κρατήσουμε την σκάλα για το μουσείο , τον πείραξε ο συγχωριανός του .

_Να σου πω ; δίκιο έχεις ,  ξέρεις τι έχει ακούσει αυτή σκάλα τόσο καιρό τώρα;

_Τι έχει ακούσει ;

_Χίλια δυο πράματα .

_Αμ κάτι ήξερε ο Σκονδριάννης και σε είπε σκαλίτη , δεν φκιάνετε και μια επιτροπή φίλων σκάλας με το όνομα «ΣΚΑΛΙΤΕΣ» ;

_Ενδιαφέρουσα η πρόταση , θα το σκεφτούμε , απάντησε ο Λευτέρης τραβώντας τον δρόμο του για Καλαμπάκα .

 Φαίδρα

 

***ψίθυροι

*Μπορεί εμείς που την βλέπουμε και ζούμε  στην Καλαμπάκα να μην το βλέπουμε ούτε να το αισθανόμεθα  αλλά εμπνέει πολλούς καλλιτέχνες στην δημιουργία . Πως τεκμαίρεται τούτο ; Από διάφορα καθημερινά παραδείγματα και ομολογίες των ίδιων των δημιουργών που επισκέπτονται την πόλη . Συνεπώς δεν είμαι αιθεροβάμων  όταν υποστηρίζω ότι πρέπει η πόλη και η περιοχή συνακόλουθα να λάβει χαρακτηριστικά πόλης και περιοχής του πνεύματος ; Τα γεγονότα με δικαιώνουν , ευτυχώς !!!

……………………………………………………….

 

*Κυριακή μεσημέρι σε κεντρικό εστιατόριο  της πλατείας Δημαρχείου μια ομάδα Αλβανών καλλιτεχνών – μέλη πολυφωνικής χορωδίας Αυλώνας , όπως έμαθα ,  καθώς  επέστρεφαν από  μουσική εκδήλωση στην Λάρισα , στάθμευσαν για να φάνε . Έ, εμπνεόμενοι , λέει ,  από το δέος των βράχων που έβλεπαν πάνω τους άρχισαν να άδουν παραδοσιακά τραγούδια  του τόπου τους με την χαρακτηριστική πολυφωνική χροιά προκαλώντας θαυμασμό στους παρευρισκόμενους  άλλων εθνικοτήτων. Αντιδήμαρχε πολιτισμού , μήπως ένα φεστιβάλ παραδοσιακής  μουσικής Βαλκανικών χωρών πρέπει να το σκεπτόμαστε μια και η μουσική , σε αντίθεση με πολλά άλλα που χωρίζουν , ενώνει ;

 

***Σοβαρά και εύθυμα

*Επανήλθαν τα χαμόγελα στα παραλιακά της Διάβας καθώς εξελίσσονται σε χώρο συνάντησης για μεσημεριανή ουζοποσία  και πολλά άλλα μαζί που χαρακτηρίζουν   των ελλήνων τις παρέες που λέει και ο μέγας Σαββόπουλος . Μάλιστα υπάλληλος πρατηρίου της περιοχής μου λέει πως και μόνο που βλέπουν κίνηση στον δρόμο που το διάστημα που η κυκλοφορία λόγω της πτώσης της γέφυρας , γίνονταν αναγκαστικά από Σαρακίνα , ήταν νεκροταφείο , τους φτάνει .Συμφωνώ και επαυξάνω αγαπητέ μου !!!

…………………………………………………………..

 

*Τελικά θα έχει ή όχι καζάνι στο 20ο Αντάμωμα Χασιωτών ;  , με ρωτούν πολλοί . Αγαπητοί μου , τι να σας πω κι΄ εγώ . Ο μόνιμος ανταμωματάρχης  Μπάμπης Ζούζουλας λέει τον απ΄αυτό της  να βαράει κάτω η δημοτική αρχή , καζάνι θα έχει . Απ΄ την άλλη η δημοτική αρχή λέει είπον και ελάλησον  , δηλαδή καζάνι γιοκ  εφέτος . Τελικά πάτε με ταπεράκια και αν έχει τρώτε , αν όχι επίσης τρώτε στις υπαίθριες ψησταριές . Από όρεξη να πάτε καλά μόνο , όλα τ΄ άλλα θα τα βρείτε είτε με καζάνι , είτε άνευ !!!

***Εξ΄ απορρήτων

*Είναι γνωστό πως ως λαός είμεθα επιρρεπείς  στο να μην σεβόμαστε  κάποια πράγματα και να βλέπουμε τον ευρύτερο χώρο ως προέκταση της αυλής μας . Λοιπόν , δυο τρείς θέσεις  στάθμευσης ΑΜΕΑ έχει χαρακτηρίσει ο δήμος και ποτέ  δεν θα τον  βρείς κενό . Και όταν λες σε κανέναν _άνθρωπέ μου αυτός είναι χώρος στάθμευσης  για ΑΜΕΑ , αν δεν σε βρίσει , θα σου πει δεν είδα , δεν ήξερα !!! Έλληνες γαρ .

……………………………………………………………..

*Επίκεντρο ενδιαφέροντος και μάλιστα μεγάλο συγκεντρώνει το μουσείο φυσικής ιστορίας & Μανιταριών απ΄ ότι ακούω  από διάφορους επισκέπτες της περιοχής που το επισκέπτονται και γυρίζουν με ωραία ψώνια φορτωμένοι . Άλλος ψωνίζει μαρμελάδα από μανιτάρια , άλλος λάδι από μανιτάρια  ,άλλος κρέμα από μανιτάρια , άλλος καπέλο σε σχήμα μανιταριού . Είπαμε , ότι γίνεται

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Γιαννούλα Γιάννη (Δημ. Σύμβουλο): Αγαπητέ , τα κινητά είναι για να σε βρίσκουν ακόμα και να έχεις κρυφτεί στου βοδιού το κέρατο .

ΠΡΟΣ Γιώργο  Δήμου (Προϊστάμενο ΔΕΗ): Πάλι εκείνο το μαυροκούναβο την έκανε την ζημιά ;

ΠΡΟΣ Γιάννη Καρανίκα (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκάμπου): Γιάννη , με πληροφόρησαν πως θα είσαι ο αρχιμάγειρας  στο Αντάμωμα . Ισχύει ή διαδώσεις ;

ΠΡΟΣ Χρήστο Κακούσιο (πρόεδρο Αύρας): Πρόεδρε , με πληροφόρησαν πως ούτε για δείγμα δεν υπάρχει χορτάρι στο χωριό .

ΠΡΟΣ Δημήτρη Γκούτρα (ΚΑΠΗ Καλαμπάκας): Τελικά , αυτός ο βοσκότοπος του χωριού σου πόσος  είναι ;

***Είπαν

( για  το Αντάμωμα Χασίων)

«…Οι Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται αλλά το Αντάμωμα με καζάνι θα μείνει στους αιώνες των αιώνων …» .

Χαράλαμπος Ζούζουλας

(Πρόεδρος  Δ.Σ Πολιτιστικού Συλλόγου Γάβρου)

( για  τον πρόεδρο της Αύρας)

«…μακάρι να .ηταν όλοι οι πρόεδροι των χωριών σαν τον κουμπάρο μου τον πρόεδρο της Αύρας …» .

Δημ. Σακελλαρίου

(πρώην Δήμαρχος)

 

( για  τις δεξαμενές συλλογή λυμάτων Χρυσομηλιάς)

«…ότι συμβαίνει με τις δεξαμενές της Κορομηλιάς το ίδιο συμβαίνει και με τις δεξαμενές της Χρυσομηλιάς …» .

Βύρων Μπουτίνας

(Πρώην Δήμαρχος )

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .