Η τελική πρόταση της Κομισιόν για το δάνειο – γέφυρα

15 Ιουλίου, 2015 22:20 Επιμέλεια: /

komision1

Την τελική της πρόταση για το δάνειο-γέφυρα κατέθεσε η Κομισιόν κάνοντας λόγο για χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ από τον EFSM. Η Ε.Ε. εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους ώστε οι χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης να μην πληρώσουν για το πακέτο αυτό.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το δάνειο αυτό θα πληρωθεί από τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από τον άλλον μηχανισμό, τον ESM, στο πλαίσιο του τρίτου τριετούς προγράμματος των 86 δισ., όταν φυσικά ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις

Η πρόταση να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός EFSM είναι αμφιλεγόμενη, λογω των έντονων αντιδράσεων από χώρες μη μέλη της ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία και η Τσεχία.

Σε αντίθεση με τον ESM που είναι ταμείο της ευρωζώνης. ο EFSM είναι ένα ταμείο για τις 28 χώρες μέλη της Ε.Ε. και στηρίζεται από τον προυπολογισμό της Ε.Ε., επομένως εκταμιεύσεις από εκεί απαιτούν την έγκριση και των 28 χωρών και όχι μόνο των 19 της ευρωζώνης.

Αλλά οι αποφάσεις στον EFSF λαμβάνονται με ειδικές πλειοψηφίες, πράγμα που σημαίνει ότι εάν 16 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε. υποστηρίξουν την εκταμίευση, οι όποιες αντιρρήσεις του Λονδίνου και των συμμάχων του μπορεί να μην επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ελλάδα θα εισπράξει και τα 7 δισ. σε μια δόση, προκειμένου να πληρώσει τα οφειλόμενα στην ΕΚΤ την Δευτέρα και τις καθυστερημένες υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ.

Ωστόσο γίνεται σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισπράξει τα χρήματα εάν εγκριθεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, απόψε από την Ελληνική Βουλή.

Το δάνειο-γέφυρα θα αποπληρωθεί από το τρίτο πρόγραμμα το οποίο διαπραγματεύεται η Ελλάδα.

Η πρόταση θα τεθεί προς έγκριση από τους υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. σήμερα. Εφόσον εγκριθεί και για να βρεθούν γρήγορα τα χρήματα, η Κομισιόν, που θα τα δανειστεί, θα έχει την άδεια να το κάνει από τον ιδιωτικό τομέα (private placement).

Αναφορικά με το ζήτημα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «Η Κομισιόν εξετάζει διάφορες μορφές εγγυήσεων και ενέχυρων προκειμένουν να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης δεν θα χάσουν χρήματα από αυτό το δάνειο».

2015-07-14_commission – Πρόταση για το δάνειο-γέφυρα

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.