Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα 16/05

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
16 Μαΐου 2019, 18:22

***Στη σκιά των βράχων

Φίλοι μου , σκόλασαν τα ψέματα , την  απάνω Κυριακή φέϊς του φέϊς με την κάλπη . Άντε για να δούμε τί θα κάνουμε επιτέλους . Γιατί τα έχουμε φορτώσει όλα στον κόκορα χάρη των εκλογών . Θα μου πείτε οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πανηγύρι , οπότε δεν πλήττουμε διόλου .Ναι ,η αλήθεια είναι ότι δεν πλήττουμε .Απεναντίας το χαιρόμαστε!! Μπορεί  να μαλώνουμε , να χαλάμε τις καρδιές μας για τα ρημάδια τα σφαιρίδια , αλλά να παίξουμε μπουνιές ,όχι . Τουλάχιστον όχι ακόμα . Κουβεντούλες και μάλιστα χωρίς αληθές  υπόβαθρο , ακούω και διαβάζω , αλλά, έ, αυτά πάνω στον προεκλογικό οίστρο λέγονται και γράφονται .

Τις προάλλες ο μπάρμπα – Μίχος που μένει σε ορεινό χωριό της εκλογικής μας περιφερείας δέχθηκε ένα τηλέφωνο από έναν μικρανεψιό.

_Θείο μου αγαπημένε , τί κάνεις ;

_Καλά , δόξα τουν Κύριου . Ποιος είσι αρά ;

_Βρε μπάρμπα ; Δε με γνώρισες ;

_Όχι , που να σι γνουρίσου. Μίλτσαμι πουλλές φουρές στου τηλέφουνου , να σι γνουρίσου ;

_Άρε μπάρμπα, άρε μπάρμπα… , ου ανηψίος είμαι βρε …

_Ποιός ανιψίος , εγώ έχω εκατό ανήψια , ποιος απ΄ ούλους είσι ;

_Βρε μπάρμπα; Βρε μπάρμπα ;

_Μπαρμπαριά και τούνεζι . Βρε μπάρμπα και βρε μπάρμπα… , μη ζάλτσις . Αντι γειάς σου ,σχολίασε ο μπάρμπα – Μίχος και έκλεισε με δύναμη το τηλέφωνο .

_Τι κάντζ χριστιανέμ , τ΄ όσπασις του τηλέφουνου κι που θα βρούμι λιφτά να αγουράσουμι άλλου ; Σχολίασε η κυρά – Κίτσα  , η συμβία του .

_Μα δεν άκσις ;

_Τί ν΄ ακούσου , αφού του σκασμένου τούτου δω σιουρίζι , απάντησε η κυρά – Κίτσα , δείχνοντας τ΄ ακουστικό στ΄ αυτί της .

_Ου ανιψιός , λέει . Ποιος ανιψιός απ΄ ούλοι ; Ρώτησε με απορία  ο μπάρμπα – Μίχος .

_Ιμένα ρουτάς ; Ιγώ τα ίσιαξα τώρα . Σιγά να μη θυμάμι ιγώ τ΄ανήψια τα θκάς .

_Ου ανιψιός λέει !!

_Έ , κι δε ρώτσις ποιος ανιψιός ;

_Βρε μπας κι΄ είνι τίπουτα θκός ανηψιός ;

_Ιμένα  ρουτάς ;

Που λέτε φίλοι μου , δεν πρόκανε να αποσώσει τη φράση του ου μπάρμπα – Μίχος και το τηλέφωνο , ντρί….ιιιιιν , πάλι .

_Νάτους αυτός θα είνι πάλι . Δεν του σκώντζ ισί ;

_Έλα μάναμ . Νιαί…..αιιιι !! Αποκρίθηκε η κυρά – Κίτσα .

_Έλα θείτσα , τί κάνεις ;

_Ποιος  ίσι μανούλαμ ; Σκούξι γιατί δε σ΄ ακούου , συμπλήρωσε η κυρά – Κίτσα .

_Ο Δήμος είμαι βρε θειά , ο γιός της Σταματίας της ανηψιάς .

_Για κάτσι βρε παλικάριμ να σκεφτού λίγου . Σταμάτου , Σταμάτου , Σταμάτου … Αρά γιός τσ΄ Σταμάτους που έφυγι κουρτσάκι απ΄του χουριό και πήγι στην Αθήνα ίσι ;

_Αυτινής .

_Ούϊ μάνα…αααμμμ . Τι κάνι η μάνς πιδίμ ;

_Έφυγι πριν ένα χρόνο θείτσα , απάντησε ο μικρανεψιός.

_Που πήγι , μάναμ ;

_Αποδήμισε εις Κύριον Θειά , απάντησε ο μικρανεψιός .

_Που….ουυυυ , δεν άκσα ;

_Πέθανε θειά .

_Αλήθεια ;

_Όχι ψέματα .

_Ούϊ , να είνι σχουρημένι . Κι τί θελτς πιδίμ;

_Θειά , θέλου ψήφου , είμι υπουψήφιους .

_Ψήφου ; Δεν είσι στην Αθήνα ;

_Στην Αθήνα , ναι .

_Κι τί μπλάρια έχασις λιβέντιμ ιδώ απάν ;

_Να , θέλω να βοηθήσω ένα φίλο που κατεβαίνει για Δήμαρχος , απάντησε ο μικρανεψιός.

_Να σι ψηφίσουμι παλικάριμ , αλλά θα κάτσι ιδώ άμα βγείς ;

_Μπά…ααα , που , δεν έχω χρόνο . Πνίγομαι στη δουλειά θείτσα .

_Ισί καλά κάντζ , ιμίς οι μαύροι τί κάνουμε μιτά . Ισί καλά θα τσ΄ πάρς τσ΄ψήφι .

_Εγώ θείτσαμ , εγώ . Εγγύηση .

_Καλά , να σι δόκου πιδάκιμ , αλλά όμους μη τουν είδατι τουν Παναή μιτά ; Θα έχου να κάνου μη σένα , να ξέρς ;

_Με μένα , με μένα .

_Καλά , ιγώ να ση ρίξου έναν !!

_Έναν ;  Tί έναν θείτσα , πλάκα με κάνεις ;

_Έ, τσι΄ άλλι , τσ΄  έχουμι ταγμένι στουν πρόϊδρου που μη φέρνι τα φάρμακα στου σπίτι. Ισένα που να σι βρου , στην Αθήνα ;

_Καλά , καλά , έστω κι΄ αυτόν ρίξτουν !!

ΦΑΙΔΡΑ

*** Ψίθυροι

*Πολλά ακούω και πολλά λέγονται στην πιάτσα για την πρόβλεψη της  ετυμηγορίας των ψηφοφόρων του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ . Η αλήθεια είναι ότι αν όλα αυτά τα βάλεις σε έναν υπολογιστή να σου δώσει αποτέλεσμα ο υπολογιστής θα βγάλει Help …..Help …..Help !! Άλλοι πάλι έχουν βγάλει και το αποτέλεσμα  της πρώτης Κυριακής και περιγράφουν την ατμόσφαιρα της δεύτερης . Αγαπητοί μου , τί να σας πω , η μόνη ένστασή μου είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι πάντα μας εκπλήσσει με τις  επιλογές του , οπότε μην βιάζεστε στις κρίσεις σας γιατί μπορεί να βρεθείτε προ απροόπτου. Δηλαδή γιοκ δεύτερη Κυριακή !! Και μετά γιατί βιάζεσθε; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα !!

……………………………………………………………

*Ζεστά , ζεστά , βγήκαν και τα ψηφοδέλτια…ααα !!! Εννοώ ότι εκτυπώθηκαν και ποια ο κάθε υποψήφιος έχει την δυνατότητα να τα μοιράσει σπίτι – σπίτι !! Θα μου πείτε , μοιράζουν οι υποψήφιοι ψηφοδέλτια; Αγαπητοί μου , αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος που ξέρουμε . Γιατί καλά είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά το φεϊς του φεϊς δεν αντικαθίσταται από κανένα άλλο μέσο επικοινωνίας στην διεκδίκηση του σταυρού. Γι΄ αυτό όσοι γνωρίζουν από εκλογές ξέρουν πως η παλιά συνταγή είναι αναντικατάστατη!! Μόνο μια επισήμανση θα ήθελα να κάνω . Παιδιά, μην πετάτε τα ψηφοδέλτια σε αυλές , βεράντες και εισόδους πολυκατοικιών . Προτιμάτε να πιάνουν τόπο !!

 

***Σοβαρά και εύθυμα

*Λοιπόν, σας το ξανα- επισημαίνω για να μην μου πείτε μετά ότι  δεν σας τα είπα. Ενημερωθείτε που ψηφίζετε γιατί κάποια πράγματα έχουν αλλάξει με τα εκλογικά τμήματα λόγω ότι έχουμε τέσσερεις  εκλογικές διαδικασίες . Μια για Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους, μια για Συμβούλους στην Δημοτική Κοινότητα , μια για Περιφερειάρχη και Περιφερειακούς Συμβούλους και μια για Ευρωβουλευτές . Λοιπόν , για να μην ταλαιπωρηθείτε, μεριμνήστε να είστε έτοιμοι ως προς τα εκλογικά τμήματα που ψηφίζετε. Για να μην σας πω να έχετε από το σπίτι έτοιμα τα ψηφοδέλτια , σταυρωμένα. Και προσοχή μην ρίξετε άλλο αντί άλλου στις κάλπες γιατί θα πάει άκυρο !! Εγώ σας τα επισημαίνω κι΄ εσείς κάντε ό,τι νομίζετε !!

……………………………………………………………….

*Δύο κορυφαίες επετείους απόδοσης μνήμης και τιμής είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε . Την εκδήλωση για τον Παπα- Θύμιο Βλαχάβα και την εκδήλωση για το ολοκαύτωμα της Κουτσούφλιανης στην Παλιά Κουτσούφλιανη , τον σημερινό Πλατάνιστο. Μια  επέτειος και ένα πρόσωπο που σηματοδοτούν την τοπική ιστορία στο διάβα του χρόνου και της πορείας του Έθνους μέσα σ΄ αυτόν . Το επισημαίνω και πάλι ότι είναι ανάγκη η τοπική ιστορία να γραφτεί και να εισαχθεί στα σχολεία ως κομμάτι του μαθήματος της ιστορίας του Έθνους . Γιατί κατά πως πάμε θα μετεξελιχθούμε σε πολίτες του κόσμου χωρίς ιστορική και εθνική συνείδηση . Ας τα  δούμε όλα αυτά και ας μην υποβαθμίσουμε ιστορικές στιγμές που ενέπνευσαν ποιητές και γενικότερα την διεθνή διανόηση να κοντοσταθούν σ΄ αυτές !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Αυτό το φαινόμενο , το γραφείο τύπου ενός συνδυασμού να παρευρίσκεται στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου έτερου συνδυασμού , υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του έτερου συνδυασμού να κατοικοεδρεύει  στο Εκλογικό Κέντρο του πρώτου και τανάπαλιν , δεν ξέρω αν έχει σχέση με  την κρυφή πολιτική ατζέντα που καταγγέλλει ο Δήμαρχος Χρ. Σινάνης , πάντως  δίνει την αίσθηση ότι μάλλον υπάρχει πολιτική συνεργασία . Και όσα λέγονται ότι αυτές οι  τακτικές εντάσσονται στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού , μάλλον δεν πείθουν κανέναν !!  Γιατί ο πολιτικός πολιτισμός δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός προς μία κατεύθυνση ; Ή αφορά όλους ή αλλιώς κρύβονται μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

…………………………………………………………………….

*Τελικά ήρθε  ο Μητσοτάκης . Και ήρθε , όπως εξομολογήθηκε ο ίδιος , για τον Δήμαρχο!! Το λέω ως απάντηση γιατί άκουσα πολλούς ψιθύρους από  τους απέναντι περί αυτής της ολιγόωρης παρουσίας του σε καφέ της πλατείας «Δημουλά».

Τώρα, αυτός που έκανε δουλειά ήταν ο Μιχαλάκης που βρήκε την ευκαιρία να περπατήσει όλα τα μαγαζιά και τα καφέ από πλατεία Δημαρχείου μέχρι πλατείας Δημουλά χαιρετώντας τους πάντες που έβρισκε , από δεξιούς και εκείθεν μέχρι κουμουνιστές και εκείθεν !! Πάντως από φωτογραφίες καλά πήγαν όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Θα έχουν φωτό να στολίσουν τα προεκλογικά τους φυλλάδια !!

***Είπαν
( Για την υποτιθέμενη συμπόρευση  δύο Συνδυασμών στον Δήμο Μετεώρων )
«…Πρόκειται για δύο συνδυασμούς σε σκευασία ενός . Όπως τα τσουρέκια , παίρνεις  ένα και σου δίνω και ένα δώρο …».
Γιάννης Παπαπούλιος Αρτοποιός

(Υποψήφιος  Δημοτικός Σύμβουλος Μετεώρων)

 

( Για τον Νίκο Τσιλιμίγκα )
«…Πήγα περιοδεία με τον Υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Τσιλιμίγκα και είδα Ανθρώπους να του φιλούν τα χέρια ….)
Σπύρος Μέμτσας

(Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος )

 

( Για τον Χρήστο Σινάνη)
«…Ένας λόγος που ήλθα  στην Καλαμπάκα …ήσασταν και εσείς κε Δήμαρχε  …» .
Κυριάκος Μητσοτάκης

( Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας )

 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Χρήστο Μιχαλάκη (Αντιπεριφερειάρχη): Αγαπητέ , Όλοι από Μιχαλάκη ξεκινούν την σταυροδοσία στην περιοχή . Εδώ ακούω να ρωτάνε αν μπορούν να σε βάλλουν περισσότερους σταυρούς !!

ΠΡΟΣ Σάκη Καψάλη (υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο): Αγαπητέ, δε σε είδα στον Μητσοτάκη. Γιατί ; Εκτός κι΄ αν ήσουν στα χωριά προς άγραν ψήφων .

ΠΡΟΣ Σπύρο Θεμέλη (Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο): Σπύρο , τί ακούω , πάτε για δεύτερη έδρα στα Χάσια ;

ΠΡΟΣ Γεωργία Ψύρρα (Υποψήφια Δημοτικός Σύμβουλος): Πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις  σου για τον πολιτισμό που άκουσα στο Ρ/ «ΣΤΑΓΩΝ». Πιστεύω οι δημότες να το εκτιμήσουν στην κάλπη .

ΠΡΟΣ Κώστα Παπάντο (Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο): Επιτέλους, ν΄ ακούσουμε και τα πολιτικά ζητήματα που αναδεικνύει η προεκλογική κίνηση !!

ΠΡΟΣ Παναγιώτη Αγγέλου (Υποψήφιο Σύμβουλο Δημοτικής Ενότητας Καλαμπάκας): Πως τα βλέπεις τα πράγματα , αγαπητέ ως υποψήφιος ;

ΠΡΟΣ Σωτήρη Παπαχρήστο: (Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο): Σώτο, κράτα γερά !! Το γιατί θα στο εξηγήσω μετεκλογικά !!

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .