Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα ( 10/01/2020 )

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
10 Ιανουαρίου 2020, 19:21

***Στη σκιά των βράχων

_Σήμιρα  τα Φώτα κι΄ου Φουτισμός κι χαρές μεγάλες στουν Κύριο μας. Ταχιά η κυρά μας, η Παναγιά με σπάργανα στα χέρια γιον κρατεί, με τα θυμιατήρια στα δάχτυλα και τ΄ Άη Γιάννη παρακαλεί…. , σιγοτραγουδούσε ο μπάρμπα Σπύρος καθώς έμπαινε στο καφενείο.

_Α…ααά , μπάρμπα – Σπύρου , δώστου  να τ΄ ακούσν οι νιότιρι , τί έφκιάναμαν ιμίς ικίνα τα χρόνια τα καλά , σχολίασε ο μπάρμπα – Ζάχος που τον περίμενε πως και πως να αριβάρι για το καθιερωμένο καραφάκι .

_Ά…ααα , κι να θέλτς , τ΄ αστόχσα Ζάχο…οοο !!

_Που είνι η σούβλα να σι  πιράσου κλούρα ;

_Τώ….ωωωρα , πάϊ κι η σούβλα , πάν κι οι κλούρις … Τα θυμάσι τα ουραία εκίνουν τουν κιρό ;

_Λες να τ΄ αστόϊσα ;

_Πούντα τώρα αυτά τα έθιμα ;

_Τώ…ωωωρα , πάν αυτά !!

_Παν ;

_Στα σκουπίδια σι λέου . Ποια νοικουκυρά να κάτσι να πλάσι κλούρις κι ποιο πιδί να φκιάσι σούβλα κι να πάϊ να τραγδίσι … Τώρα έγινάμι προυουδιφτικοί , ιβρουπαίοι .

_Να μη σι που τι έγινάμι , χρουνιάρις μέρις που είνι .

_Λάκι , φέρι μας απου ένα να παν τα φαρμάκια κατ , φώναξε τον άρχοντα του καφενέ που έκοβε νευρικά βόλτες πέρα δώθε.

_Τι φαρμάκια έχςπάλι  πανάθιμάσι ;

_Μιγάλι στινουχώρια έχου , άσι …

_Τί , σι βούλιαξαν τα καράβια , ή έπισαν τα αρεοπλάνα ;

_Σκέφτουμι ικίνουν τουν φουκαρά τουν Δήμαρχου , τί μπιλιά τσάκουσι στα καλά καθούμινα.

_Ποιός Δήμαρχους ; Ου θκώς μας ;

_Ποιός άλλους . Για τσ΄ άλλι , καρφάκι δε μη νιάζι .

_Τί μπιλιά τσάκουσι ου Δήμαρχους ; Δεν έμαθα τίπουτας !!

_Δεν είδις τι μπιλιά τσάκουσι ;

_Όχι , δεν είδα , τί ;

_Τουν τραβάει ου Κυριάκους για την κιντρουδεξιά , τον τραβάει ου Αλέξι απ΄την άλλη για την κινρουαριστιρά . Τί να κάνι τώρα ου έρμους κι΄ αυτός .

_Ά…ααα , πουλί σοβαρό πρόβλημα αυτό κλάψτουν .

_Πώς…ωωως , μικρό πρόβλημα είνι αυτό ;

_Είνι μιγάλου ;

_Σαν την Αηά !!

_Μή χειρότιρα τί θα ακούσουν τ΄ αυτιάμ ακόμα …

_Ά…αααα δε σι καταλαβαίνου ντυπ . Αρά ξέρς τί καζίκι είνι αυτό ;

_Όχι , δεν ξέρου , ούτι θέλου να μάθου . Ά…αααα , μα τουν  Άγιου …..

_Αρά είνι δήμαρχους !!

_Χαίρω πολύ για την πληρουφουρία .

_Τί θα πεί τ΄ Κυριάκου ; Προυθυπουργός είνι , Κυβέρνηση είνι …

_Ά…ααα , ματα σ΄ ιφχαριστώ πουλί για του νέου !!

_Βρε μην του πέρς αψίφστα , είνι σουβαρό του πρόβλημα .

_Και εγώ σι λέου έλα στα συγκαλάς .

_Ίγώ να έρθου στα συγκαλάμ ;

_Ισί , αμ΄ ποιος ιγώ ;

_Για ιξήγαμι να καταλάβου , γιατί μπουρεί να μη μη κόβι η κιφάλαμ . Ιξίγαμι να καταλάβου.

_Βρε κυβέρνηση σι λέου , κυβέρνηση .

_Έ…τί ;

_Βρε λιλί γιοκ για τουν Δήμου , τόσου απλό είνι .

_Μ…μμμ , του θέλν τόσου πουλί κι οι δυό ;

_Κόβουν φλέβις σι λέου .

_Κυριάκους κι Αλιξάκους , κόβν φλέβις ποιος θα προυτουπάρι τουν Αλέκου ;

_Ναι….ιιιι !!

_Ούϊ Παναγιάμ Βυτουμίτσαμ ατήρα μας λίγου γιατί σφύρξαμι , μουρμούρισε ο μπάρμπα- Σπύρος .

_Καλά , καλά , πές τα θκας ισί .

_Ά…αα , να σι που κι κάτι ;

_Για πες .

_Άμ του θλεν τόσου πουλί κι ου Αλέκους δεν απουφασίζι , δεν ρίχνουν κουρώνα γράμματα ;

_Λές ;

_Έμ να τουν κόψουν στη μέσι δε γένιτι , κουρώνα – γράμματα κι΄ σ΄ όπιουν πέσι !!

_Είνι μια λύσι κι΄ αυτό ….

_Το τέλειον , το τέλειον !!

   ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Τόσα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη δεν ματα-ήρθαν στον Δήμο μας  . Λοιπόν, δεν ξέρω αν πρόκειται για σύμπτωση ή έδωσε καμιά γραμμή ο Κυριάκος , αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολλές και σημαντικές επισκέψεις . Να , το τριήμερο των Θεοφανείων μας ήρθε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών τον οποίο , όπως δια ζώσης διαπίστωσα , συνόδευσε ο Δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος τόσο στην Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Βυτουμά , όσο και στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου . Έ, εσείς άμα φιλοξενούσατε κυβερνητικό στέλεχος δεν θα του λέγατε , αδερφέ , καλά φάγαμεν , καλά ήπιαμεν , κοίτα και τα προβλήματα λίγο . Θα του λέγατε !! . Ε΄, αυτό έκανε και ο Δήμαρχος . Ζήτησε να ανακηρυχθεί ο Δήμος ορεινός αλλά και του θύμισε και τα μεγάλα ζητήματα όπως Ε65, σιδηροδρομική Εγνατία , ηλεκτροκίνηση Παλαιοφαρσάλου – Καλαμπάκας …

………………………………………………………………….

*Οι γιορτές πέρασαν και ποια είμαστε στην αποκαθήλωση του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου γιατί και η αποκαθήλωση είναι και αυτήν  μια διαδικασία που πρέπει να γίνει , γιατί φίλοι μου πρέπει να χρησιμοποιηθούν και του χρόνου !! Η αποτίμηση ; Δέκα με τόνο!! Και ήταν και μικρός ο χρόνος που είχε η δημοτική αρχή στην διάθεσή της να σχεδιάσει και να προετοιμάσει τα δέοντα . Έ, κάπου εκεί με την περίφημη απόφαση που ακυρώθηκε στράβωσε κάπως το πράγμα , αλλά τέλος καλό όλα καλά , που λένε , μια και τους αποζημίωσε η φάτνη στον βράχο !! Αγαπητοί μου , ο χρόνος περνά γρήγορα και πρέπει από τώρα να καταθέσετε στον Δήμο Τρικκαίων τις προτάσεις συνεργασίας για τα Χριστούγεννα το ΄20 !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Περίεργον ενταύθα !! Ποιο το περίεργον ; Ότι , σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου, είναι στα προζύμια συνεργασίας με Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης αλλά χωρίς να καταθέσει ονόματα , τηλέφωνα και διευθύνσεις . Το αποτέλεσμα να σηκωθεί σύννεφο σκόνης από απέναντι και με το δίκιο τους οι άνθρωποι καθώς δεν είναι και λίγο να σου λέει ο άλλος ότι κάποιος θα την κάνει προς εξουσία μεριά !! Τώρα , τί του ήρθε  κι΄ αυτού του ευλογημένου να πει όσα είπε και ν΄ ανάψει  φωτιές στο τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι , τί να σας πω , εδώ οι αναλύσεις σηκώνουν τα χέρια !! Εκτός κι΄ αν έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα ο άνθρωπος . Τώρα , αυτό στο ποδόσφαιρο λέγεται καντενάτσιο !!

……………………………………………………………….

*Που λέτε ο Δήμαρχος έριξε τη βομβούλα του δημιουργώντας  προπέτασμα καπνού και σκόνη και τώρα περιμένει να ξεδιαλύνει η ατμόσφαιρα για να φανούν τα αποτελέσματα της . Ωστόσο τα ερωτήματα της πολιτικής «βομβιστικής» ενέργειας του Αλέκου θέτουν κάποια ερωτήματα όπως : Τί ήθελε να πει ο ποιητής; Τί ξέρει που δεν ξέρουμε εμείς ; Με ποιους μιλάει και τί λέει ; Όλα αυτά ζητούν απαντήσεις και οι απαντήσεις θα δοθούν είτε έτσι είτε αλλέως . Και θα δοθούν είτε από τον Αλέκο , είτε από αλλού !! Κατά τ΄ άλλα τα σενάρια , οι συνομωσιολογίες  , δίνουν και παίρνουν  . Τώρα , αν αυτός ήταν ο στόχος , δηλαδή να ασχολούμαστε με το παρασκήνιο και όχι με τα σοβαρά , έ, αυτό μάλλον το πέτυχε !! Αλλά η λογική «λύκος στο μαντρί» , ενίοτε έχει σοβαρές επιπτώσεις .

***Εξ΄ απορρήτων

*Συνωστισμός μαζώξεων καταγράφεται στο τοπικό κοινωνικό και πολιτικό μας γίγνεσθαι . Η πρώτη έγινε , όπως πληροφορούμαι από την Πηνελόπη Μαγκούρα και συμμετείχαν πολλοί και πολλές εκ των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο του πρώην Δημάρχου Χρήστου Σινάνη . Η δεύτερη έγινε με αφορμή την ονομαστική εορτή του συμβούλου της Κοινότητας Καλαμπάκας Φώτη Καραθανάση . Σ΄ αυτήν την δεύτερη σύναξη , ήταν παρόν και ο πρώην Δήμαρχος . Τώρα γιατί ήταν στην δεύτερη και δεν ήταν στην πρώτη , εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν !! Πάντως θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν προσκλήθηκε να πάει και για τους δικούς του λόγους δεν ανταποκρίθηκε ή δεν προσκλήθηκε και γι΄ αυτό δεν έδωσε το παρόν !!

……………………………………………………………..

*Άστραψε και βρόντηξε ο Πρόεδρος Καστρακίου Γεώργιος Γκόγκος καθώς είδε την καταστροφή που προξένησαν άγνωστοι στα παγκάκια της πλατείας του χωριού του. Τί είπε ο Πρόεδρος ; Ότι ποια τον λόγο σε μελλοντικές  ανάλογες ενέργειες θα τον έχει η δικαιοσύνη καθώς , όπως είπε  χαρακτηριστικά , αν πρόκειται για ενήλικους θα μηνύονται , αν είναι ανήλικοι θα μηνύονται οι γονείς και θα απαιτείται η αποκατάσταση των ζημιών . Πρόεδρε , τί να σου πω , δίκιο έχεις αλλά για κάνε μια προσπάθεια να ανιχνεύσεις τους λόγους που το κάνουν . Λέω , μήπως διαφωνούν στο ντιζάιν , στο χρώμα και δεν ξέρω σε τί άλλο !! Κατά τ΄ άλλα , αν εσύ ενοχλείσαι γι΄ αυτές τις μικροζημιές , φαντάζεσαι πόσο ενοχλούμαστε όλοι οι πολίτες από όσες ζημιές γίνονται σε δημόσια περιουσία κ.λ.π !!

***Είπαν

 

( για  τα λεγόμενα του Δημάρχου περί πολιτικών προζυμιών)

«…Ας ψάξει στην ομάδα του για προζύμια  ο κ. Αλέκος και ας κοιτάξει να διοικήσει τον Δήμο, γιατί είναι ο πρώτος Δήμαρχος που απογοήτευσε τους πολίτες από τους πρώτους τρεις μήνες…» .

Σινάνης Χρήστος

                                                                                        (Επικεφαλής μείζονος Αντιπολίτευσης )

 

( για  την στάση μελών της Δ.ΟΜ  Αλέκου)

«..υπάρχουν υποομάδες μέσα στην ομάδα του Δημάρχου και κάποιοι δεν κάθονται προσοχή μπροστά στον Δήμαρχο, αλλά πρέπει  να μας αποδείξουν με πράξεις ότι είναι ικανοί, για να τους δείξουμε την ανάλογη προσοχή και εμπιστοσύνη…» .

 Σωτήρης Γίδας

                                                                          (Σύμβουλος Κοινότητας – εντεταλμένος Δημάρχου)

 

( για τις δηλώσεις περί προζυμιών του Δημάρχου με συμβούλους της Αντιπολίτευσης)

«… Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη  στους συνεργάτες μου και δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση προσχώρησης στην ομάδα Αλέκου..» .

 Γιάννης Παπαμιχαήλ

                                                                                           (επικεφαλής ελάσσονος Αντιπολίτευσης ) 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Δημήτριο Κόττη (Αντιδήμαρχο): Αγαπητέ , ισχύει ότι τα σκυλιά που έχετε μαντρώσει στις εγκαταστάσεις των σφαγείων εξήλθαν λάθρα και κατασπάραξαν δύο πρόβατα και μια γίδα ;

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο (Δημοτικό Σύμβουλο): Φίλτατε , με κάτι φωτό και με κάποια σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας , και με όσα περί προζυμιών είπε ο Δήμαρχος κάποιοι σε λοξοκοιτούν . Αδίκως μεν αλλά σε λοξοκοιτούν .

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Δημοτικό Σύμβουλο): Καλά , έχει βάση η πληροφορία ότι ως Διαβίτη ο Δήμαρχος σε πρότεινε για Αντιδήμαρχο ;

ΠΡΟΣ Σπύρο Θεμέλη (Δημοτικό Σύμβουλο): Ένα από τα στοιχεία στην πολιτική είναι και η χωροταξία . Δηλαδή που και με ποιόν κάθεσαι . Γι΄ αυτό προσοχή .

ΠΡΟΣ Πηνελόπη Μαγκούρα (Δικηγόρο): Πολύ καλή η πρωτοβουλία συνάντησης των νέων του ψηφοδελτίου Σινάνη . Και θα ήταν τέλεια αν ήταν και ο Σινάνης . Εκτός και αν ήταν προπαρασκευαστική της επόμενης , με Σινάνη .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .