Η πραγματική εθνική ταπείνωση !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
11 Ιουλίου 2015, 08:09

«…Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαιά τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;».   (Άρης Βελουχιώτης, 1905-1945, Καπετάνιος του ΕΛΑΣ)

Οι  εικόνες  με τις ατέλειωτες  ουρές  των  ελλήνων  στα Α Τ.Μ   , είναι  αναμφισβήτητα  μια εικόνα που προκαλεί θλίψη  και ίσως για κάποιους   αίσθημα  ταπείνωσης .

Τα βουρκωμένα μάτια  των συνταξιούχων που δούλεψαν μια ζωή  για να έχουν στα γεράματά  τους μια σύνταξη , ή ένα οικονομικό απόθεμα και τώρα βλέπουν ότι αμφισβητούνται  , εκλαμβάνεται  κι΄ αυτό ως  ταπείνωση .

Η σιωπή , τα κατεβασμένα  βλέμματα  των ανθρώπων  που προδίδουν  απογοήτευση  και απόγνωση  , προκύπτει ως παράγωγο της εκλαμβανόμενης  ταπείνωσης .

Ωστόσο  λησμονούμε ότι ο Θεός ευλογεί την  ταπεινότητα   και χορηγεί  τον στέφανον  της δικαιοσύνης του στους  έχοντες ταπεινόν  φρόνημα , «Ταπεινώθητε ενώπιον του Κυρίου και υψώσει υμάς» (Ιακ. 4, 10 – 11). Θα μου πείτε μην μπερδεύουμε την Χριστιανική ταπείνωση με την Εθνική ταπείνωση . Ναι , σωστά , αλλά  θα πρέπει να  δούμε  τελικά μήπως οι δικές μας εθνικές αδυναμίες  μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση και όχι οι φερόμενη εχθρότητα των ξένων .

Όταν ως  κοινωνικό σύνολο έχουμε ξεπεράσει τα όρια των  δυνατοτήτων μας διάγοντας τριφηλή ζωή με δάνειους πόρους , όταν  φυγαδεύουμε  τα χρήματα  που μας χορηγεί η Ε.Κ.Τ στο εξωτερικό και μάλιστα λάθρα , όταν  φοροδιαφεύγουμε και φοροκλέπτουμε  , αυτό  μπορεί να νοηθεί εθνικά  αξιοπρεπές  ή ότι οδηγεί κατευθείαν   στην εθνική ταπείνωση  και  ίσως χρειάζεται κάποια στιγμή να συμβεί κάτι που να μας επαναφέρει στην ισορροπία μέσα από την καλώς νοούμενη  ταπείνωση ;

Αλλά ας επανέλθουμε  στο θέμα . Tο ερώτημα  ΓΙΑΤΙ  φτάσαμε ως χώρα και ως λαός  στα έσχατα της κρίσης και της παρακμής τίθεται  πανταχόθεν με  μια  εύκολη ,  αν και σε μεγάλο βαθμό  δικαιολογημένη  , μετάθεση ευθυνών  στο πολιτικό σύστημα  που πράγματι στάθηκε ανίκανο να λάβει τις αποφάσεις που έπρεπε την ώρα που έπρεπε  .  Η οργή είναι εν πολλοίς κατανοητή αλλά  αποσείει  την ατομική  ευθύνη  στην ανευθυνότητα που επιδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια παρά τις προειδοποιήσεις ότι  πάμε ντουγρού στο   βάραθρο  .

Η  εθνική ταπείνωση δεν είναι  μόνο αποτέλεσμα  της σκληρής στάσης των δανειστών μας , άλλωστε  πάντα στην ιστορία ο δανειστής επιβάλλει τους όρους και όχι ο δανειζόμενος ,  αλλά και αποτέλεσμα των δικών μας λαθών  για όσα πράξαμε και δεν πράξαμε επί τόσα χρόνια  σ΄ αυτόν τον τόπο δίνοντάς τους  τη δυνατότητα να μας ταπεινώσουν .

Για  την  αλόγιστη σπατάλη , την διόγκωση   της  διαφθοράς , την  αδιαφάνεια , την φοροδιαφυγή ,  τις  ανεξέλεγκτες και ανισομερείς παροχές , την  κατασπατάληση των ενισχύσεων ,  την  παραίτηση από την παραγωγή  και μια σειρά άλλα ζητήματα που αφορούν  ατομικές , συλλογικές και θεσμικές συμπεριφορές την  ευθύνη δεν έχουν  μόνο οι πολιτικοί αλλά και ο κάθε πολίτης  ξεχωριστά .

Ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης είπε ότι οι άνθρωποι πήγαιναν στον πόλεμο παρακινούμενοι από την τιμή, το συμφέρον και το φόβο.  Λοιπόν , εμείς κοιτάξαμε το ατομικό συμφέρον και αντί να αξιοποιήσουμε  τους πόρους τους κατασπαταλήσαμε αφειδώς για να ικανοποιήσουμε  τις  πλέον απίθανες καταναλωτικές μας επιθυμίες νομίζοντας  ότι αυτό μας ανυψώνει αλλά φευ , αυτό μας  οδήγησε  σε ταπείνωση . Επίσης δεν κατανοώ γιατί είναι ταπεινωτικό να προχωρήσουμε σε αναγκαίες  τομές σ΄ αυτή τη χώρα όταν αυτό είναι που θα  μας ανυψώσει  μακροπρόθεσμα καθώς δε θα έχουμε ανάγκη δάνειων συμφωνιών .

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται συχνά  στην ταπείνωση , αποκαλώντας τους προτεινόμενους όρους διάσωσης της ευρωζώνης ένα «ληστρικό τελεσίγραφο που απαιτεί αυστηρή και ταπεινωτική λιτότητα». Τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε συμφωνήσει με τα περισσότερα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «τελεσίγραφο», αλλά αυτός και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς  για λόγους ιδεολογικής και κομματικής συνείδησης  προτιμούν να χρεοκοπήσουν  την χώρα παρά να χρεοκοπήσει  το κόμμα  τους .

Αλλά γιατί η λιτότητα συνδέεται με την ταπείνωση ; Η λιτότητα , η οικονομία , το να  έχεις πλεονασματικούς προϋπολογισμούς ώστε να μην έχεις απλωμένο το χέρι σε κανέναν δανειστή, είναι ταπείνωση ή αξιοπρέπεια που την  εξοβελίζει ;

Δυστυχώς για λόγους σκοπιμοτήτων στην Ελλάδα συγχέουμε έννοιες  προκειμένου να κρύψουμε αλήθειες και ευθύνες που πονάνε όταν λέγονται . Ένας  λαός ταπεινώνεται  όταν θέλει να ταπεινωθεί . Με τις πράξεις και  τις ενέργειές του . Και εξυψώνεται όταν παλεύει σκληρά με κόστος και θυσίες πολλές φορές που τις αναλαμβάνει πλήρως και δεν παραπονείται για τις επιπτώσεις .

Εμείς τρομάξαμε μόλις μας έδειξαν την πόρτα εξόδου από την Ευρωζώνη ξεχνώντας πως τίποτα δεν καταχτιέται χωρίς κόπο και θυσίες .

Η  ταπείνωση  έχει μια μακρά και άδοξη πολιτική ιστορία. Ο Χίτλερ τη χρησιμοποίησε στο «Mein Kampf», που γράφτηκε όταν οι Γερμανοί είχαν πληγεί από την ήττα τους στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους τιμωρητικούς όρους ειρήνης που ακολούθησαν. Το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τέτοιες ριζοσπαστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή εξήγησαν τις ακραίες πράξεις τους λέγοντας ότι οι μουσουλμάνοι έχουν ταπεινωθεί εδώ και πολύ καιρό από τους εισβολείς και τους ξένους παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ.

Στην Κίνα, η ανάκτηση από τα «εκατό χρόνια ταπείνωσης» του 19ου και 20ου αιώνα είναι μια σημαντική πτυχή της τρέχουσας εθνικής ιδεολογίας. Η ταπείνωση της διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης είναι το σημείο εκκίνησης για την αναζωπύρωση της επιθετικότητας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, το κόμμα του Ναρέντα Μόντι αγωνίστηκε πέρυσι με υποσχέσεις εκδίκησης για την ταπείνωση των Ινδουιστών στα χέρια των μουσουλμάνων.

Κανένα έθνος, όπως φαίνεται, δεν είναι απρόσβλητο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ περιέγραψε τη στρατιωτική δράση της χώρας του στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ως απάντηση στην ταπείνωση της τρομοκρατίας. «Δεδομένης της σύγχρονης σημασίας της αναγνώρισης του  «σεβασμού» , όχι μόνο στη σύγχρονη φιλοσοφία, αλλά και στη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα και στον ανδρισμό, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πρακτική ανησυχία και διαμάχη για την πολιτική της ασέβειας – στην πιο δημοφιλή μορφή της, που αναφέρεται ως η πρακτική της  «προσβολής» – είναι αχαλίνωτη σε όλα τα επίπεδα της σύγχρονης κοινωνίας από το γήπεδο μπάσκετ ως την αίθουσα συνεδριάσεων στο οβάλ γραφείο .

Οι πολιτικοί που χτίζουν τη λαϊκή υποστήριξη τους μέσα από αφηγήσεις πληγωμένου εγωισμού και ποδοπατούν την τιμή, συχνά κατανοούν τα γεγονότα  εκ των υστέρων και αποδέχονται  πολύ χειρότερους ταπεινωτικούς όρους  .

Πράγματι, υπάρχει  ένας τόνος  «ταπείνωσης» στην συμπεριφορά των πιστωτών απέναντι στον Τσίπρα και στον Βαρουφάκη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν φάνηκε να αισθάνεται καμία ανάγκη να δείξει σεβασμό για τους άπειρους, χωρίς γραβάτα, Έλληνες μαρξιστές που μπήκαν στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων σαν να έμπαιναν σε φοιτητική ολομέλεια  .

Ωστόσο, η αφήγηση της ταπείνωσης είναι, πρώτα απ ‘όλα, χειραγώγηση. Πρόκειται για την απόδοση ευθυνών και οι πολιτικοί που την χρησιμοποιούν συνήθως αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε  ευθύνη για το γεγονός ότι με τις πράξεις και ενέργειές τους  οδήγησαν τη χώρα  σε μια ταπεινωτική οικονομική χειραγώγηση .

Λέμε ότι τα προβλήματά  μας  – η υψηλή ανεργία, το ξεχαρβαλωμένο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και τώρα οι έλεγχοι κεφαλαίων που περιορίζουν τις αναλήψεις στα ATM  σε 60 ευρώ την ημέρα – είναι έργο των κακών λειτουργών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκό Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Δεν πειράζει που αυτά τα προβλήματα θα παραμείνουν, ακόμη και χωρίς τον μπαμπούλα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι μια παραπλανητική, αλλά ελκυστική αφήγηση. Ο θυμός για τους εξωτερικούς εχθρούς, άσχετα με το επίπεδο της ενοχής που φέρουν, είναι συνήθως εύκολο να «μαγειρευτεί».

Πολλοί Έλληνες νιώθουν ταπεινωμένοι  προσωπικά από τα οικονομικά δεινά  αλλά δεν ξέρω αν και  πόσο ταπεινωμένοι νιώθουμε για  το ότι με την ανεύθυνη στάση  και  συμπεριφορά μας  όλα αυτά  τα χρόνια συνεργήσαμε  στην  σημερινή κατάντια της πατρίδας μας  που αποτελεί εθνική ταπείνωση .

Δέστε  , για να παραμείνει στην εξουσία, ο Τσίπρας πρέπει να κρατήσει την οργή  επικεντρωμένη στους πιστωτές . Αλλά ωστόσο είναι χρήσιμο να θυμόμαστε  ότι οι πολιτικές αποφάσεις που υπαγορεύονται από πληγωμένο εγωισμό σπάνια οδηγούν σε καλά αποτελέσματα. Πιο συχνά παράγουν χάος, αν όχι αιματοχυσία, και περαιτέρω ταπείνωση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .