Καμπανάκι !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Αυγούστου 2019, 08:01

Ο τουρισμός από άποψη επισκεπτών , εφέτος δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες που είχαν επενδυθεί μέσω της διαφημιστικής καμπάνιας του Υπουργείου Τουρισμού . Το γιατί είναι μια μεγάλη κουβέντα για το πως λειτουργεί ο οργανωμένος – κατευθυνόμενος τουρισμός. Πολλοί υποστηρίζουν ότι επέλεξαν Τουρκία , Ισπανία και Τυνησία . Μπορεί !! Ωστόσο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει την τοπική πολιτική ηγεσία , που αδυνατώντας να αντιληφθεί το πόσο ευάλωτη μπορεί να καταστεί  η τοπική οικονομία από την μονοσήμαντη τοπική ανάπτυξη (τουρισμός) , δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων . Και ένα τέτοιο σχέδιο είναι ανάγκη να υπηρετεί μια πολιτική τοπικής ανάπτυξης η οποία στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή , στον τουρισμό φυσικά και στην σύμπραξη αυτών των δύο τομέων . Και κάτι ακόμα που αφορά περισσότερο την πόλη της Καλαμπάκας : Η πόλη πρέπει να βελτιώσει την αισθητική της , να αποκτήσει ταυτότητα μιας φιλόξενης και φιλικής πόλης για τους επισκέπτες . Κάτι που  προκύπτει από τις καθόλου κολακευτικές κρίσεις τους . Τέλος , για τον εμπλουτισμό του τοπικού προϊόντος (εναλλακτικές μορφές τουρισμού) χρειάζονται παρεμβάσεις ένταξης όμορων με την Καλαμπάκα χώρων που είναι από τη φύση τους έτοιμες να τις δεχθούν όπως η περιοχή Χασίων λ.χ όπου μπορούν να επισημανθούν πολιτιστικοί , ιστορικοί και φυσιολατρικοί δρόμοι . Το καμπανάκι χτύπησε και δεν πρέπει να εφησυχάζαμε γιατί «τα πάντα ρη και ουδέν μένει»  , όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος !!

 • Μαύρη Τουλίπα

  Όλα καλά φίλε μου, αλλά μήπως είναι καιρός να ειπωθούν αλήθειες. Μήπως είναι καιρός να αναλύσουμε τα αποτελέσματα των συμμετοχών σε εκθέσεις της περιφέρειας, τις εξαγγελίες του δημάρχου και τα ταξίδια, και να δούμε τι πήγε στραβά με το επιμελητήριο. Τελικά ποιος δουλεύει ποιον σε αυτόν τον τόπο. Το αναρριχητικό κεντρο Χασίων, μάλλον θα έχει την τύχη, με το κανό καγιάκ του Ασπροποτάμου, του μονοπατιού του Κόζιακα, του μονοπατιού Αθήναιον (ΠΥΛΗ), του Κέντρου αναρρίχησης Καλαμπάκας. Επίσης ένα φωτορεπορτάζ στην πόλη, θα αναδείξει την κατάντια της πόλης και σε ποιο βαθμό ευθύνεται ο δήμος και οι «επαγγελματίες»…………..

 • Φανή Χορμόβα

  Διαβάζω τους προβληματισμούς του κ. Καλύβα για την μείωση του τουριστικού ρεύματος στην παρούσα φάση και έχω την εντύπωση, ότι είμαστε δέκαπέντε χρόνια πίσω. Και τότε τα ίδια λέγαμε: Ελλειψη διαφήμισης , ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες , προτάσεις εναλλακτικής τουριστικής προσφοράς κτλ.
  Τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας είναι γνωστά και τα πλεονεκτήματα της επίσης , αλλά και τα προβλήματά της επίσης . Ο τουρισμός δεν είναι στο επίπεδο, που θα μπορούσε να είναι . Το μεγάλο ΓΙΑΤΙ; Μα γιατί όλα αυτά δεν φτάνουν και για να έρθει κάποιος σε μια περιοχή που δεν έχει θάλασσα σε περίοδο διακοπών, έρχεται βλέπει και φεύγει . Για να έρθει και να μείνει , πρέπει να έχει ένα ειδικό κίνητρο και αυτό το προσφέρει μια υποδομή βασισμένη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που μετουσιώνονται σε συγκεκριμένα ενδιαφέροντα.
  Είχε γίνει μεγάλος αγώνας για την δημιουργία ενός αξιοπρεπούς σύγχρονου Γεωλογικού Μουσείου στο Καστράκι με την συνεργασία κα εποπτεία πανεπιστημιακών της Γεωλογίας, ώστε να ανταποκρίνεται η παρουσία και η λειτουργία του την παγκόσμια εμβέλεια που έχει το σύμπλεγμα των Μετεώρων σαν γεώτοπος (ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους στον κόσμο) . Αντ΄ αυτού έγινε μια καρικατούρα γεωλογικού Μουσείου , που δεν έχει καμιά σχέση ούτε με το όραμα ούτε την εμβέλεια που είχε σχεδιαστεί , απλά για να πούνε κάποιοι, ότι κάτι έκαναν, καθ ήν στιγμήν όλοι ξέρομε, ότι τα κριτήριά τους ήταν ψηφοθηρικά. Υπερίσχυσε η κομματική ψηφοθηρία και ο κομματικός παραγοντισμός και αυτό είναι το αποτέλεσμά του .
  Είχε γίνει επίσης μεγάλος αγώνας για την ίδρυση του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μελετών στην Καλαμπάκα, που θα κάλυπτε όλους τους επιστημονικούς κλάδους και θα εξασφάλιζε συνεχή ροή επισκεπτών υψηλού επιπέδου όλο τον χρόνο και θα λειτουργούσε με πρότυπο το Συνεδριακό Κέντρο των Δελφών..Ενθερμοι υποστηρικτές του ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , που είχε εξασφαλίσει και την χρηματοδότησή του και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο καθένας ένας από την δική του οπτική γωνία . Τα δύο αυτά έργα θα αποτελούσαν ένα αναπτυξιακό κύτταρο για όλη την περιοχή, αν όχι και για όλη την χώρα. Οι περισσότεροι τοπικοί άρχοντες όμως ασχολήθηκαν κυρίως με το να το σαμποτάρουν αυτά τα εργα , παρά να τα προωθήσουν και διερωτάται κανείς , ποιόν τελικά οφέλησαν .Γιατί , τελικά, να μαστε πάλι στο σημείο μηδέν και ξανάρχισε η συζήτηση για πιθανές εναλλακτικές λύσεις, που θα στήριζαν τον τουρισμό …Η κατάσταση θυμίζει τον σκύλο που κυνηγάει την ουρά του .Δεν είναι ότι οι τουρίστες δεν βρίσκουν αρκετά όμορφη την Καλαμπάκα , η πόλη έχει επαρκέστατες υποδομές , για να στηρίξει την λειτουργία ενός γεωλογικού μουσείου και ενός κέντρου βυζαντινών μελετών. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η ικανότητα να σπάσει κανείς τον κύκλο του τετριμμένου και της απραξίας.
  Τα πράγματα είναι κατά την γνώμη μου αρκετά σαφή. Αν, όπως τουλάχιστον φαίνεται, το κέντρο βάρους προτιμάται να είναι ο θρησκευτικός τουρισμός , αυτό που θα έχομε θα είναι ο θρησκευτικός τουρισμός . Αν θελήσομε να αναπτυχθεί ο τουρισμός πολυεπίπεδα , θα πρέπει να αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες. Οι ανταγωνιστικές χώρες θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια,, θα φροντίσουν να αναπτύξουν και να αναβαθμίσουν το τουριστικό τους προϊόν, ενώ εμείς θα αδρανούμε και θα επαναλαμβάνομε τα ίδια και τα ίδια. Σήμερα με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ο καθένας μπορεί να βρει και να δει στο διαδίκτυο, ό,τι τον ενδιαφέρει και να συγκρίνει, εμείς όμως θα πρέπει να δούμε, προς τα πού εξελίσσεται ο κόσμος, τί μπορεί να ενδιαφέρει τον επισκέπτη από αυτά που μπορούμε να δημιουργήσομε βάσει των δυνατοτήτων μας , για να ανταποκριθούμε .
  Φανή Χορμόβα Επαγγελματική ειδικότητα: Περιφερειακή Ανάπτυξη

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .