Καλαμπακιώτικα με τον Γρηγόρη Καλύβα 06/05

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Ιουλίου 2019, 08:32

***Στην σκιά των βράχων

Αγαπητοί μου , όπως καταλάβατε μεθαύριο Κυριακή ψηφάμε…εεε !! Λοιπόν και ο καθείς μας ευ ω ετάχθη , που λένε . Άλλος ιδεολογικά , άλλος πολιτικά , άλλος πατριωτικά , άλλος για τον έναν , άλλος για τον άλλο λόγο , μιλάμε με το μαξιλάρι μας και πάμε και ψηφάμε. Και μη μου λέτε αποχή και τέτοια , ή όλοι το ίδιο είναι , γιατί να πάμε , γιατί κατ΄ αρχήν το δικαίωμα της ψήφου  κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες και δεν πρέπει να τα απεμπολούμε . Ύστερα η Δημοκρατία θέλει ενεργούς πολίτες , συμμέτοχους στα κοινά . Για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς ακόμη , πάμε και ψηφίζουμε με ότι επιτάσσει η συνείδησής μας !!

Κατά τ΄ άλλα , για να έρθουμε και στα τοπικά μας πολιτικο- κοινωνικά μας πράγματα, είχαμε την αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης από την συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου , ενέργεια με την οποία γέλασε και ο κάθε πικραμένος . Ακόμα και ο φέρον το όνομα Πικραμένος !! Εμ΄καλά δε λέω ; Θα μου πείτε γιατί σας τα λέω . Μα για να δείτε συμπεριφορές και  να καμαρώσετε τους τοπικούς μας πολιτικούς ταγούς .

Αλλά και στα πολικά στέκια το θέμα απασχόλησε αρκετά . Ιδού πως :

_Βλησσάρι , Βλησσάρι , ιδώ πανάθεμάσε , εδώ φώναζε θαμών που έφερνε βόλτα ένα καραφάκι τσίπουρο στα ΑΓΡΟΤΙΚΑ.

_Σ΄ είδα , βούλουστου , απάντησε ο Βλησσάρης και ντύριασε προς την μεριά του καφενείου.

_Ά, ρα που είσι ; Σι πιριμένου τόσην ώρα , που πλαλάς , με τέτοια ζέστα ;

_Κάτσι , κάτσι να πάρου μια ανάσα κουράσκα σήμιρα .

_Κουράσκις ; Γιατί ρίζις έβγανις ;

_Πέστου ψέματα!! Ρίζις , αλήθεια , συμπλήρωσε ο Βλησσάρης .

_Καλά , δεν βρήκις άλλη μέρα κι σι σήμιρα που ψένει ου Θιός του καρβέλι , βρήκις;

_Έ, είπα να σκουλάσου , αλλά μη σκόλασαν αυτές .

_Ποιές αυτές ;

_Οι ρίζις , τί ποιες αυτές .

_Μιλάς αλήθεια τώρα ή μη γιλάς ;

_Βρε, είχα τουν κήπου που γέμσι χουρτάρια κι τουν καθάρσα , τί γέλιου σι κάνου;

_Λάκη , Λάκη , έλα δω παλικάριμ .

_Διαταγάς !!

_Ένα μέ και πολύ πάγου . Κι΄τα  σεά , ξέρς ισί , συμπλήρωσε εννοώντας με τα σέα τον μεζέ που συνοδεύει το καραφάκι .

_Τί γίνιτι , έχουμι κανένα νέου απ΄ ούλη την ιβδουμάδα ;

_Πως δεν έχουμι. Πατάρσαν απ΄του Συμβούλιου δεν άκσις ;

_Αλήθεια ; Γιατί πατάρσαν ;

_Ξέρου κι γω , γιατί δεν είχι ιρκουντίσιουν κι πήγινι ου ιδρώτας πουτάμι, που να ξέρου.

_Ά…ααα , άμα δεν είχι ιρκουντίσου δίκιου είχαν κι πατάρσαν . Χουρίς ιρκουντίσουν τί συνιδρίασι μπουρεί να γίνι .

_Στα σπίτιατς , έχν ιρκουντίσιου ;

_Που να ξέρου,  ρώτατς !!

_Ου πρόιδρους τί  είπι ;

_Απ΄ ότι άκσα , είπι ότι κι μόνουσμ να μείνου θα συνιδριάσου .

_Βρε έχς ιδέα απού Κρητικό ; Τέλους πάντους , τώρα ότι έκανι , έκανι ου Ζώης , οι άλλοι να δούμι τί θα κάνουν τώρα .

_Οι άλλοι άκσα ότι όχι μόνου θα έχουν ιρκουντίσου αλλά κι θα έχν κι καμιά δεκαριά να κάνουν αέρα .

_Δέ…εεεεκα ; Κι ποιος θα τσ΄ πληρώσι ;

_Ισί κι γώ , ποιος ; Αφού τσ΄ έταξαν !!

_Αμ΄ μήπους κι δε θα μπουρέσου , φίλτατε !!

_Μωρέ , μπορέσεις , δε θα μπορέσεις , τώ…ωωρα ψήφσις , μιτά απού τέσσιρα χρόνια τώρα πάλι . Γι΄ αυτό σι λέου ,,,

_Τί μη λες ;

_Σκέψ καλά όταν θα πας πίσου απ του πανί !!

_Έχς δίκιου !!

 ΦΑΙΔΡΑ

***Ψίθυροι

*Υπομονή , μην αγανακτείτε , η ουρά της προεκλογικής περιόδου μας έμεινε αφάγωτη. Την τρώμε κι΄ αυτήν και πάμε γι΄ άλλα , που λένε . Ναι , μεθαύριο  Κυριακή ψηφίζουμε και σκολνάμε . Και μετά πάμε για τα μπάνια του λαού , που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου . Τί ; μπορεί να ξαναπάμε σε εκλογές τον  Δεκαπενταύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία; Αγαπητοί μου , μην σκοτίζεστε . Την Κυριακή σκολνάμε !! Εκτός κι΄  αν άλλα λέμε και άλλα θα κάνουμε πίσω απ΄ τον μπερντέ !! Τότε , μπορεί , δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά . Αλλά το θεωρώ εξόχως απίθανο να συμβεί . Γι΄ αυτό να πάτε να ψηφίσετε όλοι κατά την προτίμησή σας . Αλλά να πάμε !!

………………………………………………………..

*Μπορεί να μην το πήρατε μυρωδιά αλλά είχαμε αλλαγή στην εκλογή των περιφερειακών Συμβούλων . Έτσι τελικά μετά από καταμετρήσεις και επανακαταμετρήσεις χάνει την έδρα στην Περιφερειακή Ενότητα  Τρικάλων ο Στέλιος Λάσκος και την κερδίζει το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ , υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του Τσιλιμίγκα Θανάσης Τσιάρας . Είναι τα απίστευτα παιχνίδια του εκλογικού νόμου αλλά και η αξία του ενός ψήφου. Γι΄ αυτό ακόμα και ο ένας ψήφος μπορεί να βγάλει κυβερνήσεις όχι απλά Περιφερειάρχη . Λοιπόν , προσοχή , δεν υπάρχει χαμένος ψήφος !! Κατά τ΄ άλλα η περιοχή δεν χάνει τίποτα καθώς και οι δύο Καλαμπακιώτες είναι . Τώρα , άλλο κυβερνητικός και άλλο αντιπολίτευση. Ναι ,αυτό έχει διαφορά πράγματι !!

***Σοβαρά και εύθυμα

*Δεν ξέρω τι θα βγάλει η κάλπη αλλά αν πιστέψουμε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μάλλον θα έχουμε πολιτική εναλλαγή στην Κυβέρνηση . Τούτων δοθέντων το μείζον για το νομό μας είναι να έχει εκπρόσωπο στην Κυβέρνηση . Και αντιλαμβάνεστε ότι όποιος (τόπος) έχει μπάρμπα στην Κορώνη , μπορεί να προωθήσει από καλύτερη θέση τα ζητήματα που τον αφορούν .  Λοιπόν , καλό θα είναι να έχουμε εκπροσώπηση γνήσια Τρικαλινή , αλλά και εξ΄ αγχιστείας να είναι καλή θα είναι και θα προσθέσει στην παρέμβαση του νομού στα κέντρα λήψης αποφάσεων !! Αυτά και από Δευτέρα εδώ θα είμαστε να κάνουμε την πολιτική σούμα για τον τόπο μας . Γιατί το συλλογικό συμφέρον είναι πάνω και πέρα απ΄όλα !!

……………………………………………………….

*Με ρωτάνε πολλοί να τους πληροφορήσω ποιοι χώροι έχουν επιλεγεί από τον Δήμο να φιλοξενήσουν κόσμο σε περίπτωση καύσωνα . Τί να σας πω , πληροφόρηση , ιδιαίτερη δεν έχω και δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός αλλά φαντάζομαι πως όλοι οι χώροι που έχουν ερκοντίσιον και κλιματίζονται . Λοιπόν , εγώ σας συμβουλεύω , αν δείτε κι΄ αποϊδείτε , ανεβείτε στο Δημαρχείο και καθίστε σταυροπόδι . Κι΄ αν σας πουν τίποτα , πέστε ότι το Δημαρχείο είναι το σπίτι του λαού και παραγγείλτε κανένα τσάι με λεμόνι να δροσιστείτε και μην κουνιέστε ντυπ !! Κατά τ΄ άλλα καλό δροσερό τριήμερο !!

***Εξ΄ απορρήτων

*Λοιπόν , αγαπητοί μου Μεθαύριο Κυριακή ψηφίζουμε και από την Δευτέρα έχουμε μια νέα Κυβέρνηση . Τώρα πόσο νέα και πόσο διαφορετική μέλη να το δούμε την Κυριακή το βράδυ . Απ΄ εκεί και πέρα , ξέρετε υπουργικά κουστούμια , ορκωμοσίες και τα ρέστα . Τώρα , αν έχουμε ή όχι Τρικαλινό Υπουργό , τί να σας πως εξαρτάται από πολλά και διάφορα . Ξέρετε , ποσοστά κομμάτων σε επίπεδο νομού , αριθμός σταυρών αλλά και γνωριμίες με τα ηγετικά κλιμάκια . Όποιος τα έχει αυτά βάζει πλώρη για υπουργικό κοστούμι . Δεν τα έχει; Περιορίζεται στα βουλευτικά έδρανα . Θα μου πείτε δεν κάνω καλά  γιατί μπορεί να φωτογραφίζω . Όχι αγαπητοί μου ιστορικά και πραγματικά αυτά είναι τα κριτήρια υπουργεισιμότητας ανεξαρτήτως ιδεολογιών , κόμματος και προσώπων !! Ας ευχηθούμε να έχουμε  ως περιοχή υπουργικό θώκο !!

……………………………………………………………………

*Πολλοί μου λένε , διαβάζοντας ένα σχόλιο στα ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΩΤΙΚΑ της προηγούμενης Παρασκευής , να αποκαλύψω ονόματα , τηλέφωνα και διευθύνσεις για το νέο σχήμα εξουσίας στον Δήμο από την 1η Σεπτεμβρίου που θα αναλάβει η νέα Δημοτική αρχή . Αγαπητοί μου , δεν έχω θέμα να σας αποκαλύψω ποιοι προορίζονται για το στενό σχήμα (πρωϊνό καφέ), που θα έχουν την ευθύνη χάραξης πολιτικής , για το μεγαλύτερο που θα αναλάβει να το υλοποιήσει και το ευρύτερο που θα το περάσει στην τοπική κοινωνία , αλλά αυτό είναι ανέφικτο σ΄ αυτήν την χρονική στιγμή , ξέρετε , καθώς πρέπει να ισορροπήσουν δυνατότητες , κυρίως οικονομικές, του Δήμου και προεκλογικών υποσχέσεων .  Αλλά έχουμε καιρό . Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι οι επιλογές των προσώπων θα έχουν μεγάλο , μα πάρα πολύ μεγάλο , ενδιαφέρον !!

 

***Χαιρετίσματα

ΠΡΟΣ Δέσποινα Δημάδη(πρώην Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Αύρας): Τελικά , δεν κατάλαβα αντάμωμα φίλων Αυριωτών είχες ή υποψηφίων; Εκτός αν είδαν κόσμο μαζεμένο και άδραξαν της ευκαιρίας .

ΠΡΟΣ Γιώργο Γεωργίου (Υπάλληλο Βουλής): Φίλτατε , σε βλέπω από Δευτέρα , στα μέσα και στα έξω των κέντρων διεργασιών . Για κοίτα μπας και πάρουμε ως νομός κανένα Υπουργείο!!

ΠΡΟΣ Αντώνη Καραμήτρο (Πρόεδρο Κορυδαλλού): Άντε , ποιος στη χάρη σου κι΄ εσύ από Δευτέρα με γαμπρό Υπουργό και όχι μόνο , θα πρόσθετα !!

ΠΡΟΣ Τάσο Καταραχιά (Πρόεδρο Παναγιάς): Άντε , τυχερός . Απ΄ ότι ακούγεται θα έχετε Αντιδήμαρχο τον πρώην Δήμαρχό σας !!

ΠΡΟΣ Κώστα Ράντο (Αντιδήμαρχο): Μη μου πεις ότι είχες πολιτικό φροντιστήριο από Σώτο Βλιώρα; Κοίτα , η λογική του Βλιώρα είναι οικουμενικό σχήμα στο Δήμο .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .