Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
19 Αυγούστου 2016, 08:09

***Στη σκιά των βράχων

_Αδελφούλη , πάει πέρασε και η Παναγιά , όπως κατάλαβες …

_Αδερφούλη , όλα σου καλά , αλλά αυτό να μην είχες , θα ήσαν νερό για πρόσφορα , απάντησε ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος  Δημήτρης Βουρλίτσης , στον αυτάδελφό του,  επίσης Αντιδήμαρχο Ανδρέα Καλτσούδα καθώς αργόπιναν το απογευματινό τους φραπουτσίνο  σε γνωστό τσιπουράδικο στην περιοχή  «Μηλότοπος»  στον κάμπο     Ελαφίου !!!

_Ποιό να μην είχα , τι εννοείς ; απάντησε ο Ανδρέας Καλτσούδας καμώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει , με το σαρδόνιο χαμόγελο να έχει αποτυπωθεί έντονα πρόσωπό του .

_Να με κεντάς με τα πικρόχολά σου σχόλια . Αφού , ξέρεις ότι είναι το αδύνατό μου σημείο αυτό , τι θες και με κεντάς ; Εδώ λέμε πώς να το ξεχάσουμε εσύ φέρνεις τρόϊρα , ξανά πάλι επί το αυτό , συμπλήρωσε ο Δημήτρης Βουρλίτσης .

_Γι΄ αυτό το κάνω , για να σε κάνω να ευθυμήσεις , απάντησε ο Ανδρέας .

_Καλά , άμα είναι έτσι , να σου πω κι΄ εγώ ότι το τυρί σου  είναι ανάλατο ,  σ΄ αρέσει ;

_Αδελφούλη , το  ίδιο είναι ;

_Είδες  πως αντιδράς ; Για  δαύτου σου λέω , μη με κεντάς πάνω στο αδύνατό μου σημείο , επέμενε ο Αντιδήμαρχος έργων για εις μιαν εις έτι φορά , σηκώνοντας το καραφάκι.

_Πάνο , έλα δω πάρε  το όργανο να βαρέσι κανένα καλό για τον αδερφό , πρόσταξε ο Ανδρέας Καλτσούδας τον καταστηματάρχη .

_Μετά χαράς παιδιά , στακάτε λίγο μόνο να φτιάξω μια τυγανιά για την παρέα δίπλα κι΄ έφτασα , απάντησε ο Παναγιώτης . Και πράγματι μετά από καμιά μισή ώρα κι΄αφού ο τόπος «μοσχομύρισε» από την τσίκνα , κατέφθασε στο τραπέζι κρατώντας ανά χείρας  το κλαρίνο.

_Τι να βαρέσω παιδιά ;

_Καλά ρε Παναγιώτη , έχεις τον Βουρλίτση μπροστά και ρωτάς τι να βαρέσεις ; Μας δουλεύεις ;

_Τ΄ όπιασα το υπονοούμενο , στακάτε , απάντησε ο Παναγιώτης και πλησίασε το κλαρίνο στα χείλη του βαρώντας τι άλλο παρά το βλάχικο τραγούδι – αδυναμία του Αντιδημάρχου : «ΛΑ ΠΑΤΡΟΥ ΤΣΙΝΤΖΙ ΜΑΡΜΑΡΙ» τουτέστιν  «ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΕΝΤΕ ΜΑΡΜΑΡΑ».

Πού λέτε , φίλοι μου , το έπιασε τόσο καλά ο Παναγιώτης που έβαλε τον Αντιδήμαρχο στα μεράκια και σηκώθηκε να χορέψει .

_Ω…ωωωπα αδελφούλη , θυμήσου πριν από τέσσερα χρόνια στο ίδιο μέρος , πρόσθεσε ο Ανδρέας Καλτσούδας στον  φίλο του Αντιδήμαρχο έργων .

                             Φαίδρα

***Ψίθυροι

*Την έκανε την ζημιά πάλι φέτος το μαυροκούναβο προκαλώντας βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή  στον υποσταθμό της ΔΕΗ που βρίσκεται μεταξύ Καστρακίου και Μουργκανίου . Και όπως ήταν φυσικό όλα χάλασαν στις εκδηλώσεις που βρίσκονταν εν εξελίξει εκείνη την ώρα . Πάντως την νύφη πλήρωσε η γιορτή κρασιού καθώς την μεν πρώτη μέρα έβρεξε και αναβλήθηκαν οι εκδηλώσεις , την δε δεύτερη ας όψεται το   μαυροκούναβο . Αγαπητοί μου , δε σας θέλει η τύχη  νομίζω !!!

………………………………………………………….

 

*Οι πληροφορίες λένε ότι το Σάββατο το μεσημέρι στο Δημαρχείο έγινε η σύσκεψη για τα οργανωτικά του Ελληνορωσικού συμποσίου που προγραμματίζονταν να γίνει  στης 24- 27 Αυγούστου στην Καλαμπάκα . Κάτι το εξαιρετικό στην Κριμαία από πλευράς Ρωσίας , που δεν θα επέτρεπε  στην πολυπληθή Ρώσικη αποστολή να ταξιδέψει για Ελλάδα  δεν είχαμε . Από την πλευρά του ο δήμος έβγαλε  επίσημη ανακοίνωση που σημαίνει ότι όλα είχαν ρυθμιστεί . Άρα τι συνέβη το απομεσήμερο της Τετάρτης και πάμε για αναβολή ;

***Σοβαρά και εύθυμα

*Στην Οιχαλία πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μελών και φίλων του  Πολιτιστικού Συλλόγου Βλάχων περιοχής Φαρκαδόνας με στόχο την ανάδειξη της Βλάχικης κουλτούρας, των ηθών και εθίμων , αλλά και την εκμάθηση της βλάχικης διαλέκτου στις νεότερες γενιές που τείνει να εξαφανιστεί. Για όποιους  εκπλήσσονται πρέπει να ξέρουν ότι η περιοχή Φαρκαδόνας αποτελούσε παραδοσιακά  ένα από τα πλέον γνωστά ξεχειμαδιά τόσο των Βλάχων , όσο και των Σαρακατσάνων  !!! Δημήτρη Βουρλίτση , πήγες στους εκεί Βλάχους ;

…………………………………………………………………..

*Συνελήφθη , λέει το αστυνομικό δελτίο , ημεδαπή που  εντοπίστηκε να αφαιρεί από ράφια σούπερ μάρκετ  γειτονικού νομού διάφορα προϊόντα.  Τι να πούμε , φαινόμενα των    καρών !!! Εκτός κι΄ αν η εν λόγω πέρασε το σούπερ μάρκετ για κοινωνικό παντοπωλείο , οπότε έχει μια δικαιολογία  αν και η σύλληψη κλέπτον οπώρας αποτελεί παράνομη ενέργεια που μόνον η κρίση , ίσως , μπορεί να  δικαιολογήσει αν και δεν δικαιολογείται με τίποτα !!!

***Εξ΄ απορρήτων

*Επιτυχημένο και πολύ καλά οργανωμένο το 1ο Αντάμωμα Μαλακασιωτών που έγινε στο Μαλακάσι το βράδυ της Παρασκευής με οργανωτή τον τοπικό  Πολιτιστικό Σύλλογο ο οποίος προνοητικά ποιόν , φρόντισε να σκεπάσει την πλατεία ώστε σε περίπτωση βροχής να μην υπάρξει πρόβλημα  κάτι που απεδείχθη σοφόν . Κατά τ΄ άλλα το αφιέρωμα στους τοπικούς μουσικούς οργανοπαίκτες ήταν καταπληκτικό και θα μπορούσε εμπλουτιζόμενο  περαιτέρω να γίνει μια πολύ καλή έκδοση !!! Συγχαρητήρια  και σ΄ άλλα  με υγεία !!!

…………………………………………………………..

*Δύο περίεργα (;) συμβάντα καταγράφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο τοπικό κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι  . Το πρώτο ραδιοφωνικά (“stagon news”) με πρωταγωνιστές τον πρώην Δήμαρχο Δημήτρη Σακελλαρίου και τον πρόεδρο (εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιό του) της Καλομοίρας,  ο οποίος μάλλον εξέπεμψε σε άλλο μήκος κύματος από αυτό του πρώην δημάρχου , με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά  , και το άλλο  σε ουζερί της παραποτάμιας ζώνης Διάβας όπου είχαμε συνάντηση Λέλη , Τσιαντή  Βας.  , Νίκ. Ζαχαράκη (πρώην δημάρχου Κλεινοβού ) , Σακελλαρίου και άλλων , με ότι αυτό  συνεπάγεται  πολιτικά !!

*Είπαν

( για  την Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γάβρου)

«…Αγαπητοί , χωριανοί Γαβροβίτες καλώς ανταμώσαμε και φέτος . Και του χρόνου καλύτερα …» .

Χαράλαμπος Ζούζουλας

(πρόεδρος Συλλόγου)

( για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας)

«..Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας είναι η έμπρακτη στήριξη στην καθημερινότητά τους των οικογενειών με εισόδημα κάτω του  ορίου της φτώχειας…».

Κώστας Αγοραστός

(Περιφερειάρχης)

( για το Ελληνορωσικό Συμπόσιο)

«…Από την πλευρά του Δήμου έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ήταν όλα έτοιμα όσον αφορά τα οργανωτικά …» .

Κώστας Ράντος

(Αντιδήμαρχος)

 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Περικλή Γιάννη(πρόεδρο Καστρακίου): Πρόεδρε , δεν πιστεύω να μην παρευρεθείς στην έναρξη των εργασιών Του Ελληνορωσικού Συμποσίου ;

ΠΡΟΣ Βαγγέλη Γερομίχο (Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλακασιωτών): Αγαπητέ , ωραίο το θέμα του 1ου Ανταμώματος Μαλακασιωτών και γενικότερα οι εκδηλώσεις του , αλλά δείξατε στον Αντιδήμαρχο την αναγκαιότητα βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης στο χωριό ;

ΠΡΟΣ Χρήστο Μαλακασιώτη (πρώην Δήμαρχο Μαλακασίου): Ήρθες στα παλιά λημέρια , τα ανακάτεψες ραδιοφωνικά (ρ/Σταγων) και απήλθες . Και ούτε μια κουβέντα για την τύχη των δομών  που αφήσατε  ως τελευταία Δημοτική αρχή πριν ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ !!!

ΠΡΟΣ Δημήτρη Κότη (πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού- Δημοτικό Σύμβουλο): Να υποθέσω ότι ο αγώνας ξεκινά από το Καλοχώρι πρόεδρε ; Και μη με ρωτήσεις ποιος αγώνας;

ΠΡΟΣ Δημήτρη Σακελλαρίου(αρχηγό Δημ. Αντιπολίτευσης – πρώην Δήμαρχο): Αγαπητέ, όταν λες όλα στάχτη  στην Καλομοίρα , τι περίμενες να σου απαντήσει ο Πρόεδρος έστω και εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιό σου ; Τι όμορφα τα λες μεγάλε ;

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .