Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα 12/04

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
12 Απριλίου 2019, 12:12

Υπομονή φίλτατοί μου και κοντεύουμε !!Τί ; Που κοντεύουμε ; Αν σας  πω  ότι κοντεύουμε την ολοκλήρωση της νηστείας θα με πιστέψετε ;  Δε θα με πιστέψετε . _Ποια νηστεία θα μου πείτε , τί είναι αυτό , θα πουν άλλοι . Κι΄ όμως είναι ένας αγώνας προσωπικός και πολλά μπράβο σε όσους έχουν την δύναμη να αγωνίζονται την σήμερον ημέραν . Και μπορεί να λέει το σχετικό τροπάριο «νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες ευφρανθίσονται..» , αλλά να ευφρανθείς χωρίς αγώνα , δε λέει , δε νομίζετε ;

Που λέτε φίλοι μου καλοί κι΄ αγαπημένοι αυτά περί της νηστείας . Τώρα θα πάμε στον άλλον αγώνα . Στον αγώνα τον προεκλογικό που όσο πάει και φουντώνει . Βρισκόμαστε στο καφενείο ενός μικρού οικισμού της περιοχής . Ήταν απόγιομα Κυριακής , έξω είχε ξεσπάσει μπόρα και οι λιγοστοί θαμώνες , αργόσχολοι καθώς ήταν , άλλοι το είχαν ρίξει στην ξερή και στην κολτσίνα και άλλοι στην συζήτηση περί των προεκλογικών τεκταινομένων . Και κυρ –  Αντώνης , ο κύριος του καφενέ πηγαινοερχόταν πέρα δώθε εκτελώντας τις επιθυμίες των πελατών του .

_Αντώνι , ένα με…,  Αντώνι , ένα άνευ, ακούγονταν  πότε – πότε μέσα στην οχλοβοή οι παραγγελίες .

_Παψίτι , ξέρου , τόσα χρόνια σας έχω στην πλατούλαμ , απαντούσε ο κυρ – Αντώνης και δόστου ντέβρι μεταξύ σάλας και των ενδότερων του καφενέ .

_Βρε τον αθεόφοβο , δεν έχει καλό λόγο για τίποτα και για κανέναν , σχολίασε κάποιος απ΄την παρέα της γωνίας .

_Άρά τουν πέρς αράδα τον Αντώνι ; Δεν τουν ξέρς τί πνεύμα αντιλογίας είνι. Αυτός , μας γλέπι που έρχουμέστι ιδώ και βγάζει άμπουρα , απάντησε κάποιος άλλος της παρέας .

Η πόρτα του καφενέ άνοιξε και στο περίγραμμά της εθεάθη ένας νεαρός ο οποίος με το ένα χέρι κρατούσε τον μάνταλο της πόρτας και με το άλλο το ηλεκτρικό τσιγάρο .

_Καλώς τουν τουν υπουψήφιου , ακούστηκε μια φωνή . Έλα και είμαστε στεγνοί , συμπλήρωσε .

Ο νεαρός δεν πρόκανε να αρθρώσει λέξη και ο εν λόγο σχολιαστής είχε ήδη παραγγείλει ένα μισιαδάκι μπλακ – Τζόνι .

_Αϊντι , καλά απουτιλέσματα , ευχήθηκε στον νεαρό που έμεινε αποσβολωμένος .

_Ποιός είνι υπουψήφιους Βασίλι ; Ρώτησε ένας .

_Ου Κουστάκς , δεν τ΄ όμαθις κι τουν έχς βάλι κι λάδι , απάντησε ο πρώτος .

_Κουστάκι , έλα ιδώ πασιάκαμ . Τί μουρλαμάρις λέει αυτός ; Αληθεύει , ίσι υπουψήφιους ;

_Μ…μμμ , του συζητάου νούνιμ , απάντησε σχεδόν ψιθυριστά  ο Κώστας .

_Αρά πότι θα έρθς να μη πείς ; Δε θα παρς την ιφχί απ΄τουν νούνους ;

_Έ…εεε , θα έρχουμαν ,αλλά αστόχσα .

_Αστόϊσις ; Μα άμα δεν έχς τουν νούνους μαζίς που πας λιβέντι…ιιιμ ; Κι μη ποιόν βάζι ; Έπεφταν βροχή οι ερωτήσεις του νούνου του Κώστα στον Κώστα .

_Άστου , να μη στου πεί καλίτιρα γιατί μπουρεί να σ΄ έρθι κόλπους , παρενέβη κάποιος εκ της ομηγύρεως .

_Έχι γούστου λέει…ιιι !!

_Κώστα , πες στου νούνους με ποιόν βάζι , προέτρεψε τον Κώστα έτερος ο οποίος μάλλον γνώριζε τις κακές σχέσεις του νούνου του Κώστα με τον υποψήφιο Δήμαρχο με τον οποίο κατέρχονταν στις εκλογές ως υποψήφιος .

_Α…αααμ θα φας μαύρου Κουστάκι που θα είνι όλου θκος . Πάει χαράμι του λάδι που σ΄ έριξα , απάντησε ο νούνος του Κώστα .

_Νούνε , έλα μαζί μου να σωθείς , απάντησε προκλητικά ο νεαρός υποψήφιος .

_Φτου , φτου ου Θιός να μη φλάξι , έκανε ο νούνος φτύνοντας στον κόρφο του .

                                                                                                                                     ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Τελικά , όπως σας το είχαμε προαναγγείλει απ΄ αυτό εδώ το βήμα , το είπε το ΝΑΙ ο Σάκης Καψάλης στον Δήμαρχο και θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος . Όπως πληροφορηθήκαμε σχετικώς ο κ. Καψάλης είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο , τα είπαν όλα και τελικά επισφραγίστηκε η συνεργασία τους !! Αγαπητέ , δεν ξέρω αν η απόφασή του λύπησε ορισμένους και ανησύχησε κάποιους άλλους , το σίγουρο είναι ότι κάποιοι στενοί σου φίλοι ικανοποιήθηκαν !! Κατά τ΄ άλλα  ο κύβος ερίφθει . Σκουμπόσου κι΄ εσύ και οι φίλοι σου που σε ήθελαν παρόν πολιτικά , για τον πολυπόθητο σταυρό . Άντε , καλή επιτυχία και επίσημα ποια !!

………………………………………………………….

*Αν επιμένω  για όσα λέγονται περί κρυφής πολιτικής ατζέντας επί του διαμορφούμενου προεκλογικού σκηνικού , είναι γιατί στην πιάτσα ακούγονται πολλά . Τί ακούγεται ; Ότι μοιράζονται πολιτικές θέσεις , τάζονται λαγοί με πετραχήλια , υποσχέσεις του τύπου βάλε υποψηφιότητα και θα σε βγάλουμε Πρόεδρο και μια σειρά τέτοια . Θα μου πείτε δώσε τηλέφωνα και διευθύνσεις . Αγαπητοί μου , αν και ακούγονται ονόματα και διευθύνσεις , εγώ σας λέω τί ακούγεται στην πιάτσα και σταματώ εδώ . Αλλά η κρυφή ατζέντα έχει άλλα θέματα , πολύ ποιο σοβαρότερα απ΄ αυτά , που θα φανούν μετεκλογικά  βέβαια !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Ένα πράγμα που διαπιστώνω ότι χαρακτηρίζει την προεκλογική περίοδο είναι η έλλειψη ενημέρωσης  επί του εκλογικού νόμου που θα ισχύσει σ΄ αυτές τις εκλογές . Και λέω , μήπως πρέπει να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις ώστε τουλάχιστον οι υποψήφιοι να καταλάβουν επί ποίας εκλογικής μάχης καλούνται να λάβουν μέρος ; Τώρα ένα πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι το εκλογικό σύστημα της λεγόμενης απλής αναλογικής ,επιβάλλει την έννοια των μετεκλογικών συνεργασιών υπό την έννοια της συνεννόησης . Αυτό είναι το ένα . Το δεύτερο είναι ότι στην πράξη εκείνο που συμβαίνει ήδη , είναι οι πολιτικές  συμφωνίες κάτω από το τραπέζι , κάτι που διόλου δημοκρατικό  δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί !!

……………………………………………………………………..

*Δεν λέω ,στην κάθε προεκλογική περίοδο λέγονται πολλά , τάζονται πολλά στην προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες να ψηφίσουν τον άλφα ή τον δείνα υποψήφιο τα οποία την επομένη των εκλογών , που έρχεται η στιγμή να υλοποιήσουν όλα όσα είπαν και έταξαν , οι πολιτικοί περιέργως ξεχνούν τα πάντα . Και λέγονται τόσα απίθανα πράγματα που λες : _ μήπως δεν πάω καλά ; Μα είναι δυνατόν να έχει την δυνατότητα ο δήμος να πάει στην σελήνη , όπως λέει η κυβέρνηση ότι θα κάνει η Ελλάδα; Απ΄ ότι δείχνουν οι δηλώσεις των υποψηφίων  μάλλον την έχει . Αλλά το θέμα δεν είναι αυτοί που τα λένε αλλά εμείς που τα πιστεύουμε !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Απ΄ ότι άφησε να εννοηθεί ο δήμαρχος στην συνέντευξή του στο Ρ/ «ΣΤΑΓΩΝ» ,η επιστροφή και η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του , του πρώην Αντιδημάρχου και νυν ανεξάρτητου  δημοτικού συμβούλου Αντώνη Παπαναστασίου , είναι θέμα χρόνου και ο Αντώνης θα δώσει τη μάχη μέσα από τον συνδυασμό «ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ» . Είπαμε , αυτές οι εκλογές θα είναι εκλογές των εκπλήξεων όχι μόνο στα πρόσωπα που συμμετέχουν ως υποψήφιοι αλλά και σε πολλά άλλα θέματα . Τουλάχιστον αυτό δείχνει το κοινωνικό γίγνεσθαι !!

……………………………………………………………..

*Το τί μούφα κυκλοφορεί στην πιάτσα για το ποιος συμμετέχει και σε ποιο ψηφοδέλτιο δε λέγετε . Μιλάμε για τρελά πράγματα . Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τί ακριβώς εννοώ . Λοιπόν , λέει υπό τύπον αποκλειστικής πληροφόρησης ο δείνα : _Ο Κώστας ο Ράντος θα είναι υποψήφιος με τον Παπαμιχαήλ . Ακούει ο άλλος , που τυχαίνει να εί νια με τον Σινάνη και γουρλώνει τα μάτια . Αφού γλιτώνει το εγκεφαλικό , καταφέρνει να ψελλίσει : Ο Κώστας στον Παπαμιχάλη ; Πόθεν πως ; _Έτσι ακούγεται , απαντά ο άλλος . Έ, ο άνθρωπος περιορίζεται να κάνει τον σταυρό του και να πει Κύριε ελέησον !! Αγαπητοί μου , μην πιστεύετε τίποτα . Εδώ ποια η μπάλα έχει χαθεί απ΄το γήπεδο !!Τώρα στην εξέδρα πάει , στα αποδυτήρια πάει , πάντως έχει χαθεί απ΄το γήπεδο !!

***Χαιρετίσματα 

ΠΡΟΣ Χρήστο Αθανασούλα (Ηλεκτρολόγο): Αγαπητέ , από κει το είχε , από δω το είχε ο φίλος σου ο Καψάλης , υποψήφιος πάλι . Λοιπόν , μου φαίνεται ότι εδώ ισχύει η λαϊκή ρήση με τον βλάχο και τον ζωγράφο (θέλοντας ο βλάχος , μη θέλοντας ο ζωγράφος , φόρεσε κι΄ εσύ Χριστέ μου κόκκινα τσαρούχια» !!

ΠΡΟΣ Ηλία Κωστόπουλο (Υποψήφιο Σύμβουλο): Καπετάνιε , οργώνεις μαθαίνω στα ορεινά και όχι μόνο !! Αλλά δε θα έχεις μαζί σου τον  συνονόματός σου σ΄ αυτόν τον αγώνα ;  Αφού ξέρω ότι πάτε μαζί !!

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Αντιδήμαρχο): Κώστα , Ένας χωριανός σου και φίλος σου , μου είπε να σου στείλω τα χαιρετίσματά του !! _Στον φίλο μου τον Κωστάκη εύχομαι τα καλύτερα ,λέει!!

ΠΡΟΣ Άλκη Αναγνωστόπουλο (Αντιδήμαρχο – Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο): Τί λένε εκεί πάνω στην χώρα των Τυμφαίων ; Πέφτει τάξιμο ;

ΠΡΟΣ Μίμη Μπαρμπάτη (Τοπικός Σύμβουλος) : Τί γίνεται , πολλοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι εμφανίζονται στο χωριό !! Είναι πραγματικά ή το λένε για να αποσπάσουν ψήφους ;

 

***Είπαν
( Για την είσοδο της Καλαμπάκας  )
«…Διαθέσαμε ως Περιφέρεια 4,5 εκατομμύρια , για την αναμόρφωση της εισόδου της Καλαμπάκας…».
Χρήστος Μιχαλάκης
(Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων )

( Για τις Αυτοδιοικητικές  εκλογές)
«…Ζητάνε debade Αντιδημάρχων Τουρισμού , όταν ο εκλεγμένος Αντιδήμαρχος Τουρισμού είναι ένας !!!….)
Χρήστος Σινάνης

( Δήμαρχος Μετεώρων)

( Για το μηχάνημα εργαστηριακών ελέγχων Κ.Υ. Καλαμπάκας )
«…Τα Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας δεν πρόκειται επί δική μας διακυβέρνησης να υποβαθμιστεί εργαστηριακά…» .
Σταμάτης Βαρβαρός
( Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας )

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .