Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα (14/05/2020)

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
14 Μαΐου 2020, 22:30

***Στη σκιά των βράχων

Φίλοι μου , καλημέρα όλη μέρα !! Που λέτε , σε γενικές γραμμές καλούτσκα είμαστε !! Και δεν ξέρω αν τ΄ αμπίτσαμι τ΄ αυλάκι (μιλάω για τον κορονοϊό) , αλλά ούτε και μέσα πέσαμε για να πνιγούμε .Και δόξα τον Θεό ,  βαίνουμε προς επιστροφή στη νέα κανονικότητα που διαμόρφωσε ο κορονοϊός . Γιατί στην πέρα για πέρα κανονική κανονικότητα που ήμασταν δεν θα επανέλθουμε μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο και να αποκτήσουμε ανοσία. Βέβαια άλλοι , σε άλλες χώρες και δει πέραν του Ατλαντικού προσπαθούν να αποκτήσουν ανοσία μέσα από την ανοησία του συγχρωτισμού αλλά τί να κάνουμε , υπάρχουν κι΄ αυτά . Αλλά , το καλό που σας θέλω , μην παίζετε με την τύχη σας όταν μάλιστα πρόκειται για την υγεία σας .

Θυμάστε φίλοι μου που σας λέω και επιμένω πολύ ότι στην πολιτική η χωροταξία , δηλαδή που και με ποιος κάθεσαι , παίζει ρόλο και πολλοί με λένε απίθανο ; Έ, όχι μόνο απίθανα δεν είναι όσα  σας λέω περί του ρόλου της χωροταξίας στην πολιτική , αλλά επαληθεύεται περίτρανα τελευταία . Γι΄ αυτό , προσοχή που πάτε , ποιος και που σας καλεί και με ποιους μέλη να συνευρεθείτε .

_Θόδωρε , Θόδωρε , Δήμαρχε , εδώ , εδώ , άκουσε μια φωνή να έρχεται από κάπου αλλά χωρίς να μπορεί ο Δήμαρχος να προσδιορίσει από που και πόσο μάλλον από ποιόν έρχεται η φωνή κάτι που τον έκανε ναι μεν να κοντοσταθεί προς στιγμήν και να λοξοκοιτάξει γύρω του .

_Ιδώ βε Δήμαρχι , ιδώ , συνέχιζε να ακούγεται η φωνή αναγκάζοντας τον Θοδωρή Αλέκο να γυρίσει και να κάνει δια ζώσης επισκόπηση του χώρου κάτι που απέδωσε καθώς εντόπισε το μέρος απ΄ όπου έρχονταν η φωνή .

_Α…αα , εσύ είσαι ευβλογημένε ; Σιγομουρμούρισε και παρέμεινε στήλη άλατος καθώς ο άνθρωπος που τον φώναζε πότε με το μικρό του όνομα και πότε με τον τίτλο του Δημάρχου ξεκάμπιζε από το απέναντι πεζοδρόμιο.

_Καλημέρα Δήμαρχε , Χριστός Ανέστη , τί φκιάντζ ;

_Αληθώς ο Κύριος , τί σκούζι έτσι ;

_Είπα να σι προυκάνου πριν ανέβς στου Δημαρχείου γιατί άντι μιτά να θέλου να πιράσου απού γραμματείς και φαρισαίοι για να σι βρού , απάντησε ο δημότης που απ΄ότι φάνηκε από την αντίδραση του  Δημάρχου , μάλλον ήταν γνωστός του .

_Σώ…ωωωπα βρε αδερφέ , ποιους γραμματείς κι φαρισαίους , πάν αυτοί …

_Πάν , αλήθεια ;

_Πάν , παν , ελεύθερα , μπορείς να έρθεις ελεύθερα και όποια ώρα γουστάρεις , φτάνει να είμαι επάνω , ελεύθερος και χωρίς σκοτούρες .

_Κατάλαβα , δηλαδή σα να μη λες να μην έρθου πουτέ , Δήμαρχι .

_Όχι , όχι , πως το κατάλαβες έτσι λάθος ; Το αντίθετο , να έλα , πάρε αυτήν την κάρτα με την υπογραφή μου και να περνάς ελεύθερα .

_Α…αααα , αυτούϊα Δήμαρχι , σαν να του παρα-είπις καλά , σι φχαριστώ πουλί !!

_Έ, τί , άμα δεν εξυπηρετήσω εσένα , ποιος θα εξυπηρετήσω τον ξένον τον κόσμο;

_Σι φχαριστώ , σι φχαριστώ , είσι λιβέντζ , τέρμα κι τιλία . Αλλά κι γω για να σί φχαριστήσου σι καλάου , να έρθς του βράδυ στου σπίτι να σι φιλέψου . Θα είμαστε τρείς τέσσιρις κι σί πέντε . Έλα , έκουψα ένα διπλάρκου κι τ΄ όβαλα στη σούχλα . Έλα να του τσακίσουμι κι να πούμι κι καμιά σαχλαμάρα , επέμενε η συνομιλητής του Δημάρχου.

_Θα είνι κι΄ άλλοι , είπις ;

_Οι θκί μας , ποιοι άλλι , οι θκί μας !!

_Ά….ααα , εδώ , σαν και δε θα μπορέσω μου φαίνεται , φίλος , απάντησε ο Δήμαρχος.

_Κι γιατί περικαλώ σε θα μπουρέσι ;

_Αυτά τα τραπέζια άμα δεν ξέρς τί , πως , ποιοι και γιατί , είναι επικίνδυνα . Μη μας βρεί κ μας κανένα κακό !!

_Τί να σου πω Δήμαρχι, ισί ξέρς , αλλά ιδώ δεν κινδυνέβς . Ιδώ θκί μας θα είμιστι , επέμενε πάλι ο συνομιλητής του Δημάρχου .

_Λίστα , φέριμι λίστα ποιοι θα είναι κι θα του σκιφτώ , απάντησε ο Δήμαρχος .

_Καλά , λόγου κουρουνουϊού φουβάσι ; Θα είμιστι αργιά – αργιά , σαν τα σκόρδα να καταλάβς , έχου μιγάλη αυλή , έξου θα κάτσουμι , απχάτ απ΄του κιόσκι .

_ Όχι , ποιόν κορονοϊό , άλλο φοβάμαι … Αλλά καλά , καλά , θα δούμε , πάντως σ΄ ευχαριστώ και θα το ήθελα πολύ αλλά ο τρισκατάρατος έχει πολλά ποδάρια ξέρς . Μη αντί να του φάμε το διπλάρκο , να μας φάϊ αυτό ;

_Καλά Δήμαρχε , εγώ πάω ν΄ ανάψου φωτιά και όταν είνι να ξικινίσι , ειδουπίαμι .

_Ναι , ναι , έτσι θα κάνουμε φίλε , άντε στο καλό και τα λέμε …..

   ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Ποτέ άλλοτε δεν ενθυμούμαι μια απόφαση Δημάρχου για σύσταση μιας Επιτροπής να έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο θόρυβο και τόσα μεγάλα παράπονα και αντιδράσεις !! Τώρα , εδώ που τα λέμε και λόγος να μη γίνεται , πολύς ντόρος για το τίποτα μια και η αλήθεια είναι ότι εδώ στην Ελλάδα είθισται να συστήνουμε επιτροπές όταν δεν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα για το οποίο συστήνεται η επιτροπή !! Έ, και ο λαός λέει και κάτι άλλο : Ότι όποια νοικοκυρά δε θέλει να ζυμώσει  δέκα μέρες κοσκινίζει το αλεύρι για να λέει ότι θα…αα ζυμώσει και ποτέ δεν ζυμώνει . Πάντως εκείνο που έχει ενδιαφέρον επί της συστάσεως της εν λόγω επιτροπής είναι το πλαίσιο λειτουργίας της και ο σκοπός της που φρονώ ότι θα είναι συμβουλευτικός και εισηγητικού χαρακτήρα !! Αλλά ας μην προδικάζουμε , θα πρόσθετα .

…………………………………………………………………..

*Θα επιμείνω λίγο στα της επιτροπής Τουρισμού γιατί το παρασκήνιο της συστάσεώς της έχει διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα που δείχνουν προθέσεις και στοχεύσεις της Δημοτικής Αρχής . Κατ΄ αρχήν φρονώ ότι την ευθύνη σύστασης την έχει ο Δήμαρχος τη εισηγήσει  του Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Λύπα οι οποίοι με τις επιλογές τους νομίζω προδίκασαν και το εύρος της . Πάντως έχουμε και μετράμε τα εξής : Αντιδήμαρχος Τουρισμού , ειδικός συνεργάτης Δημάρχου για τον τουρισμό , επιτροπή για τον τουρισμό αλλά περιέργως δεν υπάρχει πολιτική για τον τουρισμό . Εκτός κι΄ αν η εν λόγω συσταθείσα επιτροπή θα λάβει την εντολή να συγκροτήσει πρόταση για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της τοπικής τουριστικής βιομηχανίας . Αλλά πάλι αυτό απαιτεί χρόνο , γνώσεις  , εμπειρία επί του αντικειμένου , εξειδικευμένη επιστημοσύνη και μια σειρά άλλα πράγματα . Αν αυτά τα πληροί η εν λόγω πάω πάσο , που λένε !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Νέος υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα έχουμε…εεεε !! Ναι, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο Δήμαρχος η αρμοδιότητα ήρθη από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης και ανατέθηκε στον Αντιδήμαρχο Περιφερείας (δημ. ενότητες Τυμφαίων – Βσσιλικής) Στέφανο Θεοχάρη . Τώρα , το ερώτημα είναι αν δι΄ αυτής της αποφάσεως  του Δημάρχου επέρχεται και  αλλαγή πολιτικής όσον αφορά την διαχείριση των αδέσποτων . Και αν ναι ποια είναι η νέα πολιτική ; Γιατί ανάθεση αρμοδιοτήτων και ευθύνες χωρίς συγκροτημένη πολιτική , μάλλον δεν λέει και πολλά πράγματα . Και το λέμε αυτό γιατί ο κ. Θεοχάρης έτσι όπως έγινε , μάλλον στέλνεται ξυπόλητος στ΄ αγκάθια , για να χρησιμοποιήσω την γνωστή λαϊκή ρήση !! Αντιδήμαρχε , προσοχή γιατί η εν λόγω αρμοδιότητα έχει κάτι στροβόλια , μα κάτι ζντροβόλια , καρφιά ολάκερα !!

………………………………………………………………..

*Οι πληροφορίες μου λένε ότι συνεργάτης του Δημάρχου ολοκλήρωσε μελέτη που αφορά την τύχη του ΞΕΝΙΑ και η οποία φέρεται να προτείνει την λύση παραχώρησής του σε ιδιώτη. Μάλιστα ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χρήστος Σινάνης μιλώντας στο ρ/ «σταγών» μίλησε για εξόφληση προεκλογικών «γραμματίων» της Δημοτικής Αρχής . Βέβαια ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται περί αυτού αλλά αυτό που προέχει να πληροφορηθούμε πριν είναι αν πράγματι συντάχθηκε η συγκεκριμένη μελέτη ποιό το περιεχόμενό της και ποιες άλλες λύσεις , εκτός από την παραχώρηση σε ιδιώτη, εξετάστηκαν και απορροφήθηκαν . Και αυτό γιατί πιθανή τέτοια απόφαση όχι μόνο θα ξεσηκώσει θύελλα αλλά και νομική . Γι΄ αυτό η Δημοτική Αρχή χρειάζεται να είναι προσεκτική για να μην εκτεθεί και πάλι !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Απάλλαξε των καθηκόντων που ο ίδιος ο Δήμαρχος είχε αναθέσει με απόφασή του και αφορούσε το θέμα των αδέσποτων , τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Κόττη . Βεβαίως στις αρμοδιότητες του Δημάρχου είναι αυτό και αναφαίρετο δικαίωμά του. Ωστόσο πολιτικά όταν αυτό συμβαίνει η απόφαση πρέπει να απαντά σε ένα ερώτημα : Γιατί; Γιατί λοιπόν ο Δήμαρχος αφαίρεσε την αρμοδιότητα διαχείρισης των αδέσποτων από τον κ. Κόττη ; Απέτυχε ο κ. Κόττης ; Υπέπεσε σε λάθος χειρισμό ; Πάντως αυτά και πολλά άλλα μπορεί να πιστέψει κανένας εφόσον ο Δήμαρχος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δικαιολογήσει την απόφασή του !! Και έτσι έρχεται το δεύτερο ερώτημα που παράγει η πολιτικά αναιτιολόγητη  απόφασή του : Γιατί ο Αντιδήμαρχος άφησε πολιτικά εκτεθειμένο τον Αντιδήμαρχό του ; Γιατί η αλήθεια είναι ότι άφησε πολιτικά εκτεθειμένο τον συνεργάτη κάτι που αφήνει υπονοούμενα για  απομάκρυνση του κ. Κόττη και από την στενή ομάδα εξουσίας  γύρω από τον Δήμαρχο .

…………………………………………………………………………….

*Εξηγήσεις πληροφορούμαι ότι ζήτησαν (αιρετοί) συνεργάτες του Δημάρχου όσον αφορά την εκπροσώπηση του Ιδίου και της Δημοτικής Αρχής συνολικά από τον εντεταλμένο σύμβουλό του Σωτήρη Βλιώρα στην γιορτή των Οσίων Μετωριτών Πατέρων . Όπως είναι γνωστό ο κ. Βλιώρας ρωτήθηκε περί αυτού και απάντησε πως εκπροσωπεί τον Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή . Τώρα ,πως και γιατί η εν λόγω αντίδραση των αιρετών συνεργατών του Δημάρχου , είναι ένα ερώτημα που εικάζω ότι εντάσσεται στην γνωστή αντιπαράθεση Αιρετών – διορισμένων συνεργατών . Μάλιστα , όπως πληροφορούμαστε , η πίεση στον Δήμαρχο ήταν τόσο έντονη που φέρεται ότι τον ανάγκασε να αναφωνήσει «α…αααχ Σωτήρη , μ΄ έκαψες !!  Δήμαρχε , ο Σωτήρης σ΄ έκαψε ή ότι δεν λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις σε μείζονα πολιτικά ζητήματα;

***Είπαν

( για τα αδέσποτα)

«…Η λύση για τα αδέσποτα είναι ο Δήμος να αποκτήσει δικές του εγκαταστάσεις για να μην τον  εκβιάζει κανείς , κάτι που θα γίνει σύντομα στην περιοχή του βιολογικού…».

Στέφανος Θεοχάρης

                                                                                                                      (Αντιδήμαρχος)

 

( για τη συμμετοχή στην Επιτροπή Τουρισμού)

«…Θα μας έχει απέναντι ο Δήμαρχος και θα τον έχουμε σε καραντίνα αν δεν μπει εκπρόσωπος από τα Χάσια στην επιτροπή τουρισμού..».

Χαράλαμπος Ζούζουλας

                                                                                        (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γάβρου)

 

( για την Επιτροπή Τουρισμού)

«…Του χρόνου μπορεί τα άτομα  που τώρα συμμετέχουν να αλλάξουν και να μπουν κάποιοι άλλοι . Η επιτροπή είναι αυτήν και δεν πρόκειται για την ώρα να αυξηθεί με περισσότερα μέλη…».

Δημήτριος Λύπας

                                                                                                           (Αντιδήμαρχος Τουρισμού)

 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Σωτήρη Βλιώρα (Εντεταλμένο Σύμβουλο Δημάρχου): Σώτο , έχω κατάμπερδευτεί με ορισμένα που βλέπω και διαβάζω : Στην λαϊκή αγορά αν και υπεύθυνος άλλος αποφασίσει , στο κοιμητήριο είσαι υπεύθυνος άλλοι δρουν και φωτογραφίζονται … Τελικά ποιος είναι ο τομέας ευθύνης ;

ΠΡΟΣ Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή : Διάβασα και είδα φωτορεπορτάζ για παρεμβάσεις στο κοιμητήριο που αποτελούν δωρεά εργολάβου . Τρίκαλο !! Αλλά αφού τα γράψατε και τα δείξατε όλα , το όνομα του δωρητή – εργολάβου γιατί δεν το δημοσιοποιήσατε ; Έτσι για να του πούμε του ανθρώπου ένα ευχαριστώ !!

ΠΡΟΣ Μπάμπη Ζούζουλα (Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Γαβρου): Μπάμπη…ηηη , Τί είπες ; Θα βάλεις τον Δήμαρχο σε καραντίνα αν δε βάλει Χασιώτη στην Επιτροπή Τουρισμού; Τί να σου πω , φοβήθηκε ο Δήμαρχος τώρα !!

ΠΡΟΣ Αντώνη Καραμήτρο (Πρόεδρο Κορυδαλλού): Αγαπητέ , χαρά στην υπομονή σου !! Τίποτ΄ άλλο δε σου λέω !!

ΠΡΟΣ Χρήστο Μαλακασιώτη (πρώην Δήμαρχο Μαλακασίου- Δημ. Σύμβουλο): Ήθελα να ξέρω , ερωτήθεις  και είπες να στην αναβολή της εορτής της επετείου του Ολοκαυτώματος;

ΠΡΟΣ Βάϊο Ζιάκα (πρώην Δ/ντή ΕΑΣ): Φίλτατε , ναι , το εφετείο σας δικαίωσε ως εργαζόμενους για την αποζημίωση απόλυσή σας από την Ε.Α.Σ αλλά αυτό αφορά εσάς ως εργαζόμενους  . Όμως επί του σημαντικού ζητήματος , πως και γιατί χρεοκόπησε η Ε.Α.Σ , θα μας εξηγήσει ποτέ κανένας ;

ΠΡΟΣ Δημήτριο Κόττη (Πρόεδρο Ε.Α.Σ , ΑΓΡΟΓΑΛ): Πρόεδρε , να ρωτήσω κάτι ; Εγκαταστάσεις , υποδομή , γραφεία , εξοπλισμός ,της  υπό εκκαθάριση Ε.Α.Σ , χρησιμοποιούνται από την ΑΓΡΟΓΑΛ;

ΠΡΟΣ Στέφανο Θεοχάρη (Αντιδήμαχο): Φίλτατε , δεν ξέρω για ποια περιοχή μιλάτε ότι θα χρησιμοποιείστε στον Βιολογικό για να φτιάξετε εγκαταστάσεις  για τα αδέσποτα . Εκτός κι΄ αν σκέπτεστε να  καταπατήσει ο Δήμος χώρο όπως έκαναν πολλοί στην ποταμιά . Αν πάλι μιλάτε για υπάρχοντα χώρο , σας συνιστώ να τα αποφύγετε αμφότερα .

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .