Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα ( 20/02/2020 )

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
20 Φεβρουαρίου 2020, 11:57

***Στη σκιά των βράχων

Αγαπητοί μου φίλοι, καλημέρα σας !! Τί να σας ευχηθώ τώρα ;  Χρόνια πολλά και πάντα ερωτευμένοι να είστε , όπως ευχήθηκε και ο δήμαρχος ;  Να σας ευχηθώ να μας ζήσει ο νέος ειδικός επιστημονικός συνεργάτης ; Να ευχηθώ σε όλους που έχειν λαμβάνειν απ’  τον Δήμο ,να ικανοποιηθούν από την δικαιοσύνη που τους έστειλε ο Δήμαρχος ; Τί να σας ευχηθώ δεν ξέρω κι΄ εγώ με όσα συμβαίνουν , έχασα κι΄ εγώ τον μπούσουλά  μου , όπως κι΄ εσείς φαντάζομαι .

Αλλά για να μη σας τα λέω εγώ θα σας πάω κατευθείαν σε μια συζήτηση που έγινε σε κεντρικό καφενείο της πόλης μας . Που λέτε ήταν λίαν πρωϊ Δευτέρας και ο καφενές , εκεί στα ψηλά της πόλεως ,έπαιρνε να αναδεύει καθώς ένας – ένας οι καθημερινοί πρωινοί θαμώνες ήταν πιστοί στο καθημερινό ραντεβού τους για τον πρώτο καφέ και τα σχετικά κους – κους του Σαββατοκύριακου .

_Έ…εεε λεβέντες καλημέρα , καλή βδομάδα ,τί χαμπέρια απ΄το μέτωπο έχουμε; Τάραξε την ησυχία  ο ο Κωστάκης ο μάστορας , όπως τον αποκαλούν στην πιάτσα .

_Καλώς τον μάστορα , κάτι πολύ κεφατζίδικο σε γλέπω , τί έχουμε ;

_Ά….ααα , η ψυχούλαμ το ξέρι … Αδερφέ , κάτσε πρώτα να βάλω κώλο και συνεχίζω , πρόσθεσε τραβώντας μια καρέκλα . Που λες , μη σε ξεγελάει το χαμόγελο , έχω νταλκά μεγάλο μέσα μου , συμπλήρωσε βγάζοντας βαθύ αναστεναγμό .

_Τί λέει , αλήθεια ; Τί νταλκάς είναι αυτός , αν επιτρέπεται ;

_Να μαζέψω τα έχειν λαμβάνειν .

_Σε χρωστάνε πολλά ;

_Αν με χρωστάνε ; Μήπως πληρώνει και κανένας ; Να , και  σήμερα για τα δικαστήρια είμαι γι΄ αυτό με βλέπεις χαράματα εδώ .

_Θα τους πας δικαστικώς ;

_Όχι , αν πάω δικαστικώς δεν σκολνάω ούτε σε δέκα χρόνια .

_Εμ΄ τότε , τί μπλάρια έχασες στα δικαστήρια ;

_Ά…ααα , για τον Δήμαρχο μιλάω .

_Τί , σε χρωστάει και ο Δήμαρχος ;

_Όχι βρε παιδί μου , τι να με χρωστάει ο Δήμαρχος , ο Δήμος με χρωστάει .

_Έ, τότε άμε ζήτατα απ΄τον Δήμο , τί δλιά έχι ο Δήμαρχος ;

_Αφού ου Δήμαρχους μ΄ έστιλι στα δικαστήρια , τί θες να κάνω .

_Δηλαδή , για να καταλάβου , έμ σι χρουστάει , εμ΄ σι στέλενι δικαστικώς;

_Όχι βρε φίλε μου καλέ .. Άκου , πήγα τσ΄ προυάλις απαν να τ΄ που τί θα γίνι μη του θέμαμ .

_Ποιό θέμας ;

_Έ….εεε , μη με ζουρλέντζ , τί μιλάμε τόσην ώρα .

_Ά…ααα για τα έχειν λαμβάνειν δηλαδής ;

_Μπράβο , ξυράφι είσαι , μωρ αδερφέ μου , σε παραδέχομαι .

_Έ, και ;

_Τί ε και ;  Με έστειλε να πάω να τα γυρέψω απ΄τα δικαστήρια .

_Και γιατί αυτό παρακαλώ ;

_Ξέρω κι΄ εγώ γιατί ; Άντε πές εσύ να πω κι΄ εγώ !!

_Καλά δεν του είπες : _Δήμαρχε , όταν μου ανέθεσες την δλιά δεν μου είπες ότι θα πληρωθώ απ΄τα δικαστήρια ;

_Πως δεν του το είπα , του είπα .

_Και τί σου απάντησε .

_Ότι εφαρμόζει σύστημα , λέει …

_Τί σύστημα είναι αυτό , δεν καταλαβαίνω .

_Αμ΄ ιγώ κατάλαβα λες ισί ;

_Αμ΄ κι΄ σύ βρε ιβλουγημένι , πως κάντζ μια δλιά χωρίς να τα ξικαθαρίζι αυτά ;

_Άκσι , του λες γιατί ισί κι η γναίκας έχτι τη σύνταξη που πέφτει βρέξι χιουνίσι ντάγκα – ντάγκα , ρώτα όμους κι μας τους ιλεύθερους ιπαγγελματίις που είμαστι σαν τσ΄ ιλέφθιρι πουλιουρκιμένι !!

_Έρα πως μη κάντζ έτσι !!

_Έμ τί να σου πω όταν μου λές κουλά . Σί κάνου έτσι . Γιατί κύριε εγώ έχω πόνο , νταλκά , καταλαβαίντζ ;

_Ά…ααα , τέτοιουν νταλκά ινουίς ότι έχς ;

_Άμ τί νόμισις , ότι έχου ιρουτικό ;

_Όχι ρε φίλε , παρανόησης , αλλά όταν ο άλλος σου λέει περι  νταλκά , έ, το μυαλό πάει μακριά . Λες , θες ου αθιόφουβους να έχει κανένα νταραβέρι !!

_Όχι ρε φίλε , τώ…ωωωρα πίσου , πίσου τέτοια πράγματα ; Άντι πάω τώρα .

_Που πας ;

_Άντι πάλι , βάλτα να τ΄ αρμέξουμι , στου δικαστήριου σι λέου …..

  ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Ξεσπάθωσε ο εντεταλμένος του Δημάρχου Σωτήρης Βλιώρας κατά του  παλιού ιδεολογικού , πολιτικού και συνεταιριστικού συνοδοιπόρου.Τί θέλει να πει ο Σώτος ; Μάλλον αναζητά τα αυτονόητα ο άνθρωπος !! Ποια ; Ότι ο Δήμαρχος τον εξουσιοδότησε εν λευκό να διαχειρισθεί , εκτός των άλλων , τα σφαγεία και διαπιστώνει ότι ο χώρος των σφαγείων μετατρέπεται σε hot spot αδέσποτων . Έ, και για να ξεκαθαρίσει το ποιος έχει το απάνω χέρι επ΄ αυτού του ζητήματος , που έξι μήνες τώρα ταλανίζει την Δημοτική Αρχή και ακόμα είναι σε σημείο μηδέν , υπενθυμίζει την προεκλογική δέσμευση περί ανάγκης λειτουργίας των σφαγείων (βλέπε Νo 2 δελτίο τύπου συνδυασμού «ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ» του υποψ. Δημάρχου Θ. Αλέκου) , την δέσμευση στους κτηνοτρόφους περιοχής ΜΕΡΑΪ που υπέστησαν ζημιά στο κοπάδια τους από τα αδέσποτα που φυλάγονται στο χώρο των σφαγείων, αλλά και την τοποθέτηση καμερών και περίφραξης που σημαίνει , η αλήθεια είναι , ότι η προεκλογική υπόσχεση για την λειτουργία των  σφαγείων , πάει περίπατο !! Σώτο , είδες ; Μέα κούλπα !!

……………………………………………………………….

*Ο Σώτος Βλιώρας μπορεί να σκούζει και να φωνάζει για τα σφαγεία και τον ρόλο τους στην τοπική οικονομία και να τονίζει την ανάγκη επαναλειτουργίας τους , και να ακολουθεί στο σκούξιμο ο προεκλογικός συνεργάτης του κ. Αλέκου Κώστας Πρεβέντης που ανέσυρε από το αρχείο του το Ν.2 Δελτίου τύπου που καταχέριζε τον τότε Δήμαρχο Χρήστο Σινάνη , ότι ξέχασε και εκείνος την προεκλογική του δέσμευση για τα σφαγεία , αλλά κάποιοι άλλοι εντός της ομάδας εξουσίας , φαίνεται να έχουν άλλες επιλογές για τα σφαγεία γι΄ αυτό και οι  εργασίες που γίνονται στο χώρο παρά τα όσα λέγονται περί προσωρινότητας . Αγαπητοί μου , τη ρήση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», την ξέρετε φαντάζομαι !! Έ, μ΄ αυτά και μ΄  αυτά , μόλις προχθές αναφώνησαν μέα κούλπα !! Κάτι είναι κι΄ αυτό !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Μπορεί κάποιοι να λένε ότι ντόρος και σκόνη αλλά ουσία μηδέν επί του μείζονος θέματος που η ιδία η δημοτική αρχή σήκωσε από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της (διαχείριση αδέσποτων) , αλλά μάλλον κάνουν λάθος . Να , όπως με πληροφόρησαν οι άνθρωποί μου που βρίσκονται κοντά στην ομάδα εξουσίας που κυβερνά τον Δήμο , οι Αντιδήμαρχοι Δημήτριος Κόττης και Γιώργος Παπανικολάου , πήγαν  ομού μέχρι Βόλο μεριά , στα στέκια του Δημάρχου Μπέου , προκειμένου να πάρουν εικόνα από την λειτουργία του εκεί κυνοκομείου !!Λοιπόν , πως λένε αυτοί οι κάποιοι πως δεν υπάρχει κινητικότης !! Υπάρχει και μάλιστα έντονη παρακαλώ . Όχι , αν πήραν και μαθήματα επιβολής πολιτικών απ΄ τον Δήμαρχο Βόλου δεν μου είπαν οι άνθρωποί μου !!

…………………………………………………………..

*Η αλήθεια είναι ότι το πάζλ της δομής της ομάδας εξουσίας παρά το δημάρχω , οσονούπω κλείνει . Κι΄ αφού ο Δήμαρχος μέσα στις τόσες επιλογές των προσώπων  που επέλεξε να έχει ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες απέσπασε και από την εκπαίδευση επιστημονικό συνεργάτη που θα συμβουλεύει , εκτός όλων των άλλων, και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , υπολείπονται δυο τρία ακόμα πρόσωπα και ίσως μια αποπομπή , για να κλείσει . Τώρα , η πολυάριθμη αυτή δομή λέγεται πως επιβαρύνει σε μηναία βάση με 58 χιλ. ευρώ τον προϋπολογισμό του Δήμου . Θα μου πείτε η αγορά γνώσης είναι ακριβή. Ναι , θα συμφωνήσω αν και στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται περί αυτού αλλά για υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων . Όποιος αμφιβάλει δεν έχει παρά να κοιτάξει το ψηφοδέλτιο του κ. Αλέκου . Θα αναγνωρίσει πολλά πρόσωπα που ναι μεν «μαυρίστηκαν» στις εκλογές αλλά ο Δήμαρχος, εκτιμώντας προφανώς τις δυνατότητές τους , τους κατέστησε ομάδα εξουσίας , δίπλα του . Σύντροφοι , «Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των δημοτικών αρχών όχι μόνο δεν έλυσε ζητήματα στην αυτοδιοίκηση αλλά και τα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο . Κατ΄ αρχήν η περιβόητη απλή αναλογική κατέστησε την πλειοψηφία μειοψηφία και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο μειοψηφία  με όλα τα παρατράγουδα στο να συγκροτηθούν πλειοψηφίες στους Δήμους . Και σα να μην έφτανε αυτό , εν ονόματι της διακυβέρνησης , ήρθε και ο Μητσοτάκης και με νομοθετικές παρεμβάσεις ουσιαστικά υποβάθμισε τον αποφασιστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου στην λήψη αποφάσεων και αναβάθμισε την Οικονομική Επιτροπή σε σημείο που ακόμα και αν δεν σχηματίζεται πλειοψηφία περνάει η απόφαση του Δημάρχου . Το αποτέλεσμα ; Μύλος !!

……………………………………………………………………

*Ακόμα , δεν έχει καταλαγιάσει η σκόνη των δημοτικών εκλογών του περασμένου Μαϊου και ακόμα δεν είδαμε κάτι το ουσιαστικό από τη νέα δημοτική αρχή , εκτός φυσικά από προσλήψεις προεκλογικών φίλων και συνεργατών και την διαχείριση των αδέσποτων , και κάποιοι κοιτούν τις εκλογές του ΄23 . Θα μου πείτε , ο πολιτικός πρέπει να βλέπει μακριά και να προγραμματίζει κινήσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο . Ναι , δε λέω , πρέπει , αλλά όχι και σε υπερθετικό βαθμό γιατί κινδυνεύει να χάσει την επαφή με το σήμερα και την πραγματικότητα . Η περίπτωση της εκλογής του νυν Δημάρχου , είναι εξόχως ενδεικτική για το πως παίζεται το παίγνιο στην πολιτική . Γι΄ αυτό , σεμνά και ταπεινά , όπως λέει και το γνωστό δημώδες άσμα, και όχι βιαστικές κινήσεις !! Αλλά εδώ ισχύει το «Όλοι κλαιν τον πόνο τους κι΄ ο μυλωνάς τ΄αυλάκι» !!

***Είπαν

( για την στάση της Δημ. Αρχής στα αδέσποτα)

«…Έφτασε η ώρα της πλήρους  αλήθειας , την αποκατάσταση αυτής και επίλυσης του προβλήματος των αδέσποτων…».

Σωτήρης Γίδας

                                                                      (Σύμβ. Κοινότητας – εντεταλμένος δημάρχου)

 

 

( για την Δημοτική Αρχή)

«…γίνεται προσπάθεια για την διαχείριση του Δήμου, αλλά ακόμα δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός…».

Γιάννης Μπουτίνας

                                                                                        (Εντεταλμένος περιφ. Σύμβουλος)

 

( για την κριτική που της ασκείται)

«…Κάποιοι άνθρωποι στα Τρίκαλα,  εμένα ακόμα και στον Ληθαίο να με δούνε να περπατάω θα πούνε ότι δεν ξέρω να κολυμπώ..».

   Κατερίνα Παπακώστα

                                                                                                              (Βουλευτής)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Γιώργο Παπανικαλάου (Αντιδήμαρχο): Γιώργο , στην πολιτική ακόμα και ένα φιλικό τραπέζι που θέλεις να κάνεις , ενίοτε τ΄  ακούς !! Γι΄ αυτό λέμε  ότι όλα έχουν το δικό τους τάιμινγκ .

ΠΡΟΣ Νίκο Φωλίνα (Αντιδήμαρχο έργων): Αντιδήμαρχε , θα σε παρακαλέσω πολύ να πάς να δεις το μνημείο πεσόντων στη μάχη Μερίτσας γιατί απ΄ ότι είδα υπάρχουν φθορές που αν δεν επισκευασθούν του χρόνου θα ψάχνουμε να το βρούμε .

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο(Δημοτικό Σύμβουλο): Αγαπητέ , εντυπωσιακή η χωροταξική τοποθέτησή σας στο κέντρο «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ» στη Μήκανη . Ή κάνω λάθος ;

ΠΡΟΣ Χρήστο Κτενά (πρόεδρο φιλοζωικού σωματείου «Η ΣΤΕΓΗ»): Φίλτατε, για την προχθεσινή σύσκεψη στο Δημαρχείο κλήθηκες και δεν πήγες ή σε αγνόησαν παντελώς ;

ΠΡΟΣ Δημήτριο Λύπα (Αντιδήμαρχο Τουρισμού): Το μήνυμα το έστειλες στους συνεργάτες του Δημάρχου και είναι σωστό . Οι «λεβέντες» το έλαβαν ;

ΠΡΟΣ Θεόδωρο Αλέκο (Δήμαρχο Δήμου Μετεώρων): Δήμαρχε , σου μεταφέρω την απορία αναγνωστών : συνεργάτες προσέλαβες ή νταήδες ; Για να ξέρουν , λένε , με τί έχουν να κάνουν  !!

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .