Οι Τζιχαντιστές ισοπέδωσαν μοναστήρι του 14ου αι. στο ΙΡΑΚ

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
27 Ιανουαρίου 2016, 08:04

Η είδηση είναι συγκλονιστική και αποτελεί μαχαιριά κατά των  Χριστιανών  και του παγκόσμιου πολιτισμού  . Στη θέση του παλαιότερου χριστιανικού μοναστηριού στο Ιράκ, μετά την επέλαση των τζιχαντιστών που ισοπέδωσαν το ηλικίας 1.400 ετών μνημείο, υπάρχει ποια  ένας σωρός ερειπίων . Επί 14 αιώνες αντιστάθηκε τόσο στη μανία της φύσης όσο και του ανθρώπου και υπήρξε τόπος λατρείας για εκατομμύρια πιστούς . Στην είσοδο μπορούσε να δει κανείς σκαλισμένα τα ελληνικά γράμματα «Χ» και «Ρ», τα δύο πρώτα γράμματα του ονόματος του Χριστού.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Associated Press έχει στην κατοχή του φωτογραφίες τραβηγμένες από το διάστημα που επιβεβαιώνουν την καταστροφή: Το Μοναστήρι του αγίου  Ηλία στην Μοσούλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί…

Ο εξόριστος αρχιεπίσκοπος της περιοχής, πατέρας Παύλος Ταμπίτ Χαμπίμπ, εξέτασε σιωπηλός τις φωτογραφίες και δηλώνοντας : «Δεν μπορώ να περιγράψω την θλίψη μου. Η χριστιανική μας ιστορία στην Μοσούλη κακοποιήθηκε βάρβαρα. Είναι μια ακόμα απόπειρα να μας διώξουν από το Ιράκ, να μας εξαφανίσουν από την γη αυτή».

Όλοι όσοι γνώριζαν το αρχαίο μοναστήρι ανησυχούσαν για την τύχη του από το 2014, όταν έγινε γνωστό πως η περιοχή βρέθηκε υπό την κυριαρχία των τζιχαντιστών. Τώρα το Μοναστήρι του αγίου  Ηλία εντάσσεται στην λίστα με τα περισσότερα από 100 μνημεία που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, όπως στην Παλμύρα και την Χάτρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, για την ισοπέδωση του μνημείου χρησιμοποιήθηκαν μπουλντόζες, βαρύς εξοπλισμός, εκσκαφείς, ακόμα και εκρηκτικά, που μετέτρεψαν το αρχαίο κτίσμα σε σκόνη… Το μοναστήρι, η επίσημη ονομασία του οποίου στα αραβικά ήταν Ντάιρ Μαρ Ελία, χτίστηκε από τον Ασσύριο χριστιανό μοναχό Ηλία (μετέπειτα Άγιος Ηλίας, μεταξύ του 582 και του 590 μ.Χ. Το 1743 και οι 150 μοναχοί που ζούσαν εκεί σφαγιάστηκαν όταν αρνήθηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ και από τότε το μοναστήρι έμεινε κλειστό. Το 2003, αμερικανικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν εκεί και αποκατέστησαν κάποιες φθορές για να έρθει η μανία των Τζιχαντιστών και να ολοκληρώσει την καταστροφή !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .