Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα (08/10/2019)

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
8 Νοεμβρίου 2019, 13:04

***Στη σκιά των βράχων

_Σώτου , Σώτου , ιδώ βρε κιαρατάρα , ιδώ , κφός ίσι ;

_Έρα , τι σκούζι λες κι σ΄ έβαλαν του μαχαίρι στου λιμό ; Μιλάου στου τηλέφουνου , δε βλέπς ;

_Έλα ιδώ αρά , έλα ιδώ , επέμενε ο φίλος απ΄τα παλιά επί εποχής βαθέως ΠΑΣΟΚ , του Σώτου Βλιώρα .

_Έρχομαι , έρχομαι , στάκα  λίγου να σκουλάσου την συνδιάλιξι , κι θα σι δού σι λίγου, επανέλαβε ο Σώτος Βλιώρας στις επικλήσεις του φίλου του .

_Έρχιτι , έρχιτι , Σιώκα , δεν τουν γλέπς ; Παρενέβη ένας άλλος θαμών των «ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ» , στον πάνω μαχαλά , που λέμε , της Καλαμπάκας που έπιασε την σκηνή .

_Ά….ααα , τουν κιαρατάρα , τώρα π΄ ανέλαβι ιξουσία  , ούτι μας γλέπι ντυπ , σχολίασε ο Σιώκας καθώς έφερνε για πολλοστή φορά το ποτήρι με το τσίπουρο στα χείλη του .

_Ιξουσία ; Τί ιξουσία ανέλαβιπάλι  ου Σουτήρς ;

_Δεν ακούς , δε διαβάζι ;

_Βρε κι’  ακούου κι διαβάζου , αλλά τέτοιου πράγμα , ούτι διάβασα , ούτι άκσα … Τί λες ; Μ…μμμ , μπράβου ου Σουτήρς μιγαλία !!

_Αμ πως νόμσις ισί , θα έμινι ικτός ιξουσίας ου Σουτήρς ; Α…ααα , νάτους , σκόλασι την συνδιάλιξι , έρχιτι , σχολίασε ο Σιώκας καθώς  με την άκρη του ματιού του είδε να κλείνει το τηλέφωνο και να γυρίζει προς την πόρτα του καφενέ .

_Έ, ρα , τί σκούζι έτσι , έχουμι κι δλιές , δεν είμαστι τιμπιλχανίου, σχολίασε καθώς πλησίαζε προς την γωνία  , κοντά στο παράθυρο του καφενέ όπου κάθονταν ο Σιώκας .

_Άντι , άντι , συχαρητήρια κι σ΄ ανώτιρα τώρα , ευχήθηκε ο Σιώκας .

_Γιατί ; Τί συμβαίνι , δεν καταλαβαίνου … , ψέλλισε ο Σώτος .

_Καλά , μη δλέβς ;

_Όχι τι δούλιμα , δεν ξέρου τίπουτα ….

_Άστα αυτά , αλλού αυτά τα δεν ξέρου , δεν είδα , αλλού Σώτου…οοου !!

_Καλά , σοβαρά μιλάς τώρα ;

_Σοβαρότιρα δε γίνιτι να μιλήσου !!

_Λες αλήθεια ;

_Σουτήρι ; Άμα δε θες να κιράσι μην κιρνάς ,αλλά μη μας δλέβς κιόλας ; Επέμενε ο Σιώκας.

_Ιγώ  δε θέλου να κιράσου ; Να κιράσου ότι θες , αλλά να καταλάβου τί θες να πεις , αυτό λέου , επέμενε και ο Σώτος .

_Ιγώ άκσα στουν Γκιάτα ότι έβγαλι φιρμάνι ου Αλέκους ότι διουρίζισι γινικός διρβέναγας …

_Έπι τέτοια δλιά ου Βαγγέλτς ;

_Τί αν είπι , βούϊξι σι λέου του ράδιου , κι σι μη λες ταχαμ – ταχαμ , ότι δεν ξέρς τίπουτας;

_Όχι βρε πιδιά , ποια θέσι και ποια ιξουσία κι ποιος διρβέναγας κουπανάτι , χαμάλτς διουρίσκα !!!

_Χαμά…..ααααλτς !!!

_Αμ τί νόμσις ισί , ότι πήρα καμιά διευθυντική θέσι ; Άντι βρε Σιώκα , άϊντι , πρόσθεσε ο Σώτος .

_Άμα δεν είνι έτσι γιατί κάτι γατάκια νιαουρίζν γιατί ου Αλέκους διάταξι να παρς θέσι;

_Ρώτατς αφνούς , ιμένα γαιτί μη ρουτάς ; Που θες να ξέρου ιγώ ;

_Ισί κι δεν ξέρς ; Ε….εεεεε , ε ε…εεεεε , μαναχά !!

_Άκου Σιώκα , να πας να πεις σ΄ αυτά τα γατάκια που νιαουρίζν , ότι του θελν δεν του θελν ου Σώτους , θα έχι κι λόγου κι τρόπου να είνι στα πράγματα . Αυτοί που νιαουρίζν τώρα , όταν ιγώ κι μιρικοί άλλι , μας έφιρνι η σκούφια γύρου να φκιάσουμι ψηφουδέλτιου , έκαναν τουν δύσκουλου .

_Αληθεύει αυτό Σώτου ;

_Αν αληθεύει λέ…εεεει !! Όπους σι γλέπου κι μη γλέπς !!

_Αμ τότι αλλάζι η πλάκα στου γραμόφουνου , σχολίασε ο Σιώκας .

_Έτσι είναι , καιρός φέρνει τα λάχανα , καιρός τα παραπούλια !!!

_Λάκη , φέρι μια γύρα στα πιδιά , έτσι για να σκάσν οι ουχτροί μας .

_Τα γατάκια , Σώτου , τα γατάκια , τον έκλοψε ο Σιώκας .

_Ναι , ναι,  αυτά !!

 ΦΑΙΔΡΑ

***Σοβαρά και εύθυμα

*Την καλύτερη ατάκα κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την είπε αναμφισβήτητα ο Κώστας Ράντος . Τί είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία που όμως είναι  μειοψηφία στο όργανο ; «Ρε παιδιά , σας ακούω τόση ώρα να προβληματίζεστε : μήπως τα έργα  που σας παραδώσαμε  να διαχειριστείτε , σας βάζουν σε φασαρίεσ και σας αγχώνουν; Κωστάκη , αυτό μόνο για αστείο μπορεί να λεχθεί . Μπορεί το περιεχόμενο της προίκας που αφήσατε να είναι άγνωστο, ακόμα τουλάχιστον , για την δημοτική αρχή μπορεί να χρειάζεται ενδελεχής ενημέρωση για την συνέχεια των έργων , και αυτό πράγματι να αγχώνει , αλλά όχι και να λογίζεται ως μπουρμπούνια στο κεφάλι της Έλεος. Αν συμβαίνει αυτό που λες , ισχύει το «κάποιον τον χάριζαν ένα γάιδαρο κι΄ αυτός τον κοιτούσε στα δόντια» !!

……………………………………………………………….

*Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολίτευση στην ολότητά της δεν ψήφισε την πρόταση τροποποίησης του υφιστάμενου προϋπολογισμού που εκτελείται στον Δήμο με τον Δήμαρχο να την καλεί να ψηφίσει μαζί με την την παράταξή του προκειμένου , όπως είπε χαρακτηριστικά , να γίνουν οι αναγκαίες πληρωμές , αλλά πως θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν η Οικονομική Επιτροπή όπου ο Δήμαρχος διαθέτει την πλειοψηφία δεν ψήφισε την πρόταση ; Θα μου πείτε άλλο το ένα και άλλο το άλλο !! Όχι , με συγχωρείτε , αλλά δεν είναι έτσι !! Εγώ ξέρω πως όταν θέλει μια  εξουσία να  λειτουργήσει υπεύθυνα φροντίζει να μην υπάρχουν φίλιες «διαρροές» !! Εδώ η δημοτική έχει ,βάση των  νομοθετικών ρυθμίσεων Μητσοτάκη έχει τον γάιδαρο δεμένο  και γαϊδουρογυρεύει  !! Εμ΄ δεν γίνεται παιδι…αααά !!

***Ψίθυροι

*Δεν μπορούσε να το πιστέψει ξενοδόχος της ορεινής περιοχής του Δήμου μας όταν αντιλήφθηκε ότι κόπηκε η τηλεφωνική γραμμή και αιτία της διακοπής ήταν ότι κάποιοι είχαν κόψει σύριζα έντεκα κολώνες επί των οποίων στηρίζονταν το τηλεφωνικό δίκτυο !! Ο άνθρωπος τραβούσε τα μαλλιά του και δικαιολογημένα καθώς το τηλέφωνο για ένα ξενοδοχείο είναι όχι απλά αναγκαίο αλλά το άλφα και το ωμέγα στην λειτουργία του . Τί να πούμε , φαινόμενο των καιρών και αυτό. Άντε τώρα να αντικατασταθεί το δίκτυο και να μπουν καινούργιες κολώνες . Και μέχρι τότε το τηλέφωνο μουγγό !! Όχι , αυτό δεν είναι χώρα , όχι αυτήν δεν είναι κοινωνία . Αυτά δηλώνουν παρακμή , τέλμα , καταστροφή . Και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα !

……………………………………………………………………..

*Άφωνους άφησε  τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου η δήλωση του Δημάρχου ότι ο Δήμος δεν έχει ούτε τα 1.500 ευρώ να δώσει για την συμμετοχή σε κάποια έκθεση που θέλει να πάει για να εκπροσωπήσει την περιοχή . Βεβαίως η αφωνία δεν είναι μόνο των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και όλων μας που ακούμε αυτή την φράση . Δήμαρχε, αν ο Δήμος δεν έχει 1.500 ευρώ να πληρώσει , τι οράματα λέμε και  για ποια μεγαλεπήβολα σχέδια μιλάμε !! Δεν κατεβάζετε μετά τα ρολά και να πείτε στοπ !! Όχι Δήμαρχε , δεν μπορεί να είναι έτσι . Γιατί αν είναι έτσι κι΄ εσείς προσλαμβάνετε επτά ειδικούς συνεργάτες , ειδικούς συμβούλους και παρα-συμβούλους , τότε , κάτι δεν πάει καλά . Είπαμε η κάθε εξουσία κουβαλάει υποχρεώσεις από προεκλογικές υποσχέσεις που δίνει αλλά έλα που ενίοτε καλείται να τις υλοποιήσει !! Ε, εκεί αρχίζουν τα δύσκολα !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Μεγάλη μουρμούρα ακούω στην πλευρά της Δημοτικής Αρχής εξ΄ αφορμής της απόφασης του Δημάρχου να προχωρήσει στην αναβάθμιση του Σώτου Βλιώρα που ως γνωστόν βάση της σχετικής αποφάσεως , αναλαμβάνει ειδικός σύμβουλος επί γεωργο – κτηνοτροφικών θεμάτων της Καλαμπάκας παρακαλώ . Τί λέει η μουρμούρα ; Φανερά ψιθυρίζει διάφορα αλλά από πίσω πνέει μένεα !! Αγαπητοί μου , τι να σας πω . Εγώ εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι όταν ο Βλιώρας έδινε μάχη για να συμμαζέψει κανέναν στο ψηφοδέλτιο ,κάποιοι ενώ τους έκαναν τεμενάδες να συμπράξουν, το έπαιζαν δύσκολοι !! Έ, τώρα ο Βλιώρας απλά μάλλον δείχνει να τυγχάνει  ευήκοον ους από τον Δήμαρχο ο οποίος με την απόφασή του τον ανταμείβει για την συμβολή του !! Αυτά διαβάζω εγώ . Τώρα , υπάρχουν και άλλες αναγνώσεις αλλά αυτήν νομίζω ότι ισχύει περισσότερο όλων των άλλων !!

…………………………………………………………..

*Πλήθος διοικητικών αλλαγών και ανακατατάξεων στα διοικητικά του Δήμου . Υπάλληλοι ανεβοκατεβαίνουν από υπηρεσία σε υπηρεσία , άλλοι κουβαλάνε και τις καρέκλες μαζί τους , άλλοι δυσφορούνε , άλλοι επιχαίρονται . Τέτοια ατμόσφαιρα δηλαδή !! Βεβαίως όλα αυτά έχουν ένα σημείο αναφοράς . Τον Δήμαρχο μια που από τον νόμο είναι ο προϊστάμενος όλων των Δημοτικών υπηρεσιών . Εκτός κι΄  αν για τις εν λόγω ανακατατάξεις βάζουν και άλλοι το χεράκι τους !! Τί να πούμε , εμείς απλά παρατηρούμε τα γενόμενα μια και αυτό μπορούμε να κάνουμε . Άλλοι αποφασίζουν και οι αποφάσεις τους κρίνονται στην πορεία κατά πόσο δικαιώνονται ή όχι . Η ουσία είναι μία πάντως : Οι όποιες διοικητικές αλλαγές γίνονται να δημιουργούν έναν αποτελεσματικό διοικητικά δήμο . Γιατί αν δεν δημιουργούν αυτήν την δυναμική η επίπτωση μετακυλύετε  στους δημότες αλλά και στην επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις !!

***Είπαν

( για τα μηχανήματα των Δήμων )

«…Οι Δημοτικές Αρχές σκοπίμως απαξιούν τα μηχανήματα του Δήμου , για να μπορούν να αναθέτουν έργα σε ιδιώτες…» .

Χρήστος Μαλακασιώτης

                                                                        (Δημ. Σύμβ. – πρώην ΔήμαρχοςΔήμουΜαλακασίου)

 

( για την εγκατάσταση εκκαθαριστή στην Ε.Α.Σ)

«…Είναι αργά για δάκρυα τώρα . Οικονομολόγοι είμαστε , και ξέρουμε ότι εγκατάσταση εκκαθαριστή στην Ε.Α.Σ , είναι το τελευταίο στάδιο πριν το κλεισίμο…» .

Θοδωρής    Αλέκου  

                                                                                                       (Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων

 

 

( για  τις δράσεις για τα αδέσποτα)

«…Είμαστε ακόμα στην έρευνα να βρούμε χώρο εγκατάστασης των αδέσποτων και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο αυτήν την ώρα …» .

Δημήτριος  Κόττης

                                                                                                 (Αντιδήμαρχος Δήμου Μετεώρων)

 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Δημοτικό  Σύμβουλο): Άντε , καλόν αγώνα για τον ανιψιό .Γιατί μετά τα τελευταία , έρχεται και η υποψηφιότητα είτε εδώ , είτε στο λεκανοπέδιο !!

ΠΡΟΣ Ευάγγελο Καραμίντζιο (Ειδικό σύμβουλο υπουργού Εσωτερικών): Καλές συμβουλές ευχόμαστε να δίνεις στον υπουργό. Και να μην ξεχνάς τον τόπο σου !!

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο(Δημοτικό Σύμβουλο): Μετά την αξιοποίηση του φίλου σου του Βαγγέλη , μήπως θα έχουμε και κανένα άλλο χαριλίτκο ;

ΠΡΟΣ Γιώργο Γεωργίου (Ιστορικό στέλεχος Ν.Δ) : Φίλε , δυο Καλαμπακιώτες ανέλαβαν θέσεις ευθύνης στην κεντρική εξουσία . Πως το σχολιάζεις ;

ΠΡΟΣ Χρήστο Κτενά (πρόεδρο φιλοζωϊκού σωματείου «Η ΣΤΕΓΗ»): Φίλε , πολύ βιαστικός είσαι . Οι άνθρωποι ψάχνουν για χώρο να βάλουν μέσα  τα κουκλόσπιτα , συγνώμη , σκυλόσπιτα ήθελα να πω !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .