Η νοσηρή πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μας αφορά όλους

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
9 Μαΐου 2016, 21:47

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας .

Στην συνάντηση συμμετείχαν :

Δασαρχεία Καλαμπάκας, Τρικάλων, Περτουλίου

Διευθυνση δασών Τρικάλων

Δημος Καλαμπάκας

Κυνηγετικός συλλογος Καλαμπάκας

Αγροτικά κτηνιατρεία Καλαμπάκας, Τρικάλων

Διευθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικης (Δ.Α.Ο.Κ)

Διευθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασων

Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκε από τους παρευρισκόμενους η δημιουργία ενός τοπικού σχεδίου δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων . Σκοπός της θα είναι η επεξεργασία και έγκριση του τοπικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων που έχει συντάξει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Παρουσιάστηκε  το προσχέδιο του τοπικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο είχαν  τη δυνατότητα να συζητήσουν  σε βάθος και να διαμορφώσουν από κοινού για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Η  κατάσταση με τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και των Τρικάλων παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη. Τον περασμένο Ιούλιο δηλητηριάστηκε το ένα από τα τρία εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων, ενώ έκτοτε έχουν καταγραφεί τέσσαρα κρούσματα δηλητηρίασης, με θύματα επτά αλεπούδες, τέσσερις κυνηγετικούς σκύλους, τρεις ποιμενικούς, μία γάτα και ένα κουνάβι. Τα δύο εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων έχουν επιστρέψει εδώ και ένα μήνα από την Αφρική και έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία της αναπαραγωγής. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περιστατικά δηλητηρίασης στον Κονισκό Καλαμπάκας και την Χαϊδεμένη Τρικάλων με θύματα κυρίως σκύλους και αλεπούδες. Ακόμα και ένα δηλητηριασμένο ζώο αρκεί για να στερήσει από τα Μετέωρα την εμβληματική παρουσία του Ασπροπάρη.

Η νοσηρή πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μας αφορά όλους και απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

_MG_1194_DCE

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .