Η οικονομική θύελλα της πανδημίας έρχεται και κάποιοι γιορτάζουν την επιστροφή στην προ κορονοϊού εποχή !!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
7 Μαΐου 2020, 08:00

Απ΄ ότι δείχνουν κάποιες συμπεριφορές η σταδιακή επιστροφή στην νέα κανονικότητα εκλήφθηκε ως επιστροφή στην προ κορονοϊού εποχή και ούτε λίγο , ούτε πολύ οργανώθηκαν πάρτι για να γιορτάσουν την απελευθέρωση δίνοντας την εντύπωση ότι σχολάσαμε με την πανδημία . Ωστόσο αυτό είναι ένα τραγικό λάθος το οποίο μπορεί να μας κοστίσει την ταχεία αναδίπλωση και την επάνοδο στις γνωστές απαγορεύσεις εξόδου της κυκλοφορίας κάνοντας τελικά μια τρύπα στο νερό !!

Ωστόσο αυτό είναι το ολιγότερο που μπορεί να μας συμβεί . Το τραγικό είναι ότι όλη αυτή η ευφορία ότι  επιστρέφουμε στην προ κορονοϊού ζωή , δείχνει να αγνοεί την θύελλα που έρχεται στο δεύτερο επίπεδο της πανδημίας που είναι οι οικονομικές επιπτώσεις . Αυτό φαίνεται να το αγνοούμε ή να θέλουμε να το αφορίσουμε . Ωστόσο τα στοιχεία είναι δραματικά και θα μας επηρεάσουν κατά  το μάλλον ή ήττον.

Δραματικά τα στοιχεία

Την θέση ότι η Ελλάδα θα χτυπηθεί περισσότερο από τις άλλες χώρες της ΕΕ λόγω της εξάρτησής της από το τουριστικό προϊόν υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις προβλέψεις της αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία . Η επιτροπή προβλέπει ύφεση 9,7% του ΑΕΠ για φέτος έναντι 4,7% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο στο πρόγραμμα σταθερότητας και 7,9% το δυσμενές. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών και τα μέτρα ύψους 6,9% του ΑΕΠ που έχουν δρομολογηθεί ή εφαρμόζονται ήδη για την στήριξη της οικονομίας. Τονίζει ωστόσο ότι αναμένει σημαντική πτώση των εξαγωγών κατά 21,9% το 2020 λόγω του περιορισμού του τουριστικών προϊόντος των επενδύσεων κατά 30% αλλά και τις ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 9%..

Απώλεια  θέσεων εργασίας – ελλείμματα

Η έκθεση της επιτροπής εκτιμά ότι παρά τα μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που έχει πάρει ήδη η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την απώλεια περίπου 160 χιλ. θέσεων εργασίας που θα φτάσουν για φέτος την ανεργία στο 19,9% από 17,3% που είχε κλείσει το 2019 με προοπτική την υποχώρηση της στο 16,8% το 2021. Η ΕΕ προβλέπει ότι η απασχόληση αναμένεται να μειωθεί κατά 3,7% φέτος για να αυξηθεί κατά 3,8% του ΑΕΠ το 2021.

Με το πακέτο των μέτρων στήριξη η Επιτροπή εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του προύπολογισμού θα είναι ελλειμματικό και το 2020 και το 2021. Συγκεκριμένα το 2020 το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αναμένεται να είναι έλλειμμα στο 6,4% του ΑΕΠ (από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 ) που θα υποχωρήσει στο 2,1% του ΑΕΠ το 2021. Εκτός από την αβεβαιότητα στον χρόνο και το βάθος των συνεπειών από την κρίση του κορονοϊού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκαταλέγει στους δημοσιονομικούς κινδύνους τις δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά συντάξεων, τις αγωγές κατά της ΕΤΑΔ .Όσο για το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αναμένεται να φτάσει το 2020 στο 196,45 του ΑΕΠ από 176,6% του ΑΕΠ το 2019 με πρόβλεψη να μειωθεί στ 182,6% του ΑΕΠ ΤΟ 2021 .

Μήπως δεν έχουμε καταλάβει τί έρχεται ;

Τούτων δοθέντων αποτελεί τραγικότητα να αντιδρούμε τόσο επιπόλαια και να διακυβεύουμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι και εν ονόματι των όποιων ψευδαισθήσεων ή και ευφορίας να την καταστρέφουμε ως προς το υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας. Ωστόσο αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι το δεύτερο επίπεδο των συνεπειών της πανδημίας που είναι οι οικονομικές επιπτώσεις . Αυτές πρέπει να αναλογιστούμε και όχι στις ψευδαισθήσεις που μας προσδίδουν οι όποιες πανηγυρικές εκδηλώσεις παραβιάζοντας τα μέτρα και τις προφυλάξεις νομίζοντας ότι καταφέραμε να γονατίσουμε τον ιό !!

 

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .