Η τελική πρόταση της Κομισιόν για το δάνειο – γέφυρα

admin
admin
15 Ιουλίου 2015, 22:20

Την τελική της πρόταση για το δάνειο-γέφυρα κατέθεσε η Κομισιόν κάνοντας λόγο για χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ από τον EFSM. Η Ε.Ε. εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους ώστε οι χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης να μην πληρώσουν για το πακέτο αυτό.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το δάνειο αυτό θα πληρωθεί από τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τον άλλον μηχανισμό, τον ESM, στο πλαίσιο του τρίτου τριετούς προγράμματος των 86 δισ., όταν φυσικά ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

Η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός EFSM είναι αμφιλεγόμενη, λογω των έντονων αντιδράσεων από χώρες μη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Τσεχία.

Σε αντίθεση με τον ESM που είναι ταμείο της ευρωζώνης. ο EFSM είναι ένα ταμείο για τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. και στηρίζεται από τον προυπολογισμό της Ε.Ε., επομένως εκταμιεύσεις από εκεί απαιτούν την έγκριση και των 28 χωρών και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης.

Αλλά οι αποφάσεις στον EFSF λαμβάνονται με ειδικές πλειοψηφίες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. υποστηρίξουν την εκταμίευση, οι όποιες αντιρρήσεις του Λονδίνου και των συμμάχων του μπορεί να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα εισπράξει και τα 7 δισ. σε μια δόση, προκειμένου να πληρώσει τα οφειλόμενα στην ΕΚΤ την Δευτέρα και τις καθυστερημένες υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ.

Ωστόσο γίνεται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει τα χρήματα εάν εγκριθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, απόψε από την Ελληνική Βουλή.

Το δάνειο-γέφυρα θα αποπληρωθεί από το τρίτο πρόγραμμα το οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα.

Η πρόταση θα τεθεί προς έγκριση από τους υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. σήμερα. Εφόσον εγκριθεί και για να βρεθούν γρήγορα τα χρήματα, η Κομισιόν, που θα τα δανειστεί, θα έχει την άδεια να το κάνει από τον ιδιωτικό τομέα (private placement).

Αναφορικά με το ζήτημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Η Κομισιόν εξετάζει διάφορες μορφές εγγυήσεων και ενέχυρων προκειμένουν να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης δεν θα χάσουν χρήματα από αυτό το δάνειο».

2015-07-14_commission – Πρόταση για το δάνειο-γέφυρα

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .