Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
21 Οκτωβρίου 2016, 08:16

***Στη σκιά των βράχων

Ωραία , πέρασαν οι εκδρομείς στην Ιταλία .  Λίγο στο καράβι , εν πλω προς Ιταλία , κάποιοι τα χρειάστηκαν μένοντας ξάγρυπνοι αλλά βάζοντας πόδι στην ξηρά το χρώμα και η διάθεση επανήλθαν . Βέβαια μέχρι να φτάσουν Ιταλία κάποιοι μελετούσαν Ελληνο- ιταλικούς διαλόγους για να είναι έτοιμοι να συνεννοηθούν σε καθημερινά πράγματα κάτι που δεν έκαναν οι γνωρίζοντες βλάχικα .

_Δήμαρχε , μι σκούζι , κόμε στα ; (δήμαρχε , συγνώμη τι κάνεις 😉 Ρώτησε το Δημήτρη Σακελλαρίου ο διπλανός του καθώς τον είδε να βγάζει από την τσέπα ένα λεξικάριον ελληνο – ιταλικών διαλόγων και να το ξεφυλλίζει μουρμουρίζοντας .

_ Μπένε γκράτσιε ; Περκέ ; (καλά ευχαριστώ , γιατί 😉 , απάντησε ο πρώην Δήμαρχος .

_Μωρέ μπράβο ιταλικό ; Σχολίασε ο συνταξιδευτής  του πρώην δημάρχου .

_Γκράτσι , γκράτσι (ευχαριστώ , ευχαριστώ) , απάντησε ο δήμαρχος .

_Πρέγκο , πρέγκο (παρακαλώ , παρακαλώ) , επέμενε ο άλλος .

Να μη σας τα πολυλογώ φίλοι μου αυτήν η δουλειά μέχρι να πιάσει το καράβι Ιταλία.

Έ, μετά λειτούργησε η διεθνής γλώσσα της νοηματικής . Εκεί κατά το μεσημέρι βρέθηκαν σε ένα εστιατόριο για φαί . Κόσμος , φωνές , σίρτα , φέρτα , ένας χαμός , να χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα .

_Δήμαρχε , τι λες θα φάμε σήμερα ; τον Ρώτησε κάποιος που περίμενε στη σειρά .

_Είσαι καλά που δε θα φάμε . Πορκέτα κι΄ όλας . Κοίτα να δεις  πως συνεννοούνται , απάντησε ο πρώην Δήμαρχος και προχώρησε λίγο φτάνοντας στον μπροστά από την βιτρίνα των φαγητών .

_Ο…οοο , ούνα ντομάντα (έχω μια ερώτηση) , φώναξε .

_Ασπέτα σενιόρ , ασπέτα (περίμενε κύριε , περίμενε ), απάντησε ο άνθρωπος από την μέσα μεριά .

_Ασπέτα ;

_Ασπέτα , μι σκούζι (περίμενε , συγνώμη).

_Να σκούξι κι να πλαντάξι μακαρονά , σιγοψιθύρισε ο πρώην Δήμαρχος .

_Τι λέει , βρε δήμαρχε ; Ρώτησε ο διπλανός του γεμάτος απορία .

_Ασπέτα , ξέρω γω ;

_Ούνα ντομάντα  (μια ερώτηση)  , κε κόζε (τι είναι αυτό;)

_Καλά , βρε δήμαρχε , δε βλέπεις ; Που την είδες την ντομάτα ;  Ρώτησε ο διπλανός του κοιτάζοντας με απορία την βιτρίνα με τα φαγητά .

_Μην ανακατεύεσαι σε παρακαλώ , απάντησε ο πρώην δήμαρχος συνεχίζοντας τις ερωτήσεις .

_Δήμαρχε , άμα φας εσύ σήμερα γράψε μου , τσιάο , τσι βεντιάμο (γειά , τα λέμε) !!!

 Φαίδρα

 

***Ψίθυροι

*Δεν ξέρω αν και πόσο προχωρεί η πρόταση του κ. Κώστα Φαμίση  για το  αεροδρόμιο «ΜΕΤΕΩΡΑ» , στην Φαρκαδόνα , αλλά ο δήμαρχος μαζί με τον Αντιδήμαρχο  Τουρισμού Κώστα Ράντο ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο του Δήμου Βόλου για αναβάθμιση του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου . Έχει γούστο , λέει , να βρεθούμε ξαφνικά με δύο  αεροδρόμια ; Ποιος μας πιάνει !!!

……………………………………………………….

 

*Μια ομάδα νέων έπιασε η αστυνομία στην Λάρισα τα μέλη της οποίας κατηγορούνται ότι έκλεβαν δίκυκλα . Βεβαίως αυτό είναι τραγικό αλλά το τραγικότερο είναι ότι δέκα από αυτούς τους νεαρούς είναι κάτοχοι μάστερ ! Αυτό βέβαια αν ενοχοποιεί κάποιους αυτοί είναι  το κράτος και η κοινωνία που ξοδεύει εκατομμύρια για να σπουδάσει τους νέους , επενδύοντας σ΄ αυτούς , για να καταλήξουν τελικά κλέφτες δικύκλων !!!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Αμ ο άλλος  πάλι ;  Έβγαλε , λέει , μαχαίρι επειδή του την είπε κάποια που κλώτσησε το σκύλο της . Δεν ξέρω , αλλά αν η κλωτσιά  δεν ήταν απλή κλωτσιά αλλά σουτ και μάλιστα μίτο , δικαιολογημένα η κυρία με τον σκύλο του την είπε . Αλλά και μαχαίρι πάλι …. Τι να πούμε , προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών που άνθρωποι και ζώα κυκλοφορούν μαζί και  συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, που ακόμα λέγονται σπίτια .

………………………………………………………

 

*Με έκπληξη πολλοί Καλαμπακιώτες άκουσαν  την ομιλία στελεχών του νέου κινήματος Ε.ΣΥ (ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ)  την Κυριακή το μεσημέρι στην πλατεία «Δημαρχείου» στην οποία κάλεσαν τον κάθε κυρίαρχο αυτόχθονα  ιθαγενή  έλληνα πολίτη  που χρωστάει  στην εφορία να εξουσιοδοτήσει τον κρατικό λειτουργό που εκπροσωπεί οργανισμό ή ταμείο ή υπηρεσία ,  να εκταμιεύσει  αντ΄ αυτού το ποσό  από τους λογαριασμούς στις Ελληνικές Τράπεζες  που πίστωσε η Παγκόσμια Τράπεζα !!! Τι άλλο θ΄ ακούσουμε ακόμα !!!

***Εξ’  απορρήτων

*Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν από τα στελέχη του κινήματος Ε.ΣΥ (ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ) , ο Δήμος  Καλαμπάκας  έχει λαμβάνειν 1,5 δισ. ευρώ αρκεί , λένε , να το ζητήσει ο Δήμαρχος με μια απλή αίτηση από τα ποσά των 600 δις. και 2.3 τρις που αποτελούν προτάσεις χρηματοδότησης προς την Ελληνική κυρίαρχη Δημοκρατία του Ά. Σώρρα , προέδρου των Ε.ΣΥ !! Τι να πούμε , θα ήταν καλό αν ήταν αληθινό . Εκτός κι΄ αν είναι και εμείς κοιμόμαστε !!!

……………………………………………….

 

*Τρεις ολόκληρες ώρες χρειάστηκαν για να καταμετρηθούν κέρματα των δύο λεπτών για να πληρωθεί  μια οφειλή . Ναι καλά ακούσατε , με μια σακούλα κέρματα των δύο λεπτών !!! Το θέμα όμως είναι άλλο : Αν χρειάστηκαν τρεις ώρες για την καταμέτρηση , πόσες ώρες , μέρες  χρειάστηκε ο κάτοχός τους να  τα συγκεντρώσει ; Τι να πει κανείς για τις παραξενιές της αλληνής ή του αλλουνού !!!

***Είπαν

( για τις προσπάθειες εξασφάλισης πόρων)

«…«Εξασφαλίζουμε πόρους για να βελτιώσουμε την ασφάλεια της μετακίνησης των ανθρώπινων κοινοτήτων και τη μεταφορά των εμπορευμάτων…».

Κώστας Αγοραστός

(Περιφερειάρχης Θεσσαλίας)

( για τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών )

«…Προτίθεται  ο Υπουργός να διευρύνει τις προβλέψεις της ΚΥΑ , ώστε να ενταχθούν στις σχετικές διατάξεις αποζημιώσεων οι δευτερεύουσες κατοικίες και οι βοηθητικοί χώροι;».

Παναγιώτα Δριττσέλη

(Βουλευτής)

( για το γκρέμισμα του κοινοτικού  Νερόμυλου στο Καστράκι)

«…Οι δήμαρχοι και δημοτικές αρχές όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να φτιάξουν μνημείο  αλλά ένας εξ΄αυτών γκρέμισε και το μύλο …» .

Αθανάσιος Τσαγκρασούλης

(Δάσκαλος – Στγγραφέας )

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Γιώργο Γκόγκο (Σύμβουλο Καστρακίου ): Αγαπητέ , σε δε είδα στην κατάθεση στεφανιών για τους 36 εκτελεσθέντες Καστρακινούς από τους Γερμανούς κατακτητές . Γιατί;

ΠΡΟΣ Λευτέρη Δημάση (Διάβα) : Αγαπητέ , φύλαξε τη σκάλα καλού κακού , έστω και για λόγους ιστορίας .

ΠΡΟΣ Δέσποινα Δημάδη (Αύρα ): Τι πληροφορούμαι ; Πάτε  για ίδρυση νέου Πολιτιστικού Συλλόγου;

ΠΡΟΣ Χρήστο Κακούσιο (πρόεδρο Αύρας) : πρόεδρε , προσοχή εις τα  συνεταιριστικά  δρώμενα γιατί κάνουν τζίζ !!

ΠΡΟΣ Βάϊα Κολώνα (πρόεδρο Βασιλικής ): Υποδομές στο χωριό υπάρχουν , μήπως απομένει η κατάθεση ολοκληρωμένης  πρότασης τοπικής ανάπτυξης ;

  • ΟΧΙάς

    » Έχει γούστο , λέει , να βρεθούμε ξαφνικά με δύο αεροδρόμια ; Ποιος μας πιάνει !!!»
    Έχω την εντύπωση ότι μερικοί στο δημαρχείο παίζουν το παιχνίδι «πετάει – πετάει»……..

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .