Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγώρη Καλύβα ( 21/05/2020)

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
22 Μαΐου 2020, 08:18

***Στην σκιά των βράχων

Γειά σα…ααας !! Την είδαμε και σήμερα την ανατολή του ηλίου !!  Γιατί φίλοι μου καλοί κι΄ αγαπημένοι , άλλοι συνάνθρωποί μας δεν την είδαν . Έ, γι΄ αυτό ας δοξολογήσουμε τον Κύριό μας που μας αξίωσε να τον δούμε και σήμερα τον ήλιο . Ας πούμε ένα Δόξα και ένα ευχαριστώ . Φίλοι μου , ας έρθουμε στα δικά μα…αααας !! Ναι , στα δικά μας , τα τοπικά κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα . Γιατί φίλοι μου , μέσα στα όσα περάσαμε και περνάμε λόγω του κινέζου , αυτά είναι το αλάτι και το πιπέρι της ζωής . Μπορεί να μην έχουμε κοινωνικότητα , λόγω της καραντίνας , μπορεί να μην λειτουργούν των ελλήνων οι παρέες , αλλά όπως και ν΄ άχει , κάτι έχει απομείνει που δημιουργεί δρώμενα και φυσικά σχολιασμούς από εμάς  που τα παρατηρούμε και διαβάζουμε για  το φαίνεσθε και το μη φαίνεσθε . Και ιδού ένα παράδειγμα !!

_Σουτήρι , Σουτήρι , ιδώ , ιδώ , ιφθία ιμπρός , φώναζε την Παρασκευή – παζάρι πράμα , ο κυρ- Στέργιος καθώς είδε τον Σωτήρη Βλιώρα να γυροφέρνει τον χώρο της λαϊκής .

_Πάψι , άκσα , δεν είμι κφός , αποκρίθηκε ο Σώτος Βλιώρας πηγαίνοντας προς το μέρος του.

_Τί φκιάντζ , ψουνίζι ;

_Όχι , ψουνίζου κάτι πέρα δώθε εδώ.

_Καλά , τί θα γίνι , τα φόρτουσάτι στουν κόκουρα όλα ;

_Γιατί το λες αυτό , δε σε καταλαβαίνω , απάντησε ο Σώτος Βλιώρας .

_Τί γιατί το λέου , κάϊκαμι ντυπ .

_Τί σόϊ κάψιμου έκανέτι , μη με τρελαίνεις !!

_Πότι θα καθαρίστι τουν πουτστή , πότι θα βάλτι νιρό , πάει τα καψάλτσαμι …συνέχισε να λέει ο μπάρμπα – Στέργιος .

_Ακόμα ικί είσι σί ;

_Ακόμα . Που να πάνου ,έβαλάμι καμιά ντουμάτα κι καμία πιπιργιά , αλλά σκρούμπους , νιρό γιοκ !!

_Ίσι ιδώ , ή είσι αλλού , ξαναρουτάου ;

_Ιδώ αρά , ιδώ . Ιδώ κι ιπί τ΄ αυτά !!

_Πόσου κιρό έχς να πας στουν μπαχτσέ ;

_Έχου , να μην έχου ;

_Ότι έχς , έχς , του ξέρου , πόσου έχς δεν ξέρου .

_Βρε ιδώ πλημμύρσι ου κάμπους απού νιρό κι  σι λές σκρούμπους ; Είπαμι να κάντζ αντιπουλίτιψσι αλλά παρά τζτς που λεν κι οι Βλάχοι !!

_Σουτήρι , σα να μη μη τα λες καλά…αααα !!

_Γιατί δε στα λέου καλά , για πες;

_Αρά ποια πλημμύρα κι ποιο νιρό ιδώ κάηκι του πιλικούδι !!

_Μπάρμπα – Στέργιου , γέρασις μη φαίνιτι .

_Ιγώ γέρασα ;

_Ισί ,ποιος ιγώ ;

_Ναι , δε λέου ισί είσι μικρός , αλλά όχι κι γέρασα ιγώ ; Ιδώ , ιδώ μέσα πως νιώθτς . Κι μένα η πιρδικούλαμ του λέει ακόμα .

_βρε ζωή να έχς κι να του λέει η πιρδικούλας , αλλά μιτά δε γλέπς καλά , δεν εξηγείται διαφορετικά ;

_Τί δεν ιξιγείτι ;

_Εμ΄δεν εξηγείται να έχουμε γυρίσι του πουτάμι δώθι κι σι να λες κάηκαμι ;

_Λες αλήθεια τώρα ή σαχλαμαρίζι ;

_Αν λέου αλήθεια ; Ου Σουτήρς μόνου αλήθις λέει , άσι τί λεν μιρικοί μιρικοί !!

_Τί να σι που βρε Σουτηράκιμ , πουλλά γλέπου , πουλλά ακούου μη σας ικί απάν . Σα να μην παέντι καλά βρε Σουτήριμ ; Σα να μη τα λέτι καλά !!

_Ναι , η αλήθεια είνι ότι ουρισμένι , δεν τα λεν καλά , πράγματι .

_Κι τί κάντι Σουτή…ηηηρι !!

_Τί θες  να κάνουμι ;

_Να , λες ότι κάποιοι δεν τα λεν καλά …

_Ναι του λέου .

_Ποιοί είνι αυτοί λιβέντιμ που μπαμπαλίζν ;

_Ποιοί είνι αυτοί ;

_Ναι , ποιοι είναι ;

_Αυτοί που διπλάρουσαν τουν Δήμαρχου κι δεν τουν αφήνουν να πάρει ανάσα . Αυτοί !! Ιγώ , ξέρς , ουνόματα δε λέου ,αλλά…αααα !!

_Σα να σι γλέπου κάπους βρε Σουτήριμ ;

_Δε μη βλέπς , είμι κάπους !!

_Δηλαδή πως είσι ;

_ Ξέρς τί είναι να βλέπς τουν λύκου κι σί να λές που είνι ου τουρός ;

_Αμ πως δεν ξέρου . Αν ξέρου λέ…εεεει !!

_Ε, συναμετάξυ μας και λόγους να μη γίνιτι ,  ιδώ,  αυτό συμβαίνι !!

_Τι λες βρε Σουτήρι !!

_Αυτό π΄ ακούς . Άμα ακούσι καμιά μέρα ότι σκαπέτσα , να ξέρς σκαπέτσα γι΄ αυτό !!

_Να σι ρουτήξου κάτι ;

_Ρώτα .

_Ου λύκους ποιος είνι ;

_Ά….ααα ;

_Αρά κφός ίσι ; Ου λύκους ποιος είνι ;

_Αυτό θέλει πουλί κουβέντα κουμπάρι , κι ιγώ πάου για πότσμα , ξέρς !!

_Καλά , άμα μάθτς ποιος είνι ου λύκους να μη πείς κι μένα να του μάθου μπας κι φλαχτού κι δε μη φάει !!

ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Δεν πρόκανε να προτείνει ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Τσίκαρης για το κλείσιμο της Τρικάλων τις βραδινές ώρες προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες εστίασης και  καφέ και ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις που μάλιστα είναι τόσο έντονες και φορτικές που δημιουργούν προβληματισμό στην Δημοτική Αρχή και ειδικότερα με την απόφαση της Δ.ΟΜ να κλείσει την Τρικάλων τα βράδια προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της  μετά – κορονοϊού εποχής . Απόλυτη καταστροφή , διαμηνύουν όσοι έχουν ανοιχτή γραμμή με την Δημοτικής αρχή . Και φυσικά εννοούνε  το λεγόμενο πολιτικό κόστος !! Λοιπόν, δεν ξέρω τί σκέπτεται και τι θα πράξει τελικά η Δημοτική αρχή αλλά , έτσι όπως το χειρίζεται το θέμα , πολιτικά ζημιωμένη προβλέπω να βγει . Κι΄ αυτό γιατί απουσιάζει ο συνολικός σχεδιασμός για το τί θέλουμε να κάνουμε σ΄ αυτήν την πόλη !!

…………………………………………………………….

*Η Δημοτική Αρχή έλαβε μια απόφαση , πιστεύω ελαφρά τη καρδία ματαιώνοντας τις εκδηλώσεις μνήμης τόσο για την επέτειο του ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης , όσο και για τον εθνομάρτυρα Παπά- Θύμιο Βλαχάβα . Οι εξελίξεις φυσικά απέδειξαν πόσο βεβιασμένα κινήθηκε . Και για μεν την πρώτη επέτειο παίχθηκε  ολόκληρο σενάριο που ήθελε τον Δήμαρχο να πάει Κουτσούφλιανη και να καταθέτει στεφάνι , κάτι που τελικά , απεδείχθη «μούφα» . Προσωπικά , θα το επικροτούσα αν ο Δήμαρχος ανέρχονταν στον τόπο των ιστορικών γεγονότων και άφηνε ένα δάφνινο στεφάνι στο μνημείο της παλιάς Κουτσούφλιανης . Έτσι και με την απόφασή του να μην πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις θα ήταν αλλά και θα έδειχνε την πρέπουσα τιμή σε ένα ιστορικό γεγονός που συγκλόνισε την τότε παγκόσμια κοινότητα !! Όσο για τον ηρωικό Παπα- Θύμιο , οι επίγονοί του  έπραξαν το ορθόν !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Τί συνέβη τελικά στην Άυρα ; Βεβαίως , δεν λέω ότι έγινε και επανάσταση αλλά άκουσα τον Πρόεδρό της Γιώργο Κακούσιο να λέει ότι συνδέει την μη έγκυρη παρέμβαση του τεχνικού κλιμακίου της ΔΕΥΑΜ για την επισκευή βλάβης στον αγωγό ύδρευσης λόγω του ότι είχε διαφωνία με τον κ. Καρακώστα όσον αφορά τους υδρομετρητές του χωριού . Εγώ πάλι δε θέλω να πιστέψω ότι η ΔΕΥΑΜ λειτουργεί με τέτοιου είδους κριτήρια και γι΄ αυτό πιστεύω τον κ. Καρακώστα που είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Πρόεδρο . Αλλά πάλι , λέω :  καλά , ο Πρόεδρος θα έλεγε όσα είπε χωρίς να υπάρχει λόγος ; Όχι φυσικά όταν μάλιστα ο Πρόεδρος δεν είναι κανένας πολιτικός αντίπαλος , αλλά πολιτικά συνεταξάμενος !! Οπότε πάω στην περίπτωση της παρεξηγήσεως άνευ απορχώντος  λόγου , οπότε με καλή διάθεση και όλα καλά και όλα ωραία !!

…………………………………………………………………….

Συνέντευξη – «ποταμό» ,  την πρώτη ζωντανή ως Δημάρχου , παρεχώρησε στο Ρ/ «ΣΤΑΓΩΝ» ο Δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος και πραγματικά  έδωσε μια άλλη διάσταση στα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στην Δημοτική Αρχή . Όσον αφορά τις σχέσεις του με την Δ.ΟΜ και τους ειδικούς συνεργάτες τόνισε  ότι επέλεξε να ακολουθήσει την απόφαση της ομάδας του όσον αφορά στην απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου. Δεν εκβιάστηκε  ποτέ , αλλά διαπίστωσε και ο ίδιος ότι υπήρχε ένα πρόβλημα ανάμεσα στους αιρετούς και τους ειδικούς συνεργάτες του και έτσι προχώρησε σε κάποιες αλλαγές . «Η ομάδα μου απλά με διευκόλυνε για να πάρω την απόφαση αυτή… , «…δε θα μπορούσα να πάω κόντρα στην Δημοτική μου ομάδα .. ,  Θα κρατήσω όλες τις δεσμεύεις  απέναντι στην ομάδα μου και αφορούν τους ειδικούς συνεργάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται..» , είπε χαρακτηριστικά . Τί να πούμε , ο καιρός θα δείξει  Δήμαρχε !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Όσο πολιτικά σαφής ήταν ο Δήμαρχος σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που τον απασχόλησαν στην οκτάμηνη άσκηση της εξουσίας τόσο ασαφής ήταν σε άλλα ζητήματα όπως λ.χ στην πρόταση του Αντιδημάρχου  Βας. Τσίκαρη για κλείσιμο της Τρικάλων τις βραδινές ώρες που μάλιστα πέρασε ομόφωνα από την Δ.ΟΜ . Το αν , πότε και πως θα γίνει αυτό μένει να το δούμε καθώς  με τα όσα είπε περισσότερο μπερδευτήκαμε παρά βγάλαμε κάποιο συμπέρασμα. Γιατί το λέω ;  Γιατί ενώ αρχικά ο Δήμαρχος  τόνισε πως το κλείσιμο της οδού Τρικάλων για τέσσερις ώρες την ημέρα από το Διβάνι έως το Δημαρχείο πιλοτικά, πρέπει να θεωρείται δεδομένο, συνεχίζοντας υποστήριξε ότι πρώτα θα ακούσουν και τις προτάσεις των φορέων και αν τελικά δεν θέλει κανείς να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα γίνει !! Το συμπέρασμα; Ότι μάλλον ο Δήμαρχος κάνει δεύτερες σκέψεις καθώς κάποιες αντιδράσεις αλλά και κάποιες αναλύσεις συνεργατών του λένε ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του κ. Σακελλαρίου που του κόστισε την εκλογή !!

…………………………………………………………………….

*«..Δεν έχω υποσχεθεί το ΞΕΝΙΑ Καλαμπάκας σε κανέναν, είπε στην συνέντευξη στο ράδιο Σταγών ο Δήμαρχος του Δήμου Μετεώρων κ. Θοδωρής Αλέκος , προσθέτοντας ότι τα πάντα θα γίνουν σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες και υπογράμμισε πως η λειτουργία του ως ξενοδοχείο ήταν η προεκλογική πρότασή του, την οποία στηρίζει και σήμερα. Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα είναι η ακροτελεύτια φράση : «…Προϋπόθεση για να λειτουργήσει και να είναι ανταγωνιστικό, είναι και η κατασκευή μια νέας πτέρυγας..» !! Λοιπόν , δεν ξέρω τί έχει στο νού του ο Δήμαρχος , αλλά ο Δήμαρχος που θα βάλει την υπογραφή του να χαρίσει το ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη θα μείνει στην ιστορία ως «ανάθεμα». Άρα εκείνο που πρέπει να τρέξει  είναι να βρεθεί χρηματοδοτικό πλαίσιο αξιοποίησης . Όλα τ΄ άλλα είναι προφάσεις για να φθάσουμε στα χάρισμα .

***Είπαν

( για την κατάσταση που του παραδόθηκε ο Δήμος)

«…Θα μπορούσε με κάποιες κινήσεις μετά τις εκλογές ο κ.Σινάνης να μου παραδώσει τον Δήμο σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, αντιθέτως προσπάθησε να με πνίξει οικονομικά…».

 Θοδωρής Αλέκος

                                                                                                                             (Δήμαρχος)

 

( για την μη έγκυρη επισκευή βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης)

«…θεωρώ πως η  μη  άμεση αντίδραση από συνεργείο της ΔΕΥΑΜ για επισκευή βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης έγινε για μια διαφωνία μου με τον  κ. Καρακώστα όσον αφορά την καταμέτρηση των ρολογιών…».

Γιώργος Κακούσιος

                                                                                                                     (Πρόεδρος Αύρας)

 

( για την Δημοτική Αρχή)

«… δεν υπάρχει γιατρειά με αυτήν την Δημοτική Αρχή . Θα πρέπει να αλλάξει άρδην η φιλοσοφία και η λειτουργία του Δήμου…».

 Γιάννης Παπαμιχαήλ

                                                                                       (επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης)

 

Υπάρχει μια μικρή ανοχή είπε, αλλά κάποιοι δεν σέβονται αυτή την ανοχή.

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο (Δημοτικό Σύμβουλο): Άντε και σ΄ ανώτερα αγαπητέ μου !!

ΠΡΟΣ Κώστα Παπάντο(Δημοτικό Σύμβουλο): Χρόνια πολλά και καλός υποδιοιηκητής τώρα!!

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Δημοτικό Σύμβουλο): Χρόνια πολλά και συγχαρητήρια !!

ΠΡΟΣ Βασίλη Τσίκαρη (Αντιδήμαρχο): Αγαπητέ, καλή η πρότασή σου αλλά δυστυχώς κοντράρει σε κατεστημένες λογικές που κρατούν την πόλη «αιχμάλωτη» στην λογική του χωρίου!!

ΠΡΟΣ Δημήτρη Λύπα , Δημήτρη Κότη (Αντιδημάρχους): Καλά , πως γίνεται να αποδεσμεύει ο Δήμαρχος συνεργάτη του και να τον προσλαμβάνετε εσείς στην «ΑΓΡΟΓΑΛ»;

ΠΡΟΣ Σωτήρη Γίδα (τοπικό Σύμβουλο- εντεταλμένο συνεργάτη Δημάρχου):Αγαπητέ, τί εισηγήθηκες για την Τρικάλων ;

ΠΡΟΣ Γιώργο Γεωργίου (Ιστορικό στέλεχος Ν.Δ): Αγαπητέ , τα έμαθες τα νέα ;

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .