Η συμπεριφορά της Τουρκίας

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
21 Οκτωβρίου 2017, 08:13

Οι προσφυγικές  ροές από τα παράλια  της Τουρκίας  προς τα Ελληνικά νησιά  αυξάνουν βαθμιδόν και η κατάσταση με την διαχείρισή τους καθίσταται και πάλι εξόχως δύσκολη με τις αντοχές  των τοπικών κοινωνιών να έχουν φτάσει στο κόκκινο .Είναι σαφές ότι η χώρα μας , εάν οι απειλές της γείτονος επαληθευτούν , θα αντιμετωπίσει μείζον ζήτημα .  Η Τουρκική  πολιτική  ηγεσία  είναι σαφής και προειδοποιεί την Ευρώπη, ότι «πάγωμα»  ενταξιακών διαπραγματεύσεων σημαίνει  συνέπειες στο προσφυγικό  απειλώντας με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες .

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν τήρησε τη συμφωνία, αναφέροντας ότι η Ευρώπη έχει καταβάλει μόνο 810 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία είχε δεσμευτεί να δώσει .

Αντίστοιχα  αλλοπρόσαλλη  είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας και στην  θερμή περιοχή καθώς οι πολιτικές της   δολιχοδρομίες , οι απειλές , οι εκβιασμοί , οι υποσχέσεις , η μη τήρηση των συμφωνιών δημιουργούν  αποσταθεροποιητικά  φαινόμενα που  επιβαρύνουν και περιπλέκουν την  κατάσταση .

Αναμφίβολα η Τουρκία παίζει με τα δικά της μέτρα και σταθμά προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και αυτό την καθιστά παράγοντα  επικίνδυνης ρευστότητας  .

Αυτά είναι τα δεδομένα . Το ζήτημα είναι όμως  ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκει έδαφος στην αβελτηρία των πολιτικών ηγεσιών αλλά και στις ευκαιριακές συμμαχίες που συνάπτουν οι παράγοντες που αναφέρονται στην θερμή ζώνη της Μέσης Ανατολής κάτι που την κάνει ακόμα ποιο προβληματική .

Δυστυχώς τόσο η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης , όσο και  οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι  για τους δικούς τους λόγους  ανέχονται την αλλοπρόσαλλη  συμπεριφορά της που βάσει σε περιπέτειες την ασφάλεια της Περιοχής .

Η Τουρκία συνεχίζει να ονειρεύεται την επανίδρυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τόσο προς ανατολάς , όσο και προς δυσμάς (βλέπε δόγμα Νταβούτογλου) . Αυτήν την πολιτική ασκεί , αυτήν την πολιτική υπηρετεί .  Μια πολιτική που δεν μπορεί να έχει μέλλον . Άρα κάποιος πρέπει να βάλει σε τάξη την Τουρκία και κάποιος πρέπει να τις κόψει τους μεγαλοϊδεατισμούς που  ονειρεύεται .  Σε άλλη περίπτωση η ανοχή θα εκληφθεί ως αδυναμία με αποτέλεσμα η συμπεριφορά της να τινάξει στον αέρα την όποια προσπάθεια ηρεμίας  και ειρήνης στην περιοχή !!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .