Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Κλεινοβού – Ένα μικρό αφιέρωμα σε ένα από τα σημαντικότερα Θρησκευτικά μνημεία περιοχής Καλαμπάκας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Ιουνίου 2015, 09:41

Ως  γνωστόν  στις 30 Ιουνίου η Εκκλησία µας εορτάζει  την σύναξη των  Δώδεκα Αποστόλων του Χριστού, την «δωδεκάριθμον φάλαγγα» των πρωταγωνιστών του Πνεύματος, όπως αναφέρει η εκκλησιαστική υμνολογία .

Είναι  εκείνοι που επέλεξε ο Θεάνθρωπος, για να αποτελέσουν τον πυρήνα της Εκκλησίας και να γίνουν οι συνεχιστές του απολυτρωτικού έργου Του στον κόσμο  Χάρην της  βοήθεια του Παναγίου Πνεύματος, που έλαβαν την  μέρα της Πεντηκοστής.

Οι Απόστολοι δεν είχαν κατά κόσµον προσόντα, στα οποία θα μπορούσαν να βασισθούν και να προχωρήσουν στο έργο της διαδόσεως του Ευαγγελίου «Tίνι γάρ ἐθάρρουν;» (Πού μπορούσαν να στηριχθούν και να έχουν θάρρος για το έργο τους;)  «Τῇ δεινότητι τῶν λόγων;», στη ρητορική τους μήπως ικανότητα; «Ἀλλά πάντων ἦσαν ἀμαθέστεροι», απαντά ο ίδιος ιερός Πατήρ. Ήσαν αγράμματοι ψαράδες. Αλλά μήπως μπορούσαν να βασισθούν, συνεχίζει ο Χρυσόστομος, «τῇ περιουσίᾳ τῶν χρημάτων;», στον πλούτο τους; «Ἀλλ’ οὐδέ ράβδον, οὐδέ ὑποδήματα εἶχον», ήσαν δηλαδή πάμπτωχοι υλικά. «Ἀλλά τῇ περιφανείᾳ του γένους;», επιμένει να ερωτά ο Άγιος. Μήπως κατήγοντο από κάποιο ξακουστό γένος και αυτό τους έδινε «αέρα» και θάρρος; «Ἀλλ’ εὐτελεῖς ἦσαν καί ἐξ εὐτελῶν», απαντά. Ήσαν άνθρωποι άσημοι του άπλου λαού, παιδιά φτωχών γονέων με τίποτε το εντυπωσιακό κατά κόσµον .

Και όμως αυτοί οι άσημοι, οι αγράμματοι και φτωχοί, με τη χάρη και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος ανέτρεψαν το κατεστημένο των αιώνων, φώτισαν τη σκοτισμένη ανθρωπότητα, άνοιξαν την μετά Χριστόν εποχή στην ιστορία του κόσμου, εξευγένισαν με το κήρυγμα του Ευαγγελίου τα ήθη και εξαγίασαν με τη Χάρη των Μυστηρίων της Εκκλησίας τους ανθρώπους.

Η προσφορά των Αγίων Αποστολών στην ιστορία του πολιτισμού είναι θεμελιώδης. Έθεσαν τα ισχυρά και αδιάσειστα θεμέλια, για να μπορεί να ζει ο κόσμος µας. Και αν σήμερα παραπαίει ο κόσμος, είναι γιατί δεν θέλει να στηρίζεται στα ακλόνητα εκείνα θεμέλια, τα οποία έθεσαν βαθιά στη γη μας οι Αγιοπνευματοκίνητοι εκείνοι άνθρωποι, οι οποίοι κήρυξαν στην τότε γνωστή οικουμένη το Ευαγγέλιο.

Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων Κλεινοβού

Στην  ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας  υπάρχουν  πολλά  ιερά προσκυνήματα  αφιερωμένα  στους Αγίους Αποστόλους με σημαντικότερο το καθολικό της πάλαι ποτέ ακμάζουσας  Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων Κλεινού.

Το μοναστήρι βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων  πάνω και ανατολικά  από τον οικισμό  Κλεινοβού  σε  φυσικό  πλάτωμα βράχου σε μια κακοτράχαλη χαράδρα  που  την χαρακτηρίζει η άγρια  ομορφιά  και το δυσπρόσιτο  κάτι που λειτούργησε αποτρεπτικά ως προς  την παρουσία  αδελφότητας  στους σύγχρονους καιρούς  τουλάχιστον  .  Από το συνολικό κτηριακό συγκρότημα  του μοναστηριού   – κελιά, αρχονταρίκι, μαγειρεία, αποθήκες –  που διατηρούνταν  μέχρι το 1970 περίπου, σώζεται μόνο το καθολικό με  τους τρεις  τρούλους του. Πρόκειται για  Αθωνικού τύπου ναό , σταυροειδή εγγεγραμμένο, με πλάγιους χορούς και δίτρουλο νάρθηκα στα δυτικά.

Ο ναός είναι κατάγραφος  με εξαιρετικού τύπου αγιογραφικό διάκοσμο , όπου ξεχωρίζει η τρίγλωσση επιγραφή  του Αγίου Ζωσιμά αποδιδομένη  στην αρχαία ελληνική , στη νέα ελληνική  και  στην αρωμουνική – βλάχικη  που βρίσκεται στο εσωρράχιο της τοξωτής θύρας εισόδου στο ναό. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά πρόκειται για μοναδικό στοιχείο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής .

Αναφορικά  τώρα με τη χρονολογία ανέγερσης του μοναστηριού, προσδιορίζεται περίπου στα μέσα του 18ου αιώνα, επί επισκόπου των  Σταγών Παϊσίου.

Σήμερα  , με την παρουσία   εκεί  του Αρχιμανδρίτη   π. Γεράσιμου  , τη στήριξη του Μητροπολίτη  μας κ.κ. Σεραφείμ  γίνεται προσπάθεια  αυτό το μοναστήρι  να ξαναζωντανέψει  .  Είναι μια προσπάθεια που αγκαλιάζεται  και από την τοπική κοινωνία  και από όλους τους φορείς  αυτοδιοίκησης που με κάθε τρόπο προσπαθούν να δώσουν λύσεις στα  μείζονα προβλήματα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .