Η συγκλονιστική ομολογία της Τουρκάλας Βουλευτή που βαπτίστηκε Χριστιανή !! Ας παραδειγματιστούμε από την πίστη και την τόλμη της

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Φεβρουαρίου 2016, 08:36

Η είδηση , αν και εφ΄όσον  ανταποκρίνεται στην αλήθεια , (βλέπε Romfea. gr)  είναι  καταπληκτική  και δείχνει το μεγαλείο  της Ορθοδοξίας  που συγκινεί  ανθρώπινες υπάρξεις ακόμα  και στην Τουρκία , αλλά και το μεγαλείο θάρρους και τόλμης μιας γυναίκας  που δημόσια  παραδέχεται και ομολογεί ότι  βαπτίστηκε  Χριστιανή Ορθόδοξη . Το  τόλμημα  αναγορεύεται  σε ηρωισμό όταν  αυτός ο άνθρωπος είναι  γυναίκα και πολιτικός  στην Τουρκία  .

Πρόκειται  για την είδηση ότι η βουλευτής  Σμύρνης και εκπρόσωπος του τουρκικού Λαϊκού Κόμματος της αντιπολίτευσης, που είναι και δεύτερο κόμμα στην τουρκική βουλή, Κυρία  Selin Saye Böke, βαπτίστηκε χριστιανή Ορθόδοξη  κάτι  που έφερε στην δημοσιότητα ο Τούρκος δημοσιογράφος, Ünsal Ergel.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η εν λόγω βουλευτής  σε συνέντευξη που έδωσε στον δημοσιογράφο απαντώντας στην ερώτηση αν είναι χριστιανή, παραδέχτηκε απερίφραστα  πως έχει βαπτιστεί χριστιανή . Ας μην λησμονούμε ότι αυτή η παραδοχή λαμβάνει χώρα  στην Τουρκία  όπου ο ισλαμισμός έχει  τεράστια απήχηση και αποτελεί καθεστώς .

Όπως αναφέρεται, η βουλευτίνα του Λαϊκού Κόμματος βαπτίστηκε στην Ορθόδοξη εκκλησία της Αλεξανδρέττας που υπάγεται στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αντιόχειας, που έχει την έδρα του σήμερα στην Δαμασκό της Συρίας.

Το εντυπωσιακό είναι πως η Selin Saye Böke είναι βουλευτίνα του τουρκικού κοινοβουλίου και παρά τις διάφορες αρνητικές αντιδράσεις ακόμα και μέσα από το κόμμα της, δεν δίστασε όχι μόνο να βαπτιστεί, αλλά και να το διακηρύξει δημόσια αναλαμβάνοντας και το κόστος αυτής της απόφασής της .

Θα μπορούσε κάλλιστα να σιωπήσει , να βολευτεί στην σιγουριά του πολιτικού , κοινωνικού και θρησκευτικού κατεστημένου  της γείτονος , να κοιτάξει το πολιτικό και όποιο άλλο ατομικό συμφέρον της . Όμως όχι μόνο δεν λογάριασε τίποτα αλλά ομολόγησε την πίστη της και βαπτίστηκε Χριστιανή  . Δεν ξέρω αν και πόσοι από μας θα τολμούσαμε κάτι ανάλογο αν είμαστε στη θέση της .

Το ερώτημα είναι τι οδήγησε στην εν λόγο πολιτικό να ασπαστεί την Ορθοδοξία .

Είναι σαφές ότι η  Ορθόδοξη Εκκλησία είναι επίκαιρη  για πολλά  αλλά κυρίως για τον ησυχασμό τον οποίο διαθέτει . Η νηπτική θεολογία που αποτελεί την βάση της ορθοδόξου θεολογίας  αποτελεί μια διέξοδο   στην σημερινή ατομική και  συλλογική απελπισία που έχει κυριεύσει τον κόσμο και τον οδηγεί σε λάθος  μονοπάτια .

Η μεγάλη προσφορά της νηπτικής θεολογίας και του ορθοδόξου ησυχασμού φαίνεται κυρίως σε δύο σημεία.  Το πρώτον, ότι η νηπτική θεολογία  διακρίνεται για την θεολογία του βάθους και την θεολογία του ύψους.  Μελετώντας κανείς προσεκτικά την νηπτική παράδοση της Εκκλησίας, τον λεγόμενο ησυχασμό, διαπιστώνει ότι κινείται μέσα στα ίδια πλαίσια, με την διαφορά ότι δεν κάνει λόγο για ψυχολογία του βάθους και του ύψους, αλλά για θεολογία του βάθους και του θεολογία του ύψους.

Διαβάζοντας κανείς τα νηπτικά κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας καταλαβαίνει πολύ καλά ότι οι Πατέρες, με την δύναμη και ενέργεια της θείας Χάριτος, βλέπουν όλες τις κινήσεις των παθών στον χώρο της καρδιάς, αλλά και τις ενέργειες των δαιμόνων. Επίσης, ελέγχουν όλες τις κινήσεις των λογισμών και έχουν την δυνατότητα να κάνουν διάκριση μεταξύ των λογισμών που προέρχονται, άλλοι από τα πάθη, άλλοι από φυσικά γεγονότα, άλλοι από τον διάβολο και άλλοι από τον Θεό.

Ταυτόχρονα, όμως, θα διαπιστώσει  ότι εκεί γίνεται λόγος για υψηλές καταστάσεις Θεοπτίας και Αποκαλύψεως. Το λεγόμενο νόημα, ο βαθύτερος σκοπός του ανθρώπου είναι πολύ υψηλός, αφού αναφέρεται στην όραση του ακτίστου Φωτός, και την ένωση με τον Θεό. Έτσι, αυτό το νόημα είναι απόλυτο. Και όσο απόλυτο είναι τόσο και δημιουργεί ένταση.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι στα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας γίνεται λόγος για την ελευθερία του ανθρώπου, αλλά και την Χάρη του Θεού. Η θεραπεία και η σωτηρία του ανθρώπου είναι καρπός συνεργείας, δηλαδή ενέργειας της θείας Χάριτος και συνεργείας του ανθρώπου. Ο άνθρωπος έχει αυτεξούσιο, ελευθερία, που είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητός του. Τίποτε δεν μπορεί να του καθορίσει απόλυτα την προσωπικότητά του, αν ο ίδιος δεν το θελήσει . Καίτοι η ανθρώπινη ελευθερία είναι περιορισμένη, αφού κινείται μέσα στα πλαίσια του δεδομένου της υπάρξεως, εν τούτοις όμως έχει μια δυνατότητα επιλογής. Ο άνθρωπος είναι εθελότρεπτος. Όμως, η θεία Χάρη είναι εκείνη που βοηθά την ελευθερία στην θετική της ανάπτυξη και θεραπεύει καταστάσεις που ο άνθρωπος αισθάνεται αδύνατος να υπερβεί.

Όχι μόνο με την γέννηση, αλλά και με τα πάθη Του ο Χριστός θεραπεύει τα δικά μας πάθη. Ο πόνος του Χριστού κατά την διάρκεια των Παθών και του Σταυρού θεράπευσε τα πάθη των ανθρώπων, το απελευθέρωσε από την πτώση και τις αμαρτίες του προσφέροντας ελπίδα που οδηγεί στην σωτηρία . Αυτά είναι εν τάχει τα μεγάλα νοήματα της Ορθοδοξίας που συγκινούν τον σημερινό διαλυμένο άνθρωπο .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .