Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Κααλύβα

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
21 Απριλίου 2017, 08:33

***Στη σκιά των βράχων

Αγαπητοί μου αναγνώστες , το ΠΑΣΧΑ μπορεί να μας ήρθε λιγάκι πρώιμα φέτος , αλλά δε βαριέστε, καλά περάσαμε . Λίγο περιορισμένα βέβαια , λόγω της κρίσης , αλλά γενικώς καλά τη βγάλαμε. Κόσμος πολύς στην περιοχή , λόγω Μετεώρων , αλλά τα αδέλφια  μας , τα ανίψια  μας , που μένουν στο Κλεινόν Άστυ , δεν μας ήρθαν . Πάντως , είχαμε και κάποια απρόοπτα απ΄ αυτά που τ΄ ακούς και λες όχι , δε μπορεί να συμβαίνουν . Να όμως που συμβαίνουν και είναι μέρα μεσημέρι .

Δεύτερη μέρα του Πάσχα οι υπηρεσίες ανοιχτές και πολύς κόσμος κατήλθε προς Καλαμπάκα για τα υπόλοιπα καύσιμα (χρήματα) μια και λίγο το Πασχαλινό τραπέζι , λίγο τα εγγόνια , λίγο τ΄ ανίψια , λίγο τα κουμπαρούδια ,  αφήστε που έπρεπε φεύγοντας να τροφοδοτήσουν  και τα παιδιά , που να φτάσουν τα λεφτά . Μια  ξερή σύνταξη κι΄ αυτή κουτσουρεμένη , φτάνει ;

Που λέτε, σε γνωστό κεντρικό καφενείο  , συναντήθηκαν κάποιοι εν αναμονή των λεωφορείων για να επιστρέψουν πίσω πάνω .

_Σιώκα  , πως πουρέψατι ; Είχατι καλό κουρμπάνι ;  Τα παιδιά ήρθαν ; Έπεφταν βροχή οι ερωτήσεις .

_Δε βαριέσι , καλά . Τι καλά δηλαδής , αλλά καλά , καλά δόξα τον Αναστάντα Κύριο .Ισίς καλά ; Μαναχοί σας ή ήρθαν τα πιδιά ; Ρώτησε , με τη σειρά του , ο μπάρμπα – Σιώκας .

_Άσι αυτό που έπαθα φέτους , ούτι στουν παπά …

_Τι έπαθις ;

_Παρήγγειλα ένα κατσίκι στουν  Βαγγέλη. Μη  λέει : ιντάξι σ΄ έγραψα  στην κατάσταση , αλλά πότι θέλτς να του κόψουμι ;

_Έ….εεε , όταν θα κόψι κι τ΄ άλλα , κι του θκόμ , τ’  λέου .

_Ό…οοοοχι , του θκός θα του κόψουμε Μιγάλου Σάββατου , να είνι φρέσκου , μη λέει

_Καλά , ισί ξέρς , τα΄ απαντάου .

_Έρχιτι του μιγάλου Σάββατου κι πάου στου μαντρί . Έτοιμου ; Τουν ρουτάου .

_Τώρα , απ΄του θκός θα πιαστού . Κάτσι να πάου να του πάρου , μη λέει .

_Δεν πρόκανα να  βάλου κώλου κι΄ ακούου : Πιάστου Παντιλή , σκαπέτσι .

_Βρε καλέμ , βρε αχαμνέμ , ιδώ να του  λάβου στου χέρι , ικί να το στριμώξου , τίπουτας , πιάνιτι του κατσσίκι ;

_Στουν πάτου τι απόκαμις ;

_Ακόμα τρέχου να του λάβου στα χέρια !!!

Χριστός Ανέστη , αδέλφια !!!

   Φαίδρα

 

***Ψίθυροι

*Γυαλιά καρφιά το πρωινό της Κυριακής του Πάσχα το κέντρο της Καλαμπάκας. Ζαρντινιέρες αναποδογυρισμένες , σήματα του Κ.Ο.Κ να προσκυνάνε  , λουλούδια ξεριζωμένα , δίκυκλα πλαγιασμένα . Το θέμα δεν είναι ποιοι αλλά γιατί το έκαναν . Νεανική ελαφρότητα ή διαμαρτυρία ; Ή και τα δύο συνδυασμένα . Ότι και να είναι η αιτία χρειάζεται προσέγγιση , ανάλυση του φαινομένου και αξιόπιστη απάντηση . Γιατί αν δεν το κάνουμε αυτό , τότε το επόμενο βήμα θα είναι πολύ ποιο τραγικό !!

………………………………………………………….

*Πολλοί μου ζήτησαν να σχολιάσω την εικόνα ότι την ώρα της περιφοράς του επιταφίου από τους κεντρικούς δρόμους της Καλαμπάκας οι θαμώνες των καφενείων και ουζερί ούτε καν ευαρεστήθησαν να σηκωθούν προς στιγμήν σε ένδειξη σεβασμού , τουλάχιστον . Αγαπητοί μου , τι να πω , φαινόμενα των καιρών της κρίσης !!! Εδώ κάποιοι άλλοι προσκάλεσαν την ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής σε φανερό δείπνο κρεατοφαγίας , τα τσίπουρα  μας πείραξαν !! Το συμπέρασμα ; Η κρίση είναι πρωτίστως κρίση αξιών και  ήθους !!!

***Εξ΄ απορρήτων

*Άφωνη , όπως μαθαίνω έμεινε η αντιδήμαρχος καθαριότητας Μαρία Κουκουράβα – Γκαραγκάνη πληροφορούμενη την πρωινή επιδρομή βανδάλων ανήμερα του Πάσχα καθώς η πόλη έπρεπε , λόγω πολλών επισκεπτών , να δείχνει καθαρή , περιποιημένη και πολιτισμένη . Έ,  ενώ  άλλοι το έριξαν στο ψήσιμο του οβελία  η ίδια έτρεχε για να αποκαταστήσει την εικόνα του κέντρου της πόλης που είναι και ο καθρέπτης της !!!

Τι να κάνουμε Αντιδήμαρχε , τα έχουν αυτά τα δημόσια αξιώματα καθώς δεν έχουν ούτε γιορτές , ούτε σχόλες !!!

……………………………………………………….

*Και μέσα στα ήθη και έθιμα της λαϊκοθρησκευτικής παράδοσης να μην ξεχάσουμε το έθιμο «Μαντήλι» στον Άγιος Δημήτριο Χασίων . Τι κάνουν  οι κάτοικοι του  Αγίου Δημητρίου σήμερα της Ζωοδόχου Πηγής ;  Σκαρφαλώνουν στον βράχο όπου το ομώνυμο  σπηλαιώδες μονύδριο και κρεμάνε μαντήλια με αιτήματα και τάματα στην Παναγιά μας .

Πέρσι το έθιμο αυτό αναβίωσε μετά από πολλά χρόνια χάρην της ομάδας πρωτοβουλίας Χασιωτών και πολλών άλλων βέβαια !!Και του χρόνου καλύτερα αγαπητοί μου !!!

 ***Σοβαρά και εύθυμα

*Ως  γνωστόν οι ευχές το Πάσχα συμπυκνώνονται στο  «Χριστός Ανέστη» !!! Έ , όπως πληροφορούμαι  οι Διαβίτες συμπλήρωναν δίπλα στο Χριστός Ανέστη  και γρήγορα να περάσουμε πάνω (εννοώντας πάνω από την γέφυρα) . Γιώργο Γιαννάκο , μια και έκανες Πάσχα στην γενέθλια γη , είναι αλήθεια ή κάποιοι μου το είπαν εκφράζοντας προσωπικούς και ευσεβείς πόθους ;  Κατά τ΄ άλλα έμαθα ότι  η γνωστή ομάδα σας περάσατε καλά και με πολύ πολιτική ανάλυση !!

………………………………………………………….

*Διευκρινήσεις ζητάνε πολλοί όσον αφορά το θέμα της οικονομικής συμμετοχής της ΔΕΥΑΚ στο έργο Αντικατάσταση και Επέκταση Δικτύου Ύδρευσης . Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου αυτήν η συμμετοχή ανέρχεται 324 χιλ. ευρώ συν Φ.Π.Α . Έ, η ερώτηση επικεντρώνεται αν το συν Φ.Π.Α αφορά το ύψος της συμμετοχής της ΔΕΥΑΚ  ή αφορά το σύνολο του προϋπολογισμού χρηματοδότησης του έργου . Αγαπητοί μου , τι να πω , είπαμε να έχουμε καχυποψίες αλλά όχι κι΄ έτσι . Εκτός κι΄ αν ξέρετε κάτι  παραπάνω από εμάς !!!

***Είπαν

( για την γέφυρα Διάβας)

«…Δύο φορές την ημέρα πηγαίνουμε για να δούμε πότε θα τελειώσει …και τώρα εκεί με βρίσκεις …» .

Αθανάσιος Κύρος

(Πρόεδρος Διάβας )

 

( για τις δολιοφθορές στην Καλαμπάκα)

«…Δουλεύαμε το Πάσχα το πρωί για να παραδώσουμε την πόλη χωρίς προβλήματα σε ντόπιους και επισκέπτες , μετά τους βανδαλισμούς  …»

Μαρία Κουκοράβα-Γκαραγκάνη

(Αντιδήμαρχος Καλαμπάκας )

 

( για την σημερινή συγκένρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας )

«…Αναγκαζόμαστε να κάνουμε την συγκέντρωση γιατί οι μέχρι τώρα εκκλήσεις μας δεν είχαν αποτέλεσμα…» .

Λεωνίδας Κεραμίδας

(Επί κεφαλής ελάσσονος  Αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμπάκας )

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Δημήτρη Παπακώστα (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Θεόπετρας): Πρόεδρε , μεγάλο φανό φτιάξατε . Πόσα αθώα πουρνάρια έγιαναν παρανάλωμα του πυρός ;  Αλλά θα μου πεις , το έθιμο !!!

ΠΡΟΣ Χρήστο Παπαγεωργίου (Αντιδήμαρχο οικονομικών ) : Αντιδήμαρχε , ο φ.π.α υπολογίζεται επί της ποσού της συμμετοχής της ΔΕΥΑ , ή επί του συνολικού ποσού του έργου ;

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Αντιδήμαρχο Τουρισμού) : Καλώς μας ήρθες από τας Ευρώπας . Τι έγινε πήρες ευλογία  από τον φίλο σου Μητροπολίτη Σουηδίας ;

ΠΡΟΣ Γιάννη Καραθανάση (Πρόεδρο Ομάδας Πρωτοβουλίας  Χασιωτών):  Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα μάλλον η πρότασή  σας για υλοποίηση της μελέτης δημιουργίας αναρριχητικού πεδίου στους βράχους Γάβρου – Αγίου Δημητρίου , αποτελεί μονόδρομο . Εσείς τα λέγατε βεβαίως αλλά ποιος σας άκουγε !!!

ΠΡΟΣ Χρήστο Κακούσιο (Πρόεδρο Αύρας): Πρόεδρε , σα να ηρέμησαν τα πράγματα μου φαίνεται !!

  • ΟΧΙάς

    Αθανάσιος Κύρος «…Δύο φορές την ημέρα πηγαίνουμε για να δούμε πότε θα τελειώσει …» .
    Στα τσιμεντάυλακα είδες τίποτα περίεργο πρόεδρε η δεν πρόκανες να πας…….

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .