Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
28 Απριλίου 2017, 08:08

***Στη σκιά των βράχων

Ενάμισι χρόνος σχεδόν πέρασε από την αποφράδα εκείνη ημέρα , ακριβέστερα βράδυ , που έπεσε η γέφυρα  Διάβας . Ενάμιση χρόνος με καημούς κι’  αναστεναγμούς απ΄ τους πέραν μεριά κατοίκους που έπρεπε να διανύσουν 34 και 54 χιλιόμετρα κάνοντας τον γύρο είτε από Σαρακήνα , οι Διαβίτες και Κρυοβρυσιώτες , είτε από Παραλλαγή οι  Κλεινοβίτες , Γλυκομηλιώτες , Χρυσομηλιώτες …..

Εν πάση περιπτώσει , δύσκολες και στενάχωρες μέρες , αλλά πάει πέρασαν . Και ότι περνάει ξεχνιέται . Είναι αυτό που είπε ο Μητσοτάκης ότι σε δέκα χρόνια δε θα θυμόμαστε ποιος θα θυμάται το όνομα «Μακεδονία» !!!

Που λέτε , οι πύλες αν δεν άνοιξαν σήμερα , θα ανοίξουν αύριο κι΄ αν όχι αύριο , άντε μεθαύριο . Έ, με το δίκιο τους οι άνθρωποι της πέρα μεριά του Πηνειού , θεωρούν το γεγονός ως το πλέον σημαντικό . Παρ΄ όλο που έχουν ένα κόμπο με τον χωριανό τους  Δήμαρχο Χρήστο Σινάνη τις προάλλες που κάποιοι τον συνάντησαν επί της γέφυρας , εκείνοι  ερχόμενοι από την απέναντι μεριά , κι΄ ο δήμαρχος  πηγαίνοντας απ΄ την δώθε μπλατσιάστικαν στο μέσον λες και πήγαιναν για μονομαχία στο Ελ  Πάσο . Ευτυχώς δεν είχαν πιστόλια δηλαδή , αλλά στο τέλος μέσα στη χαρά τα ξέχασαν όλα κι΄  αγαπήθηκαν .

_Δήμαρχε , ξέρεις  ι…ιιιιμείς …..

_Ξέρω , πως δεν ξέρω , όλα τα ξέρω , αλλά…..αααα…

_ Τέλος πάντων Δήμαρχε , ας τα ξεχάσουμε αυτά . Αυτά θα κοιτάμε τώρα ; Εδώ έχουμε πάλι γέφυρα . Μας στεναχώρησες , μας πίκρανες , σε στεναχωρήσαμε , σε πικράναμε , ψωμί κι΄  αλάτι .  Τόκα ;

_Μ….μμμμ , έτσι όπως το θέτεις τόκα δέκα .

_Άντι  , σιδερένια να είναι , καλοστεριωμένη να είναι  και να τη χαιρόμαστε , απάντησαν όλοι εν χορό .

_Αμήν , αμήν χωριανοί μου . Και για να μη λέτε ότι  κρατάω μούτρα πάμε απέναντι στον Κώστα Γιαννάκο να σας κεράσω , πρότεινε ο  Δήμαρχος και όλοι μαζί πεζή και μπουλουκιδών κατευθύνθηκαν προς το «παραλιακό» τσιπουράδικο .

Βλέποντας ο Κώστας Γιαννάκος το λεφούσι να κατευθύνεται προς το μαγαζί του απόρησε.

_Παιδιά βλέπετε ότι βλέπω ; Ρώτησε .

_Έλα…ααα , για σένα  και τον Λέλη  δούλεψε ο Δήμαρχος , τον πείραζαν οι θαμώνες που γνώριζαν την καχυποψία  του για το αν και πότε θα γίνει η γέφυρα .

_Σας το λέω και να μου το θυμάστε : έγινε , δεν έγινε η γέφυρα ο Κώστας από γύρω θα  πάει , φώναξε κάποιος στην ομήγυρη !!!

  Φαίδρα

***Ψίθυροι

*Κάποτε , όταν τα μαντριά ήταν δίπλα στο δρόμο προς Μετέωρα η περιοχή , άρα και η Ελλάδα , φιγουράριζε σε ξένα έντυπα για τα παθήματα των επισκεπτών από επιθέσεις σκύλων . Πέρασαν χρόνια , η δυσφήμιση σταμάτησε και όλα ομαλά . Να όμως που το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ένας τουρίστας ευρισκόμενος  έξω από το Κ.Υ και συγκεκριμένα εκεί που πουλιούνται φρούτα , έπεσε θύμα επίθεσης σκύλου τραβώντας τον μια δαγκωματιά άλλο πράγμα . Τα περαιτέρω γνωστά !!!

……………………………………………………………………

*Πρωτομαγιά , τα λούλουδα γιορτάζουν και την Δευτέρα άλλο ένα γεμάτο τριήμερο σχόλης για όλους μας που μέσα στην πίκρα της κρίσης και της ανέχειας , έχουμε ανάγκη χαλαρουϊτας . Βέβαια έχουμε και την εργατική Πρωτομαγιά που πρέπει να γιορτάσουμε αλλά αυτό μάλλον αφορά λίγους αθεράπευτα ταξικά ρομαντικούς καθώς οι περισσότεροι εφορμούν στα πέριξ και χαίρονται με εαυτούς και αλλήλους !!! Άντε και του χρόνου χωρίς μνημόνιο  πατριώτες !!!

 

***Σοβαρά και εύθυμα

*Άρτι αφιχθείς από Δανία και Σουηδία ο Αντιδήμαρχος Κώστας Ράντος , άμα τη επιστροφή του έπεσε στα βαθιά , που λένε με το πρώτο που ρώτησε να μάθει ήταν αν ως την Παρασκευή θα ανοίξουν οι πύλες της γέφυρας και θα ξανασμίξουν οι δύο περιοχές. Που   λέτε , όχι μόνο δεν ικανοποιήθηκε με την πληροφορία ότι θα είναι έτοιμα αλλά με το που άφησε τα μπαγκάζια κάτω , βούρ για την γέφυρα για να σχηματίσει προσωπική γνώμη αν θα έχουμε  «ανάσταση» σήμερις ή ….

………………………………………………………………..

*Ένας απ΄ τους  Διαβίτες που έχει εγκατασταθεί επί της γέφυρας και παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών ολημερίς είναι ο πρώην Πρόεδρος της Διάβας , όταν η Διάβα ήταν ακόμη κοινότης , Γιώργος Βλαχογιάννης . Αυτός υποδέχεται τον κόσμο που διέρχονται πεζή την γέφυρα ένθεν και εκείθεν των πλευρών , αυτός τους ενημερώνει για όλα . Πρόεδρε , τι λες θα περάσουμε σήμερα Παρασκευή πέρα ή  δώθε μεριά ; Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι έγινε καλή δουλειά !!!

 

***Εξ΄  απορρήτων

*Ωραίος ο Πρόεδρος Καστρακίου στην οργάνωση του κρεμάσματος των μαντηλιών στον Άγιο Γεώργιο Μαντηλά στο Καστράκι . Και τον Δήμαρχο ακόμα τον άφησε εκτός του χώρου όπου εξελίσσονταν το έθιμο . Το πλέον ενδιαφέρον ; Ότι και αυτός ακόμα έμεινε χωρίς μαντήλι . Πρόεδρε , είπαμε αν είσαι και παπάς με τη σειρά σου θα πάς , αλλά εσύ βρε αδερφέ το παράκανες .Εκτός κι΄ αν φοβήθηκες μην αναρριχηθεί ο Σινάνης επί του     βράχου !!!

……………………………………………………………….

*Ωραίο κι΄ αυτό . Αν , λέει η UNESCO , ένα μνημείο της Παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς απολέσει για διάφορες αιτίες  τα στοιχεία  που το ενέταξαν στον κατάλογο προστασίας , τότε προβλέπεται διαδικασία απένταξής  του . Και αυτό έχει συμβεί πρόσφατα σε δύο   περιπτώσεις μνημείων που απεντάχθηκαν . Λοιπόν , εμείς είμαστε ικανοί να το καταφέρουμε  και αυτό σε ότι αφορά τα ΜΕΤΕΩΡΑ !!! Αυτό είναι που λένε γυρίσαμε τα δαχτυλάκι μας και βγάλαμε τα ματάκια  μας !!!

***Είπαν

( για το Προεδρικό Διάταγμα Μετεώρων)

«…την διαβούλευση που δεν τόλμησε η να κάνει η Κυβέρνηση , την κάνουμε εμείς στο Περιφερειακό Συμβούλιο …» .

Κώστας Αγοραστός

(Περιφερειάρχης Θεσσαλίας )

 

( για το Hot Spot στην Καλαμπάκα)

«…ήταν ημέρες του Πάσχα και δεν θέλαμε να ανησυχήσουμε ντόπιους και επισκέπτες  …»

Χρήστος Σινάνης

(Δήμαρχος Καλαμπάκας )

 

( για τον ΕΝΦΙΑ )

«…Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να τον κάνουμε όσο δικαιότερος γίνεται…» .

Παναγιώτα Δριτσέλη

(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Τρικάλων )

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Αντώνη Καραμήτρο (πρόεδρο Κορυδαλλού ): Αντώνη , ανέβηκες μόνιμα στα ψηλά  για ξεκαλοκαιριό ;

ΠΡΟΣ Περικλή Γιάννη (πρόεδρο Καστρακίου) : Πρόεδρε , τον έδωσες μαντήλι – ευλογία από τον Άγιο ; Ή τον άφησες χωρίς  ευλογία ;

ΠΡΟΣ Μπαρμπάτη Δημήτριο (Τοπικό Σύμβουλο Διάβας):Μίμη , έμαθα ότι θα προσφέρεις ανθοδέσμη στον Μιχαλάκη σήμερα !!

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης): Αγαπητέ , καλώς όρισες από τα Ευρώπας . Έμαθα ότι το σώμα σου ήταν εκεί αλλά ο νους σου στη γέφυρα !!

ΠΡΟΣ Γιάννη Μπουτίνα (Περιφ. Σύμβουλο): Καλές και χρήσιμες οι προτάσεις σου για το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος αλλά απ΄ότι φαίνεται εκείνο που μάλλον  μας απασχολεί πλιότερο , είναι η άσκηση των χόμπι μας στα Μετέωρα !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .