Η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό – Ανεύθυνοι κομματικοί μονόλογοι μακράν των προκλήσεων της κρίσης και της εξόδου απ΄ αυτήν

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
8 Δεκεμβρίου 2014, 11:42

Είναι φανερό , αν εμβαθύνει κανείς  στην  οικονομική και κοινωνική κατάσταση , πως η χώρα , παρά  τα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζουν  Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος  της Κυβέρνησης , βουλιάζει αργά και  σταθερά στην δύνη της  κρίσης  η οποία ναι μεν επικεντρώνεται στο οικονομικό της μέγεθος , ωστόσο όμως πρόκειται για κρίση πολιτική , κοινωνική  , θεσμική  , αξιακή διαμορφώνοντας συνθήκες  γενικευμένης παρακμής .

Από τη μια το μεταπολιτευτικό  σύστημα  αποδεικνύεται ανίκανο να διαχειρισθεί την κρίση με όρους εθνικού συμφέροντος  , μένοντας αγκυλωμένο στις γνωστές  αντιλήψεις λειτουργίας των πολιτικών οργανισμών   και από την άλλη δεν εμφανίζεται το καινούργιο που θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του και μακριά από κομματικές αγκυλώσεις  και άλλες προκαταλήψεις και νοοτροπίες , θα μπορέσει να  βγάλει την χώρα από το αδιέξοδο .

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα πρόσωπα που το υπηρετούν  στην ιεράρχηση  των προτεραιοτήτων  τους προτάσσουν  τον εαυτό τους , μετά τοποθετούν  το  κόμμα και τελευταίο το μέλλον της χώρας .

Η εικόνα της εθνικής αντιπροσωπείας κατά την συνεδρία  με αφορμή την συζήτηση του Προϋπολογισμού 2015  είναι ενδεικτική  της βαθειάς αρρώστιας που  το κατατρώει .

Κομματικοί μονόλογοι , ανέξοδοι βαρείς χαρακτηρισμοί για εθνικό ξεπούλημα , για εξαγορά βουλευτών και συνειδήσεων , οβιδιακές μεταμορφώσεις  στο δίπολο «Μνημονιακοί – Αντιμνημονιακοί» , υπέρμετρη αμετροεπής  ανευθυνότητα  , απουσία προσπάθειας  εθνικής συνεννόησης , εθνικής στρατηγικής , εθνικού σχεδίου για οικονομική – οικονομική ανασυγκρότηση και εθνική ανόρθωση .

Από την άλλη καθημερινά ιδρύονται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί  – παράγωγα της κρίσης με τους πρωταγωνιστές τους  να  στηρίζουν  την πολιτική τους παρουσία όχι στην  εθνική αναγκαιότητα  που επιβάλλει η έξοδος της χώρας από  την κρίση  , αλλά στην κοινωνική αγανάκτηση  και οργή   έναντι  των οικονομικών δυσκολιών  που επέφεραν οι εφαρμοζόμενες  μνημονιακές  πολιτικές  τι οποίες   καταγγέλλουν  με σφοδρότητα  χωρίς ωστόσο να προτείνουν άλλο δρόμο  .

Η πνευματική ηγεσία  απούσα στην καθοδήγηση  του λαού και στην ανάδειξη των ευθυνών ενός εκάστου Έλληνα .

Τα Μ.Μ.Ε  αναδεικνύουν ότι διαλύει την κοινωνική συνοχή την Εθνική συνείδηση , την εθνική ταυτότητα .

Όλα δείχνουν να πορεύονται προς μια νομοτέλεια  αυτοκαταστροφική και ουδείς και τίποτα   να εμφανίζεται έστω ως ο απομηχανής  θεός που θα μας προσανατολίσει  , θα μας εξηγήσει  το πώς και το γιατί  και εν τέλει  θα μας διασώσει .

Αφορίζουμε , καταδικάζουμε  τους πάντες και τα πάντα ότι  ευθύνονται για το σήμερα αλλά δεν κοιτάμε τις δικές μας ευθύνες .

Στην Ελλάδα της κρίσης επικαλούμαστε και φωνάζουμε:

Για κοινωνική  Αλληλεγγύη, αλλά  κοιτάζουμε  την πάρτη μας , τον ατομισμό μας , την καλοπέραση που χάνουμε και πρέπει να χάσουμε .

Για  αντίσταση στην κρίση και στα μέτρα, αλλά αποφεύγουμε να βγούμε  στο δρόμο  και κλεινόμαστε  στο σπίτι μας στην απογοήτευσή μας  στην οργή μας .

Για  δημοκρατία και συμμετοχή,  αλλά  παραμένουμε  καρφωμένοι στον καναπέ μας περιμένοντας τους ξένους  να μας σώσουν .

Κι όσοι φωνάζουν  για πολιτική ανατροπή,  ουσιαστικά προσβλέπουν να ξαναπάμε σε καταστάσεις , συμπεριφορές και νοοτροπίες οι οποίες παρήγαγαν την  σημερινή κρίση.

Θέλουμε  παχυλούς μισθούς και συντάξεις  και περιμένουμε  το κόστος τους να παραχθεί από τα δυο εκ. εργαζόμενους .

Αυτό  που πρώτα πλήττεται από την κρίση στην Ελλάδα  είναι η δημοκρατία, η συλλογικότητα και η συμμετοχή που καλλιεργούν τη συνείδηση της ελπίδας και την αίσθηση της ελευθερίας. Και αυτό που κερδίζει είναι ο φόβος, η ματαιότητα, και τελικά η ιδιωτικοποίηση. Το αποτέλεσμα είναι η οχύρωση μέσα στο σπίτι και  το κόλλημα  στον καναπέ. Και όταν κάποιος βγαίνει από το σπίτι, αυτό που τον διακατέχει είναι η οργή και η βία. Η βία κατά κάποιου άλλου, αλλά και κατά του ίδιου του  εαυτού του.

Όμως  οφείλουμε να απαλλαγούμε από αυτά τα σύνδρομα συνειδητοποιώντας πως  η σωτηρία της χώρας  θα προκύψει από την δική μας βούληση  και  προσπάθεια και από κανέναν ξένο , η , πολύ περισσότερο ,  από τις αγορές .

Οι δυσκολίες είναι δεδομένες , οι αλλαγές στην ζωή μας και στον τρόπο οργάνωσης επίσης , η ανατροπή των προτεραιοτήτων μας επιβεβλημένες  όπως και πολλά άλλα επίσης .

Πρέπει να αντικαταστήσουμε την απραξία με   τη δουλειά , τον καταναλωτισμό με την ολιγάρκεια , τον φόβο με την επιμονή το θάρρος  ,  την απογοήτευση  με την ελπίδα  , το μίσος  και την οργή με την  κοινωνική συνοχή  και την συλλογική προσπάθεια  , την  ανευθυνότητα με την υπευθυνότητα , την ατομικότητα με την συλλογικότητα , …

Αν απαλλαγούμε από αυτά τα σύνδρομα και αναλάβουμε τις ευθύνες  μας  είναι απόλυτα βέβαιο πως θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις  για   εθνική αναγέννηση .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .