Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
15 Μαΐου 2015, 08:19

***Στη σκιά των βράχων

_Τάκα…αααα , καλουσόρσις  . Κατέβα να μας πεις πως  τα πόριψις ; Φώναξε τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Σακελλαρίου απ΄ τ’  «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» , καθώς τον  είδε να διαβαίνει  εποχούμενος  την κατωφέρεια  της  Ευθ. Βλαχάβα  , με τρόπο αργό σαν της χελώνας  ένα πράμα , προφανώς  για να πάρει μάτι την κοινωνική ομήγυρη  που συναθροίζονταν  στους  παραδοσιακούς  καφενέδες .

Η φωνή  ήταν  δυνατή , σαν  του ντελάλη και  μάλλον  γνώριμη , καθώς φάνηκε στον πρώην δήμαρχο που μονομιάς κοκάλωσε το αυτοκίνητο για να κοιτάξει προς την μεριά που ακούστηκε η φωνή  και  παραλίγο  να καρφωθεί πάνω του το ακολουθών όχημα .

Κάτι πήγε να πει ο οδηγός του  αλλά βλέποντας το κεφάλι  του πρώην δημάρχου να εξέχει του παραθύρου μάλλον δεν το αποτόλμησε κάνοντας προφανώς δεύτερες σκέψεις .

Ο πρώην Δήμαρχος  άλλο που δεν ήθελε, καθώς επιρρεπής στην πολιτικοκοινωνική  κριτική , άδραξε της ευκαιρίας για να πάρει μυρωδιά από το τοπικό κοινωνικοπολιτικό  μας  γίγνεσθαι και ντήριασε  στον καφενέ .

Αφού  σκόλασε  με τις χαιρετούρες και τις  ευχές για καλό Καλοκαίρι και τα ρέστα κάθισε στην παρέα του φίλου  του που τον φώναξε .

_Άρα  Δήμαρχε , μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε στα «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» ; Τι φκιάντζ ; Πως τα πουρέψατι απάν ; Τι χαμπέρια μας φέρς απ΄του  ρημαδουσυνέδριου ; Έπεσαν βροχή οι ερωτήσεις προκλήσεις για τον πρώην Δήμαρχο που άλλο που δεν ήθελε να αρχίσει την λογοδιάρροια για τα παρασκηνιακά  παραλειπόμενα του  συνεδρίου  της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  .

_Απου  λίγου παιδιά , απου λίγου . Είδα και τα χαΐρια απ΄τα  πουλλά κουσκούσια  στις εκλογές ; Απάντησε ο δήμαρχος ρίχνοντας  το καρφί μάλλον για μερικούς της ομηγύρεως .

_Α….αααα , Δήμαρχε , δεν ξέρου τι λες ισί αλλά μάτια που δεν βρίσκουντι  αγλήγουρα λοισμουνιούντι , απάντησε ο φίλος του δημάρχου που συνέχισε να κάνει παιχνίδι  με την κουβέντα της παρέας   .

_Μακριά  κι’  αγαπημένι  φίλε ;  Επέμενε  ο δήμαρχος σηκώνοντας το ποτήρι με το τσίπουρο που μόλις είχε εναποτεθεί στη γωνία  του  ερμαρίου  του τραπεζιού καθώς τα πολλά ποτήρια και τα πιάτα με τους μεζέδες το είχαν καταλάβει ολάκερο .

_Άντε γεια  μας   Δήμαρχι , πάντα τέτοια , είπε ο φίλος του Δημάρχου σηκώνοντας το ποτήρι για την καθιερωμένη τσίγκρα .

_Γεια μας παιδιά και καλό Καλοκαίρι να περάσουμε , απάντησε ο δήμαρχος καθώς  οι ερωτήσεις  συνέχιζαν να  πέφτουν  βροχή για τα παρασκηνιακά παραλειπόμενα του συνεδρίου  που θα σας τα αποκαλύψω στο επόμενο .

   Φαίδρα

***Σοβαρά και εύθυμα

*Έναν διαφορετικό τόνο είχε η φετινή εκδήλωση μνήμης στον Παπά  – Θύμιο Βλαχάβα που έγινε στην γενέτειρά  του  την Κυριακή μετά την Θεία Λειτουργία στον  ενοριακό ναό Προφήτη Ηλία .

Και την διαφορετικότητα την έδωσαν τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων που ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές τραγούδησαν και χόρεψαν τραγούδια της Ελληνικής λεβεντιάς τιμώντας τον ήρωα Παπά η καρδιά του οποίου φλογίζονταν από την λαχτάρα της λευτεριάς .

………………………………………………

 

*Λοιπό…..οοον , η αγαπητή  μας πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αύρας Δέσποινα Δημάδη  , κατά δήλωσή  της , ανήκει  στο χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου  Σαρακίνας «το γεφύρι»  !!!

Και αυτό γιατί , όπως επισημαίνει , ο Αυριώτικος Σύλλογος μάλλον αυτοδιαλύθηκε  .

Αγαπητή Δέσποινα , μήπως να τα βρείτε μεταξύ  σας ;

Γιατί όταν ένας φορέας πολιτισμού διαλύεται , το κόστος για τον τόπο και τον πολιτισμό είναι πολύ μεγάλο , θα έλεγα !!!

 ***Εξ’  απορρήτων

*Δεν ήταν δυνατόν να λείψει από την Βλαχάβα ο Μπάμπης Ζούζουλας που φορώντας την παραδοσιακή Χασιώτικη φορεσιά και κρατώντας την γκλίτσα , το σκήπτρο εξουσίας του τσέλιγκα , χαιρετούσε τον κόσμο με χαμόγελο .

Μπάμπη , να σου πω την αλήθεια , εγώ περίμενα όχι  μόνο να σε δω  στο άλογο  καβάλα αλλά  να ρίχνεις και καμιά  κουμπουριά σαν αυτές που έριχνε ο Παπά – Θύμιος Βλαχάβας και αντιλαλούσαν  οι ραχούλες , τα βουνά και τα λαγκάδια .

……………………………………………….

*Ευχάριστο ότι η τοπική εκδοτική δράση εμπλουτίζεται με νέα βιβλία Καλαμπακιωτών  συγγραφέων  κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πνευματική ανησυχία   που μετασχηματίζεται σε συγγραφή βιβλίων .

Έτσι  μετά την παρουσίαση του βιβλίου του Λάζαρου Αρσενίου «ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 3000 Χρόνια νεότητα» , τις Λίας Αλεξίου «Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»  , της Χαρούλας Παρώνη «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» , την προσεχή Τρίτη παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαρίας Καλύβα «ΣΤΟΧΟΣ ΖΩΗΣ , Η ΖΩΗ»  .

Έ , δεν νομίζετε ότι κάτι κινείται  στο χώρο του πνεύματος  ;

 

***Ψίθυροι

*Δυναμικός όπως τον ξέρουμε ο πρώην πρόεδρος της Βλαχάβας  Γιώργος Τσεκούρας που δεν χόρταινε χαιρετούρες με όλους τους «επισήμους» μηδέ και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  χρ.  Σιμορέλη  εξαιρουμένου .

Πρόεδρε , είδες φέτος πόσο ωραία έγινε η γιορτή ; Όλοι παρόν όπως ταιριάζει  στον εθνικό  μας ήρωα Παπά – Θύμιο Βλαχάβα .

Πάντα τέτοια εν ομονοία και αγάπη !!!

…………………………………………………….

*Αίσθηση έκανε η ομιλία του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σιμορέλη στην εκδήλωση τιμής του Παπά – Θύμιου Βλαχάβα που έθεσε το ερώτημα και πόσο εμείς σήμερα κάνουμε το καθήκον  μας  απέναντι στην πατρίδα  και μήπως πρέπει να αντισταθούμε  όπως έκανε τότε εκείνος .

Ασφαλώς χρειάζεται αντίσταση αλλά πρόκειται για αντίσταση άνευ όπλων αλλά με την καθημερινή μας πάλη να μην χάσουμε ως έθνος τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητά  μας καθώς το σημερινό σύστημα λειτουργεί σαν την Λερναία  Ύδρα . Ένα κεφάλι κόβεις ,  εκατό παρουσιάζονται !!!

 ***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Γιώργο Γκόγκο (σύμβουλος Τ.Σ  Καστρακίου): Αγαπητέ  μου , έμαθα ότι ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου σε προσέχει ιδιαίτερα .

ΠΡΟΣ Αντώνη Παπαναστασίου (Δημοτικό Σύμβουλο): Αντώνη , για όλα εκείνος ο Σώτος τα φταίει !!!

ΠΡΟΣ Σωτήρη Βλιώρα (μέλος Δ.Σ Δημ.Επιχ/σης): Σωτήρη , κοίτα ; Στην Τρίτη απουσία από την συνεδρία , καίγεσαι ,  ή θα σε κάψουν !!

ΠΡΟΣ Νικόλα Μπαρμπάτη (πρώην Πρεβεντάρχη) : Σε είδα στη Βλαχάβα πολύ σου – μου – του  με τον Τσεκούρα  .  Προετοιμάζουμε καμία «επανάσταση κατά του κατελίνα ;

ΠΡΟΣ Χρήστο Λατσάρα (πρώην σύμβουλο Βλαχάβας): Χρηστάρα , μέτρησες τις απουσίες από τις εκδηλώσεις για τον Παπά – Θύμιο  Βλαχάβα .

***Είπαν

( για τους αμφισβητίες του)

«…Ιδού η Ρόδος , ιδού και το πήδημα . Όποιος θέλει να είναι υποψήφιος εγώ θα είμαι εκέι και θα τον στηρίξω…» .

Δημήτρης  Σακελλαρίου

(πρώην Δήμαρχος)

( για το  Αντάμωμα Χασιωτών) : Η παράδοση είναι παράδοση και απαιτεί καζάνι με μανέστρα και προβατίνα ..» .

Χαράλαμπος Ζούζουλας

(πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Χασίων)

( για την δημοτική αρχή)

«…Δεν θέλω να ταυτιστώ με την δημοτική αρχή αλλά  νομίζω κάνει ότι μπορεί…» .

Λεωνίδας Κεραμίδας

(Επικεφαλής δημοτ. παράταξης)

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .