Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
31 Ιουλίου 2015, 08:10

***Στη σκιά των βράχων

_Γώγου , είσι λεβέντζ , σι βγάζου  του καπέλου . Μ…μμμμ , μπράβους , μπράβους . Τέτοιους πουλιτκούς θέλουμι , όχι σαν τσι’άλλι που δεν ξέρουν που βαϊζν ; Φώναζε  επί σκοπού , προφανώς για ν’  ακουστεί στον περίγυρο  , γνωστός και μη εξαιρετέος Βλαχαβιώτης  τον Γιώργο Δήμου καθώς τον συνάντησε σε σουβλακερί στο πανηγύρι τ΄ Αηλιώς  .

_Πάψε βρε αφουρισμένε και  θα μας ακούει η μισή Καλαμπάκα ; Φώναξε ο Γιώργος Δήμου αντιλαμβανόμενος προφανώς τα καρφιά που έριχνε σαν τα φαρμακερά βέλη του Ηρακλή , ο Βλαχαβιώτης .

_Ά…αααα , να με συμπαθάς , αλλά ιγώ τα λέω τσεκουράτα κι σ΄αφνούς  π’  αρέσι ,  για τσ’ άλλι , δε θα μπουρέσου , επέμενε να φωνασκεί ο Βλαχαβιώτης λες και βρίσκονταν στην βίγλα , πάνω στην Βλαχάβα .

_Μη , μη ,μη…ηηηηη αναφέρεις αυτό το όνομα και θα με κάψι , τον έκοψε ο Γιώργος Δήμου παίρνοντας τον Βλαχαβιώτη απ΄το μανίκι και τραβώντας τον σε μια άκρη της υπαίθριας  σουβλακερί .

_Θα δουκιμάσουμι κανένα λουκάϊγκου  , Γώγου ; Ρώτησε ο Βλαχαβιώτης τον Γιώργο Δήμου που κοιτούσε γύρω του περιεργαζόμενος την ομήγυρη  .

_Θα πάρουμι , παρήγγιλι  ότι  τραβάει η ψυχάρας , απάντησε ο Γώγος Δήμου κοιτώντας το κινητό του που δεν έλεγε να σταματήσει να χτυπάει όση ώρα μιλούσε με τον Βλαχαβιώτη .

_Απ΄λες Γώγου , μιταξί μας  τώρα  , είσι ουραίους , μια χαρίτσα τα καταάφερις .

_Μ…μμμμ ….., έκανε ο Γιώργος Δήμου στην προσπάθειά του να αρθρώσει λόγο αλλά ο Βλαχαβιώτης του έκοψε  την φόρα .

_Σού…οοοουτ , μη…ηηηη λες τίπουτα  ισί , λίγα λες πουλλά καταλαβαίνου , επέμενε να λέει ο Βλαχαβιώτης .

_Εσύ μπορεί να καταλαβαίντζ  , ιγώ  όμως όχι , επέμενε να λέει ο Γιώργος Δήμου .

_Ισύ  δεν καταλαβαίντζ ; Ίσι  ισί μια μάρκα ;  Έ…εεεε  έ..εεε  . Του νιρό κατ΄απ΄τ΄ αχυρα …

_Βρε λεβέντιμ , για ποιο λες ;  Αλήθεια δεν καταλαβαίνου ; Επέμενε να ρωτάει ο Γιώργος Δήμου πάλι  .

_Για τα φέξα απάν τη βραδυά του πανηγυριού λέου … , Κλά….ααατς , ου διακόπτς  , πίσσα η Βλαχάβα . Την τύφλα μας δεν βλέπαμε .

_Ιγώ ; Πουτέ τέτοιου πράγμα . Ο ασβός .

_ Βρε ποιος ασβός κι κουραφέξαλα μιλάς ….  Πάψι , είσι ουραίους , επέμενε να λέει ο Βλαχαβιώτης με τον έρμο τον Γιώργο Δήμου  να προσπαθεί επί ματαίω  να αποδείξει  Βλαχαβιώτη ότι δεν είσαι ελέφας !!!

           Φαίδρα

***Σοβαρά και εύθυμα

*Πανηγυριώτες  όλοι το περασμένο Σαββατοκύριακο , λόγω Αγίας Παρασκευής και Αγίου Παντελεήμονος , πανηγυριώτες και οι τοπικοί μας άρχοντες αφού , άλλος λίγο , άλλος πολύ , έκαναν  τις τσάρκες τους στα πέριξ πανηγυρίζοντα χωριά .

Λοιπόν , τσεκάροντας τώρα τις παρουσίες δημοτικών συμβούλων διαπιστώνω  ότι τις περισσότερες  παρουσίες καταγράφει με διαφορά  η δημοτική Σύμβουλος κυρία Μαρία Γκαραγκάνη η οποία επισκέφθηκε  τα περισσότερα πανηγυρίζοντα χωριά κυρίως του ορεινού όγκου .

Χαρά στο κουράγιο σου , αγαπητή μου !!!

………………………………………………………

 

*Και μέσα στα πολλά και ωραία εορταστικά που «έπιασα» ότι  έλαβαν χώρα είναι και η γιορτή «κασσαρίας» στην Πολυθέα Ασπροποτάμου .

Τι έκαναν οι Πολυθεάτες  , που ειρήσθω εν παρόδω  είχαν τους καλύτερους κασσερομαστόρους ; Αναβίωσαν την λειτουργία των κασσαριών , όπου ως γνωστόν παράγονται  και ωριμάζουν τα κασέρια .

Βέβαια μπορεί η καλοκαιρινή μπόρα , μπορεί να τροποποίησε το πρόγραμμα αλλά το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό .

Λοιπόν , μήπως ήρθε η ώρα , λόγω της κρίσης , να επανέλθουν  οι παραγωγικές μας ενασχολήσεις ;

***Ψίθυροι

*Την μήνη πολλών δέχεται  , όπως μαθαίνω , ο «δήμαρχος» Καστρακίου Περικλής Γιάννης για το ότι δεν τηρήθηκε φέτος το έθιμο του καζανιού  στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στην περιοχή .

Τώρα γιατί στον Περικλή τα πυρά και όχι αλλού , είναι ένα θέμα , αν και η απάντηση που έλαβα από κάποιους Καστρακινούς , ήταν ότι «είθισται και τα καλά και τα άσχημα να τα δέχεται ο πρώτος του χωριού , είτε φταίει , είτε όχι» .

Περικλή ,  μάλλον για τον Γκόγκο  ψυχανεμίζομαι  ότι δουλεύεις !!!

…………………………………………….

*Λάτρης της περιοχής Ασπροποτάμου και των βλάχων , δηλώνει ευθαρσώς ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Γιώργος Γιαννάκος που με βάση το Χαλίκη , φιλοξενούμενος του πρώην δημάρχου  Ασπροποτάμου  και νυν αντιδημάρχου Δημήτρη Βουρλίτση , εξέδραμε  στην γύρω περιοχή γνωρίζοντας την πολύπλευρα  .

Αγαπητέ , δεν έχεις άδικο για την μοναδικότητα του οικοσυστήματος , της ιστορίας και παράδοσης της περιοχής , αλλά η διαχείριση του θέματος , θέλει ρέγουλα !!!

***Εξ’ απορρήτων

*Δεν είναι και λίγοι αυτοί που με ρωτάνε για το πρόγραμμα επισκέψεων του Δημάρχου το εορταστικό διήμερο . Αγαπητοί μου ,  λίγο η απουσία δελτίου τύπου , λίγο εμείς που δεν τα προκάνουμε όλα , λίγο η επιλεκτική επιλογή των παρουσιών  του Δημάρχου , άντε να μάθεις μετά αν και που πανηγύρισε ο δήμαρχος .

Αγαπητέ δήμαρχε , για να μην πέφτουμε «θύματα»  παραπληροφόρησης , μήπως να συστήσεις εκείνο το ριμαδογραφείο επικοινωνίας ;

…………………………………………

 

*Κατά πως πάει να εξελιχθεί το πράμα  η Καλαμπάκα  έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει  σε ότι αφορά το μέλλον  της . Ή θα εξελιχθεί σε  Μύκονο  της Ηπειρωτικής Ελλάδας , ή θα ακολουθήσει αυτό που η φύση και τα έργα των χειρών και του πνεύματος δημιούργησαν και μας παρέδωσαν ως διαθήκη και παρακαταθήκη μαζί .

Η επιλογή  για την αναθεώρηση  της ταυτότητας  της πόλης  είναι δική  μας φυσικά , αλλά έρχονται στιγμές που πρέπει να πάρεις μια απόφαση που θα δρομολογήσει εξελίξεις καθοριστικές για το μέλλον .

***Είπαν

( για το σπήλαιο Θεόπετρας)

«…Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς ο δήμος δεν μπορεί να εκπαιδεύσει έναν νέο εργαζόμενο και να έχει το σπήλαιο ανοιχτό !!!» .

Βάϊος    Ζιάκας

(Πρώην Δήμαρχος Βασιλικής )

 

( για  τις παιδικές χαρές)

«…Στόχος μας είναι να πάρουν οι παιδικές χαρές  ISO , αλλά με τα προαπαιτούμενα που τίθενται μάλλον το βλέπω δύσκολο …»

Δημήτρης Βουρλίτσης

(Αντιδήμαρχος )

( για )

«…Τα  μέτρα έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και γεωργούς…» .

Δημήτρης Κόττης

(Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Θανάση Κύρο (πρόεδρο Διάβας): Αγαπητέ πρόεδρε , δεν σε είδα στα ψηλά λόγω της πανηγύρεως  της  Αγίας Παρασκευής . Γιατί ;

ΠΡΟΣ Ζήση Καραγιάννη (Πρόεδρο Πoλιτιστικού Συλλόγου Αγιοφύλλου) : Ζήση , συγχαρητήρια για την εκδήλωση αλλά πουνα  πιστώσουμε  το θαύμα ; Στην Έφη Θώδη , ή στην Αγία Παρασκευή ;

ΠΡΟΣ Κατερίνα Καλαμπάκα – Μπέλλου(Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Κρύας Βρύσης): Αγαπητή μου , και οι συγχωριανοί σου βγήκαν έξω και πολλούς φιλοξενούμενους  είχατε στην εκδήλωση . Και σε άλλα με υγεία τώρα !!!

ΠΡΟΣ Γιάννη Καρανίκα (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκάμπου): Απ΄ότι βλέπω μάλλον διεκδικείς ασυζητητί τη θέση του προέδρου των κριτών των πανηγύρεων .

ΠΡΟΣ Δημήτρη Παπακώστα (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας) : Ασυζητητί , την θέση του Αντιπροέδρου των κριτών των τοπικών πανηγύρεων .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .