Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα (07/05/2020)

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
7 Μαΐου 2020, 22:52

***Στη σκιά των βράχων

Φίλοι μου καλώς σας βρίσκω και σήμερα . Και σας βρίσκω όλους καλά και αυτό έχει σημασία . Γιατί η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα εμάς εδώ η πανδημία δεν μας άγγιξε . Μπορεί τα μέτρα να μας άλλαξαν την καθημερινότητα , αλλά δεν είχαμε δυσάρεστα γεγονότα . Λοιπόν ,μπορεί μ΄ αυτό που θα σας πω, να πείτε διάφορα αλλά εγώ θα το πω  κι΄ ας με πείτε ότι θέλετε . Λοιπόν , φίλοι μου , εγώ νομίζω πως όταν αυτήν εδώ η περιοχή βρίσκεται υπό την σκέπη των οσίων Μετεωριτών Πατέρων , έχει ως πολιούχο τον Άγιο Βησσαρίωνα , τον Άγιο που έσωσε πολλές περιοχές από λοιμώδη νοσήματα με μια απλή περιφορά της τιμίας κάρας του , όταν έχουμε την κάρα του Αγίου Χαραλάμπους στο  μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου και της Αγίας Βαρβάρας , στο μοναστήρι του Ρουσάνου, μεγάλη η χάρη τους , έ, πιστεύω είμαστε θωρακισμένοι.

Κατά τ΄ άλλα,  περάσαμε και την Πρωτομαγιά , όπως και το Πάσχα , στα σπίτια μας , κι’  έτσι κάπως φτάσαμε να φεύγουν οι απαγορεύσεις σιγά – σιγά και να μπορούμε να βγαίνουμε κάπως ποιο άφοβα έξω . Έ, σε δέκα μέρες θα ανοίξουν και τα καφέ και που θα πάει, θα ξαναβρεθούμε με φίλους , παρέες , θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και που θα πάει , θα επανέλθουμε στην νέα κανονικότητα !!

Όσο τώρα στα τοπικά πολιτικά δρώμενα , τί να σας πω , εδώ όλα έχουν γίνει ένα κουβάρι σαν τον γόρδιο δεσμό , ένα πράμα και για να ξεμπερδευτεί χρειάζεται Μέγας Αλέξανδρος να τον κόψει , γιατί όπως είπε όταν τράβηξε το ξίφος και τον έκοψε , ότι δεν λύνεται , κόβεται. Αλλά θα μου πείτε , ρε φίλε εδώ δεν έχουμε τσιμπιλομάτα , ζητάς και μπιρμπιλομάτα; Ναι , η αλήθεια είναι αυτήν ,οπότε δεν έχουμε παρά να παρατηρούμε πως τυλίγεται και ξετυλίγεται και , που θα πάει , κάποια στιγμή θα βρούμε την άκρη , πιστέψτε με .

Αλλά ας πάμε στα χρηστικά των ημερών : Αντιδήμαρχι , αντιδήμαρχι , ιδώ ρα , ιδώ  π΄να σι κόψι του ξύλινου του τρένου , φώναζε γνωστός χασιώτης τον Αντιδήμαρχο Αγροτικής Αναπτύξεως Δημήτρη Κόττη .

_Έλα μπάρμπα –Νικόλα , τί φκιάντι ; Χριστός Ανέστη , καλό μήνα , απάντησε ο Αντιδήμαρχος , καθώς εντοπίζοντάς τον , πλησίασε προς το μέρος του κρατώντας απόσταση ασφαλείας .

_Δε γλέπς , δε γλέπς , αλλά κι δεν ακούς κιόλας ;

_Όχι , κι΄ ακούου κι βλέπου , αλλά είχα του μυαλό αλλού , μη συμπαθάς , απάντησε ο Αντιδήμαρχος .

_Τί γίνιτι , βρε Μητσιάρα , τα βρήκατι κουμάτι ;

_Με ποιόν να τα βρούμε , δε χάσαμε κάτι για να το βρούμι !!

_Βρε εδώ έγινάτι μαλλιά κουβάρια κι σι μη λες δεν άχασάτι τίπουτας ;

_Άκου , άκου , αυτά δεν είναι τίποτα , τα φουσκών ικίνι οι δημουσιουφράφι .

_Βρε ποιοι δημουσιουγράφι τα φουσκών κι πράσιν΄ άλουγα λές ; Οι δημουσιουγράφι σας φτέγν ;

_Έ…εεεε , την τρίχα την καν τριχιά αυτοί .

_Άκσι , άκσι , οι δημουσιουγράφι κάν την δλιάτς , άμα ισίς δεν τσ΄δίντι αφουρμή , δε θα πουν . Αλλά ισίς βρε Μήτσιου , έβγαλάτι χνί λιβέντιμ . Τί θες να κάνουν οι άνθρουποι ; Τι δλιάτς κάνουν .

_Τέλους πάντουν , όλα καλά , όλα καλά θα παν , επέμενε ο Αντιδήμαρχος .

_Μακάρι , μακάρι , να του δου κι να του πιστέψου . Αλλά σα να μη φαίνιτι , πως τίπουτας ντυπ δεν είνι καλά , επέμενε ο χασιώτης .

_Μη σκουτίζισι μπάρμπα – Νικόλα , όλα καλά , όλα καλά !!

_Καλά…ααααα !!! Δε μη λες ;

_Να σε πω , τί είναι ;

_Να , τώρα που έμεινι κινή η θέσι τ΄ γινικού γραμματέα , δεν μη πέρτι ιμένα απάν ;

_Τί να κάντζ ισί απάν;

_Ιγώ τί θα κάνου ;

_Ναι βρε μπάρμπα- Νικόλα , τί θα κάντζ ;

_Τα πάντα μπουρού να κάνου . Κι χουρίς μισθό . Δόξα του Θιό , η σύνταξη μη φτάνι . Να έρθου ικί απάν να βάλου τα πράγματα σι τάξι .

_Όχι μπάρμπα- Νικόλα , αυτήν η θέσι , θέλι πτυχία , διπλώματα , ξένις γλώσσις , πολλά .

_Τι διπλώματα και παπλώματα μη λες . Μυαλό , λογική χρίζιστι , όχι διπλώματα κι παπλώματα , μυαλό κι λουγική .

_Τί να σι που , ιγώ δεν είμι υπεύθυνος γι΄ αυτό . Ανέβα απάν , βρες τον Δήμαρχο και πέστου τα .

_Αμ δε θα πάνου λές ; Θα πάνου .

_Να πας , να πάς !!

_Τι λες , θα μη πάρι;

_Που να ξέρου ου μαύρους , δεν ξέρου !!

_Ιγώ θα πάνου κι΄ ου Θιός βουηθός !!

_Άντι , σιδηροκέφαλος , μπάρμπα – Νικόλα !!

_Φχαριστώ , φχαριστώ !!

 

ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Στασίδι μαθαίνω ότι αρχίζουν να πιάνουν σιγά – σιγά κάποιοι στην κυοφορούμενη κίνηση του πρώην Αντινομάρχη και γνωστού Χασιώτη – γιατρού Βασίλη Μπούρα . Εγώ στην προηγούμενη αναφορά μου μίλησα για μια περίπτωση αλλά από τα ερεθίσματα που είχα μάλλον είναι πολλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου . Γιατρέ , έμαθα ότι στην Νέα Ζωή έκανες ματ κίνηση . Στα Χάσια βέβαια δεν το συζητάμε και είμαστε ακόμα στην αρχή !! Βέβαια οφείλω  να σου μεταφέρω ότι πάρα πολλοί είναι άπιστοι Θωμάδες καθώς λένε ότι μπορεί να το λες ότι ετοιμάζεις κίνηση για τις επόμενες δημοτικές εκλογές , αλλά δεν το αποφασίζεις τελικά , όπως και στο παρελθόν !! Βέβαια όλα αυτά μπορεί να ξεπεραστούν αλλά την ενότητα του ιδεολογικού και πολιτικού σου χώρου πως θα την διασφαλίσεις ; Εκτός κι΄ αν μιλάμε για κίνηση πέραν και πάνω κομμάτων και δεν σε απασχολεί .

…………………………………………………………………….

*Συνεδρίασε και πάλι η Δ.ΟΜ. Αλέκου και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση ήταν τα αδέσποτα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να έχει ακούσει πολύ και σκληρή κριτική αναγκάζοντάς τον  , όπως πληροφορήθηκα , να προκαλεί όποιον από τους Δημοτικούς  Συμβούλους θέλει να αναλάβει αυτήν την ευθύνη . Αντιδήμαρχε , τί να σου πω , δίκιο μπορεί να έχεις αλλά βρε αδερφέ ,νισάφι , λέει ο κόσμος . Και συμπληρώνει ότι αν το ήμισυ του ενδιαφέροντος διοχετεύονταν στο Κέντρο Υγείας και στους ανθρώπους πολλά θα είχαν   βελτιωθεί στην τοπική παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας !! Κατά τ΄ άλλα αγαπητέ Αντιδήμαρχε , ξέρεις πολύ καλά ότι στην πολιτική δε μπορεί να λες θα δούμε , θα το εξετάσουμε , θα διαβουλευτούμε και αν συμφωνήσουμε , θα αποφασίσουμε . Πρέπει να λαμβάνεις και αποφάσεις οι οποίες εντάσσονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις , στα οικονομικά δεδομένα και στις  επιχειρησιακές δυνατότητες  του δήμου . Όλα τ΄ άλλα , είναι φιλολογίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος δε θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίσει !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Παρακολουθώντας την τοπική ειδησιογραφία βλέπω μια προσπάθεια ώστε μια ιδιωτική συνεύρεση σε σπίτι πρώην θεσμικού παράγοντα της τοπικής πολιτικής ζωής , να λάβει πολιτικά χαρακτηριστικά . Και εκείνο που προσωπικά αντιλαμβάνομαι είναι ότι ξεκίνησε η επόμενη τοπική πολιτική περίοδος που έχει ως στόχο τις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα γίνουν το ΄23 και που απ΄ ότι φαίνεται ξεπερνούν τον νυν Δήμαρχο . Ποιο είναι το πολιτικό συμπέρασμα των εξελίξεων; Ότι αυτές εξηγούν για την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει την δημοτική αρχή και την έχει οδηγήσει σε καθηλωτική συμπεριφορά . Και κάτι άλλο : Βρε λεβέντες , βρεθήκατε καλεσμένοι σε ένα σπίτι σε μια ιδιωτική συνάντηση που δεν αφορά την τοπική κοινωνία . «Έ , τα εν οίκω μη εν δήμο» !! Οπότε , μπορεί να σας χωρίσουν διάφορα αλλά μην επιχειρείτε να τα πολιτικοποιήσετε !! Δε σας φταίνε σε τίποτα οι δημότες να ασχολούνται με τις προσωπικές σας διαφορές !!

……………………………………………………………….

*Η αλήθεια είναι φίλοι μου ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων θα «φάει» πολιτικά την δημοτική αρχή . Γιατί το λέω θα μου πείτε . Το λέω γιατί οκτώ μήνες φαγούρας και η δημοτική αρχή αντί να λύσει το πρόβλημα , ή να προσπαθήσει να το προσεγγίσει , έγινε μέρος του προβλήματος και μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο καθώς επιχειρεί να το λύσει χωρίς σχέδιο , χωρίς εξειδικευμένες πολιτικές ,χωρίς να έχει αναλύσει αν το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η λειτουργία κυνοκομείου είναι διαχειρήσιμο ή απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου . Λοιπόν , έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία προσπάθεια και πάντα η δημοτική αρχή θα βρίσκεται εκτεθειμένη!! Και δεν είναι δυνατόν μια δημοτική αρχή να αναμένει αν και πότε κάποιος σύλλογος θα λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα που ανάγονται όχι στο πρόβλημα αυτό καθ΄ αυτό αλλά σε άλλες αντιθέσεις που συνδέονται με άλλα δρώμενα στον Δήμο !! Κύριοι , επιτέλους προχωρήστε και μη μας ταλαιπωρείτε με τα εσωτερικές σας αδυναμίες !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Τον ισχυρισμό ότι η ΕΚΘΕΣΗ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ  2020 ,που ήταν θέμα στην ημερήσια διάταξη της εκ΄ περιφοράς  συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου δείχνει έναν υπερχρεωμένο Δήμο   με  (ζημιά)  2.397.925,87  ευρώ , κατέθεσε ως άποψη του Συνδυασμού του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Παπαμιχαήλ ο οποίος δίνοντας περισσότερα στοιχεία λέει ότι  η  ζημιά  ανέρχεται   σε  4.134.755,58 ευρώ. Το παραπάνω  , λέει , προκύπτει  από  τα  στοιχεία  της  τριμηνιαίας  έκθεσης  του  1ου τριμ. του  2020  όπου το  ενεργητικό  του  Δήμου (απαιτήσεις  , ταμειακά διαθέσιμα κλπ.) ανέρχεται  σε  4.629.318,25  ευρώ  και  το  παθητικό (Δάνεια, και  λοιπές υποχρεώσεις)  σε 8.764.073,83 ευρώ,   βάσει  της  παραπάνω έκθεσης . Και εμείς ρωτάμε εύλογα ; Άλλη ανάγνωση κάνει ο Δήμαρχος ως οικονομολόγος και άλλη ο κ. Παπαμιχαήλ επίσης οικονομολόγος ; Εκτός κι΄ αν μιλάμε για τις τεχνικές της οικονομικής επιστήμης όπου το χρέος μπορεί να παρουσιαστεί ως κέρδος . Γιατί τα είδαμε κι΄ αυτά να γίνονται στην πολιτική !!

……………………………………………………….

*Χαλασμό, δείχνουν οι εικόνες στα κομμωτήρια ,στα κουρεία και στα μπαρμπέρικα καθώς όλοι προσέτρεξαν να πάνε να καλλωπίσουν την κόμη τους καθώς η εικόνα της είχε υποστεί τις συνέπειες της καραντίνας . Αλλά είναι δυνατόν όλοι ομοθυμαδόν να σπεύσουν  να εξυπηρετηθούν ; Όχι βέβαια . Γι΄ αυτόν τον λόγο δεν επιβλήθηκαν τα μέτρα ώστε να διασωθεί το σύστημα υγείας ; Έ , το ίδιο ισχύει και για τα κομμωτήρια  . Πήγαμε όλοι μαζί ομοθυμαδόν να καλλωπίσουμε την κόμη μας . Έ, δεν γίνονται αυτά και πρέπει να το καταλάβουμε . Μετά είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι όρθιος από της οκτώ το πρωί μέχρι της οκτώ το βράδυ ; Γι΄ αυτό σας λέω ίζι , ίζι , αφήστε τις κυρίες να προηγηθούν και μετά πάμε εμείς !! Τί να κάνουμε , όλα για το ωραίο και ασθενές , λέει, ωραίο φύλο . Ποιο ασθενές δηλαδή που είναι πανίσχυρο και όλα γύρο από αυτό και γι΄ αυτό γίνονται . Άντε , με τις υγείες σας κυρίες μου !!

 

***Είπαν

( για το έργο του ταρτάν στο Δημοτικό στάδιο)

«…Βάση της Κατάστασης που παραλάβαμε για το έργο του ταρτάν στο δημοτικό στάδιο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή , κάναμε το καλύτερο για να ξεμπλοκάρουμε το έργο…».

  Γιώργος   Θώμος

                                                                                                                          (Αντιδήμαρχος)

 

( για την οικονομική κατάσταση του Δήμου ΜΕΤΕΩΡΩΝ)

Πως εξηγεί η δημοτική αρχή τον διπλασιασμό σχεδόν της αρνητικής  θέσης σε ένα τρίμηνο και ποιες πρωτοβουλίες σκέπτεται να πάρει; Απαιτείται γνώση και όραμα που λείπουν από την σημερινή , όσο και από την προηγούμενη δημοτική αρχή..» .

Γιάννης Παπαμιχαήλ

                                                                              (επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης)

 

( για την συνεργασία με Δήμο ΜΕΤΕΩΡΩΝ για αδέσποτα)

«…Ουδέποτε ο Δήμος ή κάποια υπηρεσία του μου χορήγησε έστω ένα ευρώ ως βοήθεια ή απολαβή των όσων έχω προσφέρει και μάλιστα για υπηρεσίες που ζητούσαν οι ίδιοι…»

Χρήστος  Κτενάς

                                                                                                    (Πρόεδρος Φολοζωϊκού «Η ΣΤΕΓΗ»)

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Δημήτριο Κόττη (Αντιδήμαρχο): Αν κάνετε την διαβούλευση ,οκτώ μήνες τώρα ,για να χαράξετε πολιτική για τα αδέσποτα και ακόμα δεν ξεκινήσατε , τότε με βάζετε σε σκέψεις να πω ότι το κάνετε σε δουλειά να βρίσκεστε.

ΠΡΟΣ Ηλία Σιούτα (Τσουκάτο): Λιάκο…οοο !! Τί έγινε ρε φίλε .. από που άρπαξε φωτιά η παρέα και παραλίγο να γίνει κούγκι ;

ΠΡΟΣ Σωτήρη Παπαχρήστο (Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου): Πρόεδρε, σα να μου φαίνεται πως όλο το σκηνικό έγινε για την ισοφάριση στο πολιτικό σκορ . Τί λες ;

ΠΡΟΣ Λευτέρη Αβραμόπουλο (Δημ. Σύμβουλο): Αγαπητέ, τί γίνετε , πήρες χαμπάρι ότι ήδη κλείνουν  στασίδι στην κίνηση Μπούρα ;

ΠΡΟΣ Γιώργο Γεωργίου (ιστορικό στέλεχος Ν.Δ): Φίλε , που είσαι , εδώ βλέπω ξεκίνησαν ζυμώσεις για το ΄23 , εσύ θα δώσεις ή όχι παρόν στα αναπιάσματα ;

ΠΡΟΣ Γιάννη Παπαμιχαήλ (επικεφαλής της ελάσσων αντιπολίτευσης): «Καλός οικονομολόγος αλλά ή μπερδευτήκατε ή δεν καταλάβατε καλά..», είπε ο Δήμαρχος στο Ρ/ «ΣΤΑΓΩΝ» . Πως απαντάτε ;

ΠΡΟΣ Ανδρέα Καλτσούδα (Δημοτικό Σύμβουλο): Ανδρέα , σα να μου φαίνεται πως απέχεις από τα πολιτικά αναπιάσματα . Τί λες ;

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .