Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων

17 Μαΐου, 2015 09:09 Επιμέλεια: /

siamades mon (1)_DCE

Την προσεχή Τετάρτη πανηγυρίζει το Μοναστήρι του Αγίου Νικαλάου Σιαμάδων Καστανιάς Καλαμπάκας  και ως εκ τούτου στο μοναστήρι θα πραγματοποιηθούν σειρά λατρευτικών ακολουθιών και εκδηλώσεων  τιμώντας έτσι τον μεγάλο αυτόν Άγιο  της εκκλησίας  μας , τον Άγιο Νικόλαο Αρχιεπισκόπου Μύρων  της Λυκείας  , στο πρόσωπο του οποίου είναι αφιερωμένο το καθολικό της μονής .

Η παρούσα αναφοράς μας είναι μια ταπεινή προσφορά τιμής στον τιμώμενο Άγιο της μονής αλλά ταυτόχρονα και μια ομολογία απόδοσης των ευσήμων σε εκείνους που με την συμβολή τους και τις προσπάθειές  τους κατάφεραν να αναστυλώσουν το καθολικό και στη συνέχεια να καταστήσουν το μοναστήρι αυτό κατοικήσιμο έχοντας σήμερα την χαρά και την ικανοποίηση ο ηγούμενός  της ,Αρχιμανδρίτης  Μακάριος Ιακωβάκης  , να μας προσκαλεί στις ιερές ακολουθίες που θα τελεστούν την προσεχή Τρίτη το απόγευμα (Ώρα 18:30 Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του  Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ )  και Τετάρτη το πρωί     (7:00  όρθρος και η θεία λειτουργία) .

Ιστορικά στοιχεία για το Μοναστήρι

Από το συγκρότημα του μοναστηριού σώθηκε μόνο το καθολικό που χρονολογείται , όπως μαρτυρεί λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού , στα 1807 . Το καθολικό είναι πέτρινο Βυζαντινού ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και νάρθηκα . Είναι σταυροειδής με τρία κλίτη που χωρίζονται με δύο σειρές κιόνων .

Το μοναστήρι , σύμφωνα με παραδόσεις , κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο .

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί  ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού» . Ήταν ανδρικό Μοναστήρι και παρέμεινε ανδρικό μέχρι το 1931 που με την εφαρμογή των νόμων 4684 και του συμπληρωματικού αυτού 5141/15-7-1931 πολλές ιερές μονές που είχαν λιγότερους από έξι μοναχούς συγχωνεύτηκαν με άλλες της ιδίας Μητροπόλεως . Έτσι η Ιερά Μονή Σιαμάδων έχοντας μικρότερο αριθμό μοναχών συγχωνεύτηκε αναγκαστικά με την Ιερά Μονή Σταγιάδων και μετατράπηκε σε μετόχι της παρά τις αντιδράσεις των τότε κατοίκων της περιοχής .

Τελευταίος Ηγούμενος διατέλεσε ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Σακκάς (1929-1931) που πριν ήταν ηγούμενος στην Μονή Σταγιάδων και κατόπιν (1934) έγινε ηγούμενος στην Μονή Μεταμορφώσεως Μετεώρων . Το εσωτερικό του καθολικού είναι αγιογραφημένο  με αγιογραφίες  που εντυπωσιάζουν όπως εντυπωσιακός είναι και ο τρούλος του καθολικού που εσωτερικά είναι  κυκλικός και εξωτερικά οκτάπλευρος με ένα στενό ορθογώνιο παράθυρο σε κάθε πλευρά . Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τέμπλο που όπως μαρτυρεί ανάγλυφη επιγραφή είναι έργο του μάστορα Δημήτρη από το Μέτσοβο το έτος 1815 επί αρχιερατείας του Σταγών Γαβριήλ .

Σε διάφορα πρωτόκολλα παράδοσης και παραλαβής των ετών 1900- 1931 η Μονή εμφανίζεται με τα εξής μετόχια : Παναγία Χρυσίνου Κλεινοβού , Άγιοι Απόστολοι Κλεινοβού , Ασώματοι  Ταξιάρχες Περλιάγκου (σημερινή Γλυκομηλιά)  ,Γέννηση Θεοτόκου Λυμποχόβου Κουτσούφλιανης (σημερινή Παναγία) ,  Άγιος Αθανάσιος Μεγαλόφου Γκουντοβάσδας (σημερινή Καλομοίρα) , Παναγία Καστανιάς  που ο παλαιός Ναός Αντικαταστάθηκε με νέο που φέρει το όνοαμ της Παναγιάς Ζωοδόχου Πηγής .

Η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων  φαίνεται να ήταν πολύ καλά οργανωμένη καθώς αποδεικνύει το πρωτόκολλο του 1906 στο οποίο καταγράφονται ιερά σκεύη και όλα τα άλλα αντικείμενα του μοναστηριού ταξινομημένα ένα – ένα .

Η Μονή σήμερα

Τα παραπάνω  είναι μια μικρή  ιστορική αναφορά σε μια μεγάλη μονή που σίγουρα έπαιξε σημαντικό  ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και σίγουρα το ιστορικό αυτό μοναστήρι θα είχε μεταβληθεί σε σωρό ερειπίων αν δεν εκδηλώνονταν  ενδιαφέρον και παρέμβαση του Μητροπολίτη  μας κ.κ. Σεραφείμ  , τη συνδρομή της Εφορίας Αρχαιοτήτων και προσωπικά της διευθύντριας αυτής – Αρχαιολόγου Κρυσταλίας Μαντζανά  που συνέταξαν μελέτη αποκατάστασης  του καθολικού το οποίο και αποκαταστάθηκε πλήρως και στην συνέχεια να εγκατασταθεί εκεί  ο αρχιμανδρίτης Μακάριος Ιακωβάκης .

siamades sxolio 1_DCE siamades 3_DCE siamades  2010 2_DCE siamades  2010 1_DCE

 

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.