Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Μαΐου 2016, 06:16

***Στη σκιά των βράχων 

_Δήμαρχε Χριστός Ανέστη , πως πόρεψες ;

_Μ…..μμμ , καλά , καλά , απάντησε ο Δήμαρχος κάπως διστακτικά .

_Δε..εεεν  το λες με όρεξη  , συνέβη κάτι ; Ρώτησε τον δήμαρχο ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου , στενός συνεργάτης και χωριανός του ,Γιώργος Γιαννάκος , καθώς το «μάκα – μούκα» του Δημάρχου του φάνηκε κάπως .

_Τι καλά να είμαι , δε βλέπεις τι γίνεται πέρα ;

_Τι γίνεται ; Εγώ όλα ωραία και καλά τα είδα  . Μάλιστα θα τολμούσα να πω πως καλύτερα δεν θα μπορούσαν να είναι υπό τις δοσμένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα. Δε βλέπεις ; Πάμε εκ νέου εις νέας  εκλογάς ,  απάντησε  ο Γενικός κάνοντας , όπως πάντα άλλωστε ,βαθειά βουτιά στην πολιτική ανάλυση για το Ελληνικό πολιτικο- οικονομικό γίγνεσθαι .

_Εκλογές ;  Τι εκλογές ; Μ…μμμμ , όλα τ΄ άχε  η Μαριωρή , ο φερετζές της έλλειπε ….τον έκοψε ο δήμαρχος ξεφυλλίζοντας κάτι έγγραφα που είχε μπροστά του.

_Επιμένω δήμαρχε , γιατί σε βλέπω σκεπτικό και λυπημένο , όλα καλά , όλα ωραία πέρα , επέμενε ο γενικός .

_Λες ;

_Λέω και επιμένω και μάλιστα μετ΄ επιτάσεως , συνέχισε να λέει ο γενικός .

_Μα…αααα …

_Τι μα Δήμαρχε , και το κονδύλι υπογράφτηκε και μέσα περνάνε , και σκάλα υπάρχει …..

_Πάψε και θα μας κάψεις , τον έκοψε απότομα ο Δήμαρχος καθώς τινάχτηκε όρθιος πηγαίνοντας προς την πόρτα .

_Γιατί Δήμαρχε , κρυφό είναι ;

_Κρυφό λέει…ιιι . Θεόκρυφο   . Εμείς δεν ξέρουμε τίποτα . Ούτε ποιος μπήκε , ούτε ποιος άνοιξε , ούτε ποιος έβαλε τη σκάλα , τίποτα , συμπλήρωσε ο Δήμαρχος .

_Μα….αααα ….

_Δεν έχει μα….. Θες να το μάθει ο κοντός και να γίνει τούρκος ;

_Τούρκος ;

_Τούρκος λέει ; Μωάμεθ ο Πορθητής να μη σου πω , απάντησε ο Δήμαρχος γελώντας .

_Δε σε εννοώ βρε δήμαρχε .

_Άστα  αυτά , δεν τα ξέρεις  εσύ , αυτά είναι ψιλά γράμματα  , συμπλήρωσε ο Δήμαρχος  κατεβάζοντας το βλέμμα του  στην στοίβα με τα χαρτιά .

_Καλώς , καλώ…ωωως  , απάντησε ο γενικός και σηκώθηκε να φύγει ακόμα περσότερο προβληματισμένος  που για εις μίαν εις έτι φορά  δεν κατανοούσε το σκεπτικό του  Δημάρχου  .

 

  Φαίδρα

***Ψίθυροι

*Πήχτρα το κέντρο της Καλαμπάκας το εορταστικό Πασχαλινό πενθήμερο καθώς ο κόσμος που επέλεξε , λόγω Μετεώρων και φυσικής ομορφιάς , αλλά και στρατηγικής θέσης της πόλεώς  μας , ήταν πολύς . «Παραπονάκια» άκουσα από ντόπιους που δεν μπορούσαν να βρουν τραπέζι να καθίσουν να απολαύσουν τον καφέ τους μια και όλα είχαν κατακλυσθεί !! Αγαπητοί μου ,δε μπορεί να τα έχουμε όλα ; Και κόσμο , και ηρεμία , και άπλα ; Νομίζω ;

………………………………………………………

 

*Με ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν  φέτος την ανάσταση στο Καστράκι όπως με πληροφόρησαν . Με το που ο παππάς έψαλε  το Χριστός Ανέστη , ο ουρανός γέμισε από βεγγαλικά που κάποιοι Καστρακινοί ιδίας πρωτοβουλίας , προμηθεύτηκαν και  έριξαν τηρώντας το έθιμο που θέλει η Ανάσταση  του Κυρίου μας συνταράζει ώστε να ακούγεται η νίκη της ζωής επί του Θανάτου !!! Ωραιότατα , θα λέγαμε εμείς από δω έστω και αν δεν άρεσε  σε κάποιους .

***Σοβαρά και εύθυμα

 

*Μπορεί το ψιλόβροχο να δυσκόλεψε κάπως την ανάβαση στο Πανηγυρίζον μονύδριο Αγίου Γεωργίου Μαντηλά στο Κατράκι  , αλλά αυτό ουδόλως εμπόδισε όσους έχουν κότσια και πίστη (τους μαντηλαδες) ν’ ανέβουν στο βράχο και να κρεμάσουν μαντήλια – τάματα των πιστών κατεβάζοντας τα περσινά και μοιράζοντάς τα ως φυλαχτό . Και όλα , με την χάρη της Θείας οικονομίας και του Αγίου Γεωργίου , εξελίχθηκαν , όπως πάντα άλλωστε , ομαλά !!! Βοήθειά μας  φιλέορτοι !!!

………………………………………………………

*Δεν ξέρω αν και πόσο είναι εφικτό αλλά μάλλον αγαπητέ πρόεδρε Καστρακίου Περικλή Γιάννη θα πρέπει να εξετάσεις την περίπτωση , σε συνεργασία με την μοναστική κοινότητα να αναπαλαιωθεί ή να ανακατασκευαστεί το μονύδριο  του Αγίου Γεωργίου – Μαντηλά τα ερείπια  του οποίου είναι εμφανή  στο κοίλωμα του βράχου του Αγίου Πνεύματος . Θα είναι ότι καλύτερο έχω την εντύπωση μια και η δημοσιότητα που έλαβε το έθιμο του κρεμάσματος των Μαντηλιών είναι τόσο μεγάλη που , θα έλεγα , το επιβάλλει !!!

 

***Εξ΄ απορρήτων

*Αν και η φετινή Πρωτομαγιά συνέπεσε με το Πάσχα εντούτοις δεν ήταν λίγοι που βγήκαν στην εξοχή και στο χλωρό χορτάρι να «πιάσουν»  τον Μάη πλέκοντας στεφάνι από απλά και ταπεινά αγριολούλουδα της φύσης . Βέβαια ο καιρός πήγε να μας τα μουσκέψει αλλά στην τελική ο καιρός την δουλειά του και τα έθιμα την δική τους δουλειά , όπως χαρακτηριστικά μου είπε  ένας φίλος  που εθεάθη αγριολουλουδοστεφανομένος  . Καλό μήνα συνέλληνες!!!

………………………………………………

*Αυτό κι΄ αν είναι τραγικό . Ένα σκυλί της αυλής , όπως λέμε , ανήμερα του Πάσχα επετέθη και κατασπάραξε  αγοράκι πέντε χρόνων αφήνοντας άφωνη την τοπική κοινωνία της Κοζάνης αλλά και το Πανελλήνιο βεβαίως – βεβαίως . Πώς να το δεχθεί αυτό το τραγικό συμβάν ανθρώπινος νους ;  Μήπως όσοι κατέχουν τέτοιου είδους σκυλιά θα πρέπει να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή ως προς τους κανόνες ασφαλείας  ;

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Αντιδήμαρχο): Αγαπητέ μου , επληροφορήθην ότι την μέρα του Πάσχα μπήκες και ευχήθηκες σε όλα τα σπίτια της Διάβας που έψηναν τον οβελία !!! Να υποθέσω ότι ευχήθηκες και στους ηγέτες του κινήματος αγώνα ;

ΠΡΟΣ Περικλή Γιάννη (Πρόεδρο Καστρακίου): Tον Σταυρό τον κουβάλησες , τον επιτάφιο τον ζαλώθηκες , στον Μαντηλά ήσαν έτοιμος , αν χρειαζόταν , ν΄  ανεβείς , την παράσταση με το αρνί ανά χείρας την έκλεψες .. Αυτό θα πει επικοινωνιακή στρατηγική !!!

ΠΡΟΣ Γιώργο Γκόγκο (Σύμβουλο Καστρακίου ): Χρόνια πολλά για το ύψωμά σου και έσο έτοιμος για ότι έρχεται !!!  Βλέπεις ο Περικλής  . Τετράγωνη επικοινωνιακή στρατηγική και όχι μόνο !!!

ΠΡΟΣ Θοδωρή Αλέκο (πρώην Δημοτικός Σύμβουλος) : Είδα ότι έκανες Πάσχα εν Διάβα . Δεν πιστεύω να ήρθε και σε σένα ο Ράντος ;

ΠΡΟΣ Γιώργο Ζησόπουλο (Πρόεδρο Σκεπαρίου): Πρόεδρε Χριστός Ανέστη και έτη πολλά για την ονομαστική σου εορτή αλλά φωτο για αφίξεις δεν μου έστειλες για να σχολιάσουμε ; Αναμένω !!!

***Είπαν

( για την παρουσία του στην Διάβα το Πάσχα)

«…Εγώ αυτό έκανα κάθε Πάσχα , αυτό έκανα και φέτος , Αντάλλαξα ευχές με τους Συγχωριανούς μου…» .

Κώστας Ράντος

(Αντιδήμαρχος)

 

( για την γέφυρα Διάβας)

«…τα νέα για την γέφυρα Διάβας είναι πολύ καλά και σύντομα θα έχουμε ευχάριστες  εξελίξεις  …».

Χρήστος Μιχαλάκης

(Αντιπεριφερειάρχης )

 

( για το Πάσχα )

«…Το Πάσχα το περνάω πάντα στη Διάβα . Είναι κάτι ξεχωριστό και μοναδικό …» .

Θοδωρής Αλέκος

(Πρώην Δημ. Σύμβουλος)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .