Η νέα γεωπολιτική

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
13 Αυγούστου 2016, 08:38

Καθώς η επικαιρότητα κυριαρχείται ακόμα από τις επιπτώσεις του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος και της κάθετης κλιμάκωσης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε , την ίδια στιγμή οι Κούρδοι της Συρίας, με τη στάση τους  διαμηνύουν προς κάθε ενδιαφερόμενο πως δεν θα  γίνουν  και πάλι θυσία στον βωμό των γεστρατηγικών συμφερόντων της μιας ή της άλλης μεγάλης δύναμης. Συμμαχώντας με το καθεστώς Άσαντ το κουρδικό YPG στέλνει στις ΗΠΑ το μήνυμα πως ενεργεί για τα δικά του συμφέροντα.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων ο Συριακός στρατός απέκοψε εντελώς την οδό που συνδέει το ανατολικό Χαλέπι με τα προάστια της πόλης. Καίριο ρόλο στην εξέλιξη αυτή είχαν οι Κούρδοι του YPG της συνοικίας Σεΐχ Μασκούντ που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.  Οι ελεγχόμενες από τους αντάρτες συνοικίες του Χαλεπίου είναι πλέον περικυκλωμένες από τον συριακό Στρατό και τους σιίτες εθνοφύλακες που τον υποστηρίζουν. Επιτυγχάνοντας τον στόχο αυτό που επεδίωκε  το καθεστώς είναι σε θέση να ομιλεί για  νίκη. Η ρωσική υποστήριξη αποδείχθηκε καθοριστικής  σημασίας τόσο από αέρος και με το πυροβολικό τους .

Είναι φανερό  ότι οι εξελίξεις βαδίζουν βάση των σχεδίων που εκπόνησαν οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και ανέλαβε να υλοποιήσει η πολιτική ηγεσία των Η.Π.Α . Μια διαδικασία που ενεπλάκη και η Ρωσία καταφέρνοντας  να αναδειχθεί  σε ισότιμο  παίκτη καθώς  αποτελεί βασικό συνομιλητή στην νέα γεωστρατηγική που διαμορφώνεται στην περιοχή . Σε αντίθεση η Τουρκία μάλλον βρίσκεται σε δεινή , πολιτικά και στρατηγικά , θέση και είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα προκύψουν για την γείτονα χώρα μετά τον νέο υπό διαμόρφωση χάρτη της ευρύτερης περιοχής .

Μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται και η χώρα μας που επηρεάζεται σημαντικά σε όλα τα μέτωπα με κυρίαρχο τις μεταναστευτικές ροές και  την Θράκη. Απέναντι σ΄  αυτά τα θέματα και τις γενικότερες εξελίξεις , η χώρα μας είναι , δυστυχώς , απούσα !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .