Η εικόνα της …τέλειας εσωστρέφειας της Καλαμπάκας και μια …σκονισμένη μελέτη του ΚΕΝΑΚΑΠ

admin
admin
12 Μαΐου 2020, 16:39

Γράφει ο Λάζαρος Μάμαλης

Ο τουρισμός ήταν ο κινητήριος μοχλός της οικονομικής δραστηριότητας στην Καλαμπάκα. Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αμβλύνθηκαν στην Καλαμπάκα λόγω ακριβώς της τουριστικής ανάπτυξης η οποία εκτοξεύθηκε την περασμένη δεκαετία.

Στις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, καταστήματα εστίασης, καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, εκθέσεις με αγιογραφίες κ.α.) αναπτύχθηκαν και νέες δραστηριότητες οι οποίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επικερδής για τους επαγγελματίες.

Για παράδειγμα, ένας νεαρός αφού είδε και απόειδε στην Αθήνα, ήρθε στον τόπο καταγωγής του στην Καλαμπάκα, όπου δραστηριοποιούνταν ως ξεναγός μεμονωμένων γκρουπ τα οποία, εκτός από τα Μοναστήρια και τα υπόλοιπα μνημεία, τα εντρυφούσε στον τοπικό πολιτισμό και τη γαστρονομία με επισκέψεις σε οινοποιία, τυροκομεία και όχι μόνο.

Αυτός ο νεαρός λοιπόν, χρέωνε πάνω – κάτω, 80 με 100 ευρώ το κεφάλι, χώρια τα μπόνους από τις επιχειρήσεις για τις αγορές των επισκεπτών σ’ αυτές.

Με λίγα λόγια, η Καλαμπάκα και η ευρύτερη περιοχή ζούσε και μάλιστα, συγκριτικά με άλλες περιοχές, πολύ καλύτερα από τον τουρισμό.

Τουρισμός πλέον δεν υπάρχει και να υπάρξει μετά από κάποιους μήνες, θα είναι συρρικνωμένος δραματικά οπότε και λιγοστά τα έσοδα.

Παρακολουθώντας, όσο μπορώ, τα δρώμενα στην περιοχή δεν είδα κανένα ιδιαίτερο… πόνο από τους φορείς της περιοχής γι’ αυτή την πραγματικότητα, πέρα από τις αναμενόμενες επιστολές και τα κοινότυπα υπομνήματα στους υπουργούς για λεφτά από το… ελικόπτερο.

Διάβασα και άκουσα για νυν και πρώην δημοτικούς συμβούλους που κυνηγιόντουσαν στους δρόμους για να «πλακωθούν», για τον γενικό γραμματέα του δήμου που δεν τους έκανε και τον… ξήλωσαν, όλα αυτά δηλαδή, που συνθέτουν την εικόνα της… τέλειας εσωστρέφειας η οποία (παρά την εξωστρέφεια που εκ των πραγμάτων καλλιεργεί ο τουρισμός), όλως παραδόξως, χαρακτηρίζει την Καλαμπάκα.

Και κάτι τελευταίο. Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια το ΚΕΝΑΚΑΠ είχε κάνει μια μελέτη για την πιστοποίηση του βόειου (αν δεν κάνω λάθος) κρέατος της περιοχής των Χασίων και Αντιχασίων.

Τώρα που τα έσοδα από τον τουρισμό στέρεψαν μήπως ήρθε η ώρα να την ξεσκονίσουν αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιφέρειας, δηλαδή των χωριών, του δήμου Μετεώρων στον πρωτογενή τομέα;

Γιατί εκτός από τα Μετέωρα η περιοχή έχει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα κυρίως κτηνοτροφικής παραγωγής που μπορεί να μην φέρνουν εύκολα λεφτά, ωστόσο, είναι μια εξαιρετική βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο για την ευρύτερη περιοχή το οποίο θα μετριάσει τη συνεισφορά του ευμετάβλητου τριτογενούς τομέα στην τοπική οικονομία.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .