Οι ξένοι γνωρίζουν , εμείς όχι – Να γιατί πρέπει να μελετήσουμε το περιεχόμενο των Μετεώρων

admin
admin
5 Ιουλίου 2014, 08:17

Εξκιούσμι σερ , ακούω μια φωνή πίσω μου και ασυναίσθητα γυρίζω να καταλάβω πόθεν πως και σε ποίον απευθύνεται η ξενική φράση .
Να μη σας τα πολυλογώ , επρόκειτο για ένα ζευγάρι τουριστών , απ΄ ότι μπόρεσα να εκτιμήσω , μάλλον διάβαιναν τα εξήντα και , αμφότεροι , που ζητούσαν πληροφορίες για τα Μετέωρα , την πόλη και την περιοχή μας .
Καθώς ξέκρινα εν ριπή οφθαλμού , ο άνδρας κρατούσε υπομάλης ένα μάτσο χάρτες βιβλία , ενημερωτικά φυλλάδια για τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα .
Ήταν από τους ψαγμένους επισκέπτες που μάλλον γνώριζαν , όπως απεδείχθη , πολύ περισσότερα , από μένα , ιστορικά στοιχεία για τα Μετέωρα , την ιστορική Εκκλησία της Κοιμήσεως , το μοναδικό αυτό θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό μνημείο που , δυστυχώς εμείς συνεχίζουμε να αγνοούμε , και την ιστορία της περιοχής γενικότερα .
Από την βροχή των ερωτήσεων που έθεταν οι άνθρωποι και την εμβάθυνση στην τοπική ιστορία που απαιτούσαν οι απαντήσεις κατάλαβα πως μάλλον έπρεπε να μην αποτολμήσω συζήτηση παρά , βοηθούσης της παρουσίας ενός φίλου ξεναγού , με τον οποίο είχα ραντεβού , να τους καλέσω στο τραπέζι της παρακείμενης καφετέριας και εκεί να γίνει η κουβέντα .
Πράγματι ο φίλος μου ξεδίπλωσε ότι γνώσεις κατείχε γύρω από τα Μετέωρα και την τοπική ιστορία και έκανε μια εμπεριστατωμένη , ομολογουμένως , λεκτική ξενάγηση .
Λοιπόν , από την όλη κουβέντα εξήχθησαν κάποια εξόχως ωφέλημα συμπεράσματα που δυστυχώς με γέμισαν ενοχές και τύψεις συνάμα , στα οποία ωστόσο θα πρέπει ως τοπικοί φορείς , αλλά και ως κοινωνία , να ενσκήψουμε και να δώσουμε τις δέουσες απαντήσεις .
Το πρώτο στοιχείο – συμπέρασμα :
Ότι οι επισκέπτες της περιοχής γνωρίζουν καλύτερα από εμάς που κατοικούμε υπό την σκιά των ιερών βράχων , το ιστορικό περιεχόμενο των Μετεώρων .
Άρα έχουμε ένα έλλειμμα σοβαρό που μάλλον μας εκθέτει και επιβάλλει «αποκάλυψη» και μελέτη της ιστορικής κληρονομιάς της Μετεωρίτικης μοναστικής πολιτείας .
Το δεύτερο στοιχείο – συμπέρασμα :
Ότι οι επισκέπτες έρχονται για τα Μετέωρα έχοντας γνώση ότι βρίσκονται μπροστά σε ένα μοναδικό γεωφυσικό θαύμα που τα έργα των χειρών και του πνεύματος μεγάλων αναστημάτων της πίστης που κατοίκησαν στις κορφές , στα κοιλώματα και στα απόσκια του βραχώδους συμπλέγματος , τα κατέστησαν ένα πνευματικό φάρο και ένα καταφύγιο πνευματικής άσκησης ωφέλιμο για την ορθοτόμηση της ίδιας της ζωής και του αληθινού νοήματός της γενικότερα .
Αυτό δε το στοιχείο είναι πάρα πολύ σημαντικό για το πως εμείς πρέπει να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε τα Μετέωρα καθώς τεκμαίρεται για εις μιαν εισέτι φορά πως τα Μετέωρα επουδενί δεν θα πρέπει να απολέσουν το στοιχείο της μοναδικότητας που απορρέει από την αρμονία φύσης και πολιτισμού .
Το τρίτο στοιχείο – συμπέρασμα
Ότι η πλειονότης των επισκεπτών γνωρίζουν ότι έρχονται σε ένα γεωφυσικό και πολιτισμικό μνημείο – προστατευμένο ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς αλλά και σε ένα ζωντανό μοναστικό κέντρο της Ορθόδοξης πίστης και λατρείας .
Το τέταρτο στοιχείο συμπέρασμα
Ότι η επίσκεψή τους ενώ τους προκαλεί δέος για το γεωφυσικό θαύμα αλλά και τα έργα των χειρών και του πνεύματος των οικιστών του Μετεωρίτικου χώρου , τους προκαλεί εξίσου μεγάλη απορία ότι όχι μόνο δεν τονίζεται αυτή η μοναδικότητα αλλά αλλοιώνεται κιόλας .
«…Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μέσα σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο συμβαίνουν πράγματα εντελώς ξένα με το πνεύμα του …» , ήταν το νόημα της απορίας του ξένου συνομιλητή μας που έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι ο χώρος δεν μπορεί να σηκώσει δράσεις που δεν ταιριάζουν .
Ζήτησα να μου επισημάνει τι ήταν αυτά που του δημιούργησαν αυτήν την εντύπωση για να πάρω την εξής απάντηση : _ Μαι φρέντ , όταν μπαίνεις σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο πρέπει να σε προετοιμάζει αναλόγως και ο χώρος που φιλοξενείται αυτό το μνημείο …» , μου απαντά .
_Δηλαδή ; Επιμένω εγώ .
Δέστε τι παρατήρησε αυτός ο άνθρωπος : Τον προβλημάτισαν τα ζώα που πράγματι κινούνται στο χώρο ελευθέρως (πρόβατα , γίδια , βοοειδή ) , ότι δεξιά και αριστερά του δρόμου δεν υπάρχει πεζόδρομος , προφανώς για να μπορούν όποιοι το επιθυμούν να ανεβαίνουν πεζοί , ότι υπάρχει μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος τροχοφόρων , ότι κυκλοφορούν αυτοκίνητα που δεν πρέπει να κυκλοφορούν , επισημαίνοντας τα τροχόσπιτα , το ότι μπορείς να κάνεις κατασκήνωση ή και άλλες δραστηριότητες χωρίς να έρθει κανένας να σου πει τίποτα …
Δε θα συνεχίσω στα υπόλοιπα γιατί ξανά πάλι θα κατηγορηθώ ότι όλα αυτά αποτελούν αποκυήματα φαντασίας , ενώ απεναντίας είναι η οικτρή πραγματικότητα που την επισημαίνουν οι ίδιοι οι επισκέπτες αλλά που εμείς , για τους δικούς μας λόγους , αδυναμίες και αβελτηρίες , δεν θέλουμε να κατανοήσουμε .
Τους ευχαρίστησα για την κουβέντα , τους ευχήθηκα καλή παραμονή και αποχαιρετώντας τους το μόνο που κατάφερα να ψελλίσω σαν δικαιολογία ήταν ότι εδώ είναι Ελλάδα .
_Μαι φρεντ , Gric !!!
_ «Ye…eees , gric , gric !!!» , απάντησαν με χαρακτηριστικά προσώπου που υπονοούσαν πολλά για την φυλή μας , και αποχώρησαν αφού ευχαρίστησαν για το καφεδάκι που τους προσφέραμε και δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι συμβαίνει μια και για τη χώρα τους κάτι τέτοιο είναι άγνωστο .
_Και τώρα αδερφέ , τι κάνουμε ; Ρώτησα το φιλαράκι μου .
_Δεν ξέρω τι , αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε πράγματι , συμφώνησε και εκείνος .
Και να που τα οικονόμησε έτσι η Θεία πρόνοια που κάτι αχνοφαίνεται στο βάθος !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .