Η Καλαμπάκα τιμά σήμερα τους Όσιους της Αγίας Λιθοπόλεως των Μετεώρων

admin
admin
10 Μαΐου 2020, 10:44

«Μετεώρων οι γόνοι τους πατέρας τιμήσωμεν, τους εν κορυφαίας και σπηλαίοις, ισαγγέλως βιώσαντας…» 

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγο η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία , στον ομώνυμο Ναό της Καλαμπάκας

Σήμερα η τοπική  μας Εκκλησία  ενθυμείτε και τιμά τους όσιους Μετεωρίτες Πατέρες της Αγίας και σεπτής Λιθοπόλεως  Μετεώρων που με τα έργα των χειρών και του πνεύματος  αλλά πρωτίστως με   την αφιερωματική πίστη  στον θεό ,  δημιούργησαν  το μεγαλείο αυτό της Ορθόδοξης πίστης και λατρείας , ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ  , τα οποία , στη συνέχεια , με την ασκητική τους πάλη , τον προσωπικό  τους αγώνα , τα δάκρυα μετανοίας και τις προσευχές τους  τα εξαγίασαν και μας τα κληροδότησαν ως  μια μεγάλη ευλογία και παρακαταθήκη .

Μεγάλες μορφές του Ορθόδοξου μοναχισμού όπως ο όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης , ο άγιος Ιωάσαφ , ο Σέρβος Βασιλεύς , ο Νείλος ο Θεοφιλής , οι όσιοι Γρηγόριος  και Θεοδόσιος   , ο Νεκτάριος ο θειος  , ο Θεοφάνης  ο φρόνιμος , οι πολίτες του Ρουσάνου  Ιωάσαφ και Μάξιμος  , ο Αντώνιος ο φιλόθεος  και πλήθος άλλων Μετεωριτών  ασκητών  Πατέρων , θεμελίωσαν  και καθαγίασαν με την βιωτή τους  την Αγία  και σεπτή Λιθόπολη η οποία  φυλάσσει  σαν πολυτάλαντους θησαυρούς θαυματουργά λείψανα αγίων και μαζί με όλα αυτά προσφέρει αενάως  μέσα στο χρόνο  τη δυνατότητα της ζώσης Θεοκοινωνίας και Χριστοζωής , την δυνατότητα του αγιασμού και της σωτηρίας των ανθρώπων .

«…Τα Μετέωρα» , γράφει στο βιβλίο της «ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΔΑΣΟΣ» , η Αγιοστεφανίτισσα μοναχή Θεοτέκνη , «σε όλη τους  την έκταση είναι μια αγία γη . Είναι ένας θεόκτιστος και θεοφρούρητος ιερός χώρος , διότι είναι αγιασμένα τα βράχια και οι σπηλιές και οι χαράδρες αφού  τα περπάτησε χορεία οσίων ασκητών και μαρτύρων της Μετεωρίτικης Θηβαίδας …» .

Τα Μετέωρα δεν αποτελούν ένα μοναδικό τοπίο , αποτέλεσμα της Θείας πλαστουργίας και της  φύσης , ένα πραγματικά  «ξένον θέαμα» , όπως χαρακτηριστικά γράφει η μοναχή Θεοτέκνη , για τον περιηγητή . Η πέτρινη πολιτεία , υψωμένη αντίκρυ στον απέραντο Θεσσαλικό κάμπο και αγγίζοντας με τους ουρανοξύστες τα κράσπεδα του ουρανού , είναι θαρρείς σύμβολο του γήινου πόθου να πλησιάσει τους όμορφους γαλάζιους κόσμους .

Στεφανωμένη με τα παμπάλαια  μοναστήρια της , που καρτούν ακόμη έντονο το βυζαντινό χρώμα και την ορθόδοξη παράδοση , την Ελληνική ταυτότητα , η αγία λιθόπολη των Σταγών αποτελεί μια απείραχτη απ΄τον χρόνο βυζαντινή γωνιά , μια ακρόπολη του πνεύματος , που αμύνεται με την σιωπηλή ζωή των σημερινών οικιστών  της και το πλούσιο περιεχόμενό  της , στο πνεύμα της σημερινής εποχής του υλισμού , του Θρησκευτικού , πολιτισμικού και εθνικού αποχρωματισμού .

Ολόκληρο  αυτό το μεγαλείο που οι όσιοι Μετεωρίτες Πατέρες το καθαγίασαν  με τον προσωπικό  τους αγώνα  και  μας  τον κληροδότησαν  , έχουμε  χρέος  να διαφυλάξουμε και αναδείξουμε καθώς μέσα από την  μελέτη και  εμβάθυνση σ΄ αυτό μπορούμε να βρούμε τις απαντήσεις που ζητά ο σημερινός άνθρωπος για το νόημα της ζωής και την πορεία  του τον χωροχρόνο !!!

Στο πλαίσιο των Περιορισμένων για φέτος λόγω Πανδημίας πανηγυρικών εκδηλώσεων και ακολουθιών που γίνονται με επίκεντρο τον ομώνυμο περίλαμπρο Ναό , πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κκ. Θεόκλητου.

Έτσι δικαιώνονται και οι εμπνευστές της ιδέας να ανεγερθεί στην Καλαμπάκα ένας περίλαμπρος ναός αφιερωμένος στους όσιους ασκητές της Θηβαίδας των Σταγών που δεν είναι άλλος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Αρχιμανδρίτη Ισίδωρο .

Με δαπάνες τη Μονής και την προσφορά του οικοπέδου από την ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου , έγινε πραγματικότητα το όραμα και πλέον ο ναός αυτός  λειτουργώντας ως τρίτη ενορία της Καλαμπάκας , αποτελεί μια πνευματική και δημιουργική γωνιά για πολλούς καθώς με την άοκνη εργασία των ιερέων π.Δημήτριο Σπυρόπουλο και   Ιωάννη Ζώτο αλλά και  των μελών  της ενοριακής επιτροπής  ,συντελείται  πολύπλευρο έργο που το αποδεικνύει το γεγονός ότι είναι μια από τις ζωντανότερες  ενορίες της Μητρόπολης .

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .