Η Κυβέρνηση μειώνει την φορολογία των αγροτών με συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα

13 Μαΐου, 2015 13:42 Επιμέλεια: /

agrotis_medium_DCE

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η Κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακές μειώσεις των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό θα ήταν χρήσιμο να επισημανθεί τι ίσχυε μέχρι σήμερα και σε ποια πεδία νομοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε ότι αφορά την φορολόγηση των αγροτών, με τον νόμο 4172 του Ιουλίου του 2013, είχε τροποποιηθεί το πλαίσιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέποντας ότι «ειδικά, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων». Με αυτή την διάταξη, η οποία θα ίσχυε για το οικονομικό έτος 2014, τα έσοδα από την αγροτική παραγωγή εντάσσονταν στην κατηγορία «επιχειρηματική δραστηριότητα», με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων :
– την φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων από το 1ο ευρώ.
– την επιβολή προκαταβολής φόρου 55% επί του συνολικού αγροτικού εισοδήματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας αυτή την πολύ μεγάλη επιβάρυνση τροποποιεί άμεσα το πλαίσιο των προηγούμενων ρυθμίσεων. Η ισχύς των νέων διατάξεων θα αφορά τα εισοδήματα του 2014, ενώ για τα εισοδήματα του 2015 μελετάται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερης προστασίας του έλληνα αγρότη. Σε αυτή την λογική :
– θεσπίζεται άμεσα το αφορολόγητο για εισοδήματα από αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τις 12.000 ευρώ.
– μειώνεται η προκαταβολή φόρου για όλους τους αγρότες από το 55% στο 22%.
Με αυτές τις ρυθμίσεις προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων παραγωγών ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα πλαίσιο άμεσων φοροελαφρύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, μειώνεται δραστικά η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών, μείωση η οποία μπορεί να υπερβαίνει ακόμα και το 50% του ποσού που θα έπρεπε να πληρωθεί χωρίς τις αλλαγές.
Παρά τις σαφείς αυτές ενέργειες της Κυβέρνησης ερωτηματικά γεννά το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων παραγόντων του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι κινδυνολογούν και παραπληροφορούν τους παραγωγούς. Προβληματικό επίσης είναι και το γεγονός ότι οι ίδιοι παράγοντες δεν παρουσιάζονταν εξίσου καταγγελτικοί την ώρα που ψηφίζονταν οι σχετικές επιβαρύνσεις το 2013.

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.