Οι συμπεφωνημένες γεωπολιτικές επιλογές των κύριων παικτών στην θερμή ζώνη , η στάση της Τουρκίας και τα λάθη του Ερντογάν που τον καθιστούν κόκκινο πανί !!! Πραγματικό θύμα στην Τουρκία η Δημοκρατία και οι ελευθερίες

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
18 Ιουλίου 2016, 08:10

Η απόπειρα πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης και η κατάλυση του συντάγματος στην Τουρκία εντάσσεται στην γνωστή αντίθεση Κεμαλιστών (κοσμικό κράτος) – Ισλαμιστών Θεοκρατικό κράτος) ή συνδέεται με τις γενικότερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην θερμή ζώνη ,  σύμφωνα με τους συμπεφωνημένους μεταξύ Η.Π.Α και Ρωσίας , σχεδιασμούς ;

Τι και ποιους εξυπηρετεί  η απομάκρυνση Ερντογάν από την Τουρκία ;

Γιατί ο Σουλτάνος κατέστη  κόκκινο πανί στις επιδιώξεις Αμερικανών και Ρώσων;

Ισχυροποιήθηκε πράγματι ο Σουλτάνος από την αποτυχία του εγχειρήματος ή όχι ;

Θα συνεχίσει την ίδια πολιτική που τον κατέστησε κόκκινο πανί των δύο κύριων παικτών ή θα αλλάξει ;

Ποιες οι συνέπειες στην μία ή στην άλλη περίπτωση ;

Ερωτήματα που τίθενται ως αποτέλεσμα γεγονότων , κινήσεων και επιλογών που  συνδέονται με το νέο μωσαϊκό που διαμορφώνεται στην θερμή περιοχή με στόχο τους ενεργειακούς δρόμους  αλλά και την στάση , την πολιτική και τον ρόλο της Τουρκίας έναντι αυτών των εξελίξεων .

Ανεξαρτήτως  όμως τούτων το πραγματικό θύμα των συνεπειών του αποτυχόντος πραξικοπήματος στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας θα είναι η Δημοκρατία , οι ελευθερίες  και το κράτος δικαίου καθώς ο Σουλτάνος αντί να επιλέξει τον δρόμο της εθνικής ενότητας ,  στο εσωτερικό , θα προβεί σε εκκαθαρίσεις τόσο στο στράτευμα , όσο και στην δικαιοσύνη κάτι που θα φουντώσει την αντιπαράθεση Κεμαλιστών – Ισλαμιστών και ίσως την υφέρπουσα αντίθεση Ευρωπαϊκής και Ασιατικής Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη –  Άγκυρα .

Με 260 νεκρούς, περισσότερους από 1.400 τραυματίες , σχεδόν 3.000 στρατιωτικούς υπό κράτηση, και γενικότερες εκκαθαρίσεις τόσο στην δικαιοσύνη , όσο και στην δημόσια διοίκηση  η Τουρκία εισέρχεται σε δύσκολη φάση . Δεν είναι μόνο το ότι η παλιά παράδοση των στρατιωτικών πραξικοπημάτων επέστρεψε για να στοιχειώσει την Τουρκία, αλλά συνεπάγεται και την απώλεια του γοήτρου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο στην Τουρκία .

Προδιαγεγραμμένες θα είναι και οι συνέπειες  για τον ίδιο αν δεν αναθεωρήσει μέρος ή το σύνολο της πολιτικής του όσον αφορά τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην θερμή ζώνη .

Δυστυχώς για τον Σουλτάνο το μόνο που θα καταφέρει εφόσον ακολουθήσει την σκληρή γραμμή απάντησης θα είναι αφενός  να απομακρύνει και άλλο την Τουρκία από τα στάνταρ της ΕΕ , παγώνοντας την ενταξιακή διαπραγμάτευση (το οποίο είναι το λιγότερο που απασχολεί την ηγεσία). Πιο καταστροφικό θα είναι ένα πιθανό κυνήγι μαγισσών εναντίον των υποστηρικτών του κατοικοεδρεύοντος στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α φεντουλάχ Γκιουλέν φέρνοντας τον ίδιο και την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση με τους δύο κύριους  παίκτες  , τις  Η.Π.Α και την Ρωσία και τις επιδιώξεις τους στην περιοχή . Αν δε ο Ερντογάν κάνει και το ολέθριο λάθος να απαγορεύσει την χρήση της Βάσης του Ιντσιρλίκ για τις επιχειρήσεις κατά του ISIS , η τύχη του είναι προδιαγεγραμμένη κάτι που  φάνηκε άλλωστε και τη βραδιά  των γεγονότων όπου μπορεί για πολλούς λόγους να ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν , όμως κατά βάθος εύχονταν την επικράτηση των πραξικοπηματιών .

Η στάση του Ερντογάν απέναντι σ΄ αυτές  τις επιλογές σε μια στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε αμυντική κατάσταση στη Ράκκα και στη Μανμπίγκ με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην  μπορούν να διακοπούν πόσο μάλλον όταν γίνεται συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα κρίνει και την τύχη του Σουλτάνου . Ακόμη πιο σημαντικό  είναι αυτό που αναμένεται από την Άγκυρα, μια αποφασιστική δηλαδή κίνηση ενάντια στο Isis , παρά τον κίνδυνο των αντιποίνων.

Ο Σουλατάνος , δυστυχώς γι΄ αυτόν , θα βρεθεί εγκλωβισμένος στην διελκυστίνδα μεταξύ της αποδοχής Κουρδικού κράτους που θα περιλαμβάνει και εδάφη της Τουρκίας και ενός ευρύτερου διαμελισμού της Τουρκίας στο πλαίσιο των γενικότερων ανακατατάξεων της περιοχής όπου συναντώνται οι ενεργειακοί δρόμοι .

Δυστυχώς η Τουρκία πληρώνει την κατάρρευση των συμμαχιών της με τους γείτονες τα τελευταία  χρόνια, εξ αιτίας των μεγαλεπήβολων σχεδίων του «νεοοθωμανισμού» και του συμμοριτοπόλεμου της Συρίας αφήνοντας την Άγκυρα χωρίς φίλια γειτονικά κράτη που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν στην λύση του προβλήματος. Η ειρωνεία της παρούσας ιστορικής στιγμής είναι ότι η Τουρκία έχει διαρρήξει τις σχέσεις της με όλους αυτούς τους γείτονες και ταυτόχρονα στο γειτονικό Ιράκ και στην γειτονική Συρία αναδύεται αυτόνομο κουρδικό κράτος που θα ελέγχει τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ και Τουρκίας-Συρίας, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας αυξάνεται αλματωδώς η πίεση των Κούρδων.

Αυτά είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις για την Τουρκία που πρέπει να λύσει αλλά ο Σουλτάνος πιστεύει πως έχει και την δύναμη και τον τρόπο να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις στην θερμή περιοχή κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους κύριους παίκτες , τις Η.Π.Α και την Ρωσία . Από την άποψη αυτή μπορεί φαινομενικά ο Ερντογάν να επεβίωσε και να ισχυροποιήθηκε πολιτικά στο εσωτερικό μέτωπο αλλά όσο συνεχίζει την πολιτική του δόγματος Νταβούτογλου , θα αποτελεί το κόκκινο πανί των δύο κύριων παικτών που καθορίζουν τις τύχες της περιοχής φυσικά προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .