Η φοροδοτική αντοχή των Ελλήνων εξαντλήθηκε : Τώρα τι ;

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
21 Σεπτεμβρίου 2016, 07:59

Από το 2010 που η χώρα εισήλθε στον μηχανισμό επιτήρησης  , υποτίθεται για να  διασωθεί από την άτακτη χρεωκοπία , του δημοσιονομικού εκτροχιασμού , του δημόσιου  χρέους  αλλά και γενικότερα  της  οικονομικής  κρίσης , μας προέκυψαν  , τα μνημόνια  και οι πολιτικές τους , οι θεσμοί  Ε.Ε και Δ.Ν.Τ  (τρόϊκα)  και  οι αξιολογήσεις . Έκτοτε η  χώρα και ο Ελληνικός λαός  κλήθηκαν να συμμετέχουν σε μια περιοριστική πολιτική η οποία  μείωσε το εισόδημα πάνω από 40% προκειμένου να εξορθολογιστούν τα δημόσια οικονομικά μεγέθη και η οποία δεν φαίνεται να έχει τέλος καθώς η οικονομία δεν έχει την δυνατότητα να παράξει πλούτο ο οποίος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις  της χώρας και το πλεόνασμα να διανεμηθεί στους πολίτες της .

Όσο όμως η οικονομία δεν παράγει πλούτο και όσο η περιοριστική – φοροεισπρακτική πολιτική θα συνεχιστεί , προκειμένου να βγαίνουν οι λογαριασμοί και να εκπληρώνονται οι ονομαστικοί δείκτες , η αφαίμαξη των εισοδημάτων και των όποιων αποθεματικών υπάρχουν ακόμα , θα φυλλοροούν .

Αν μέχρι τώρα οι πολίτες σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκαν σ΄ αυτήν την πολιτική τούτο , σε μεγάλο βαθμό , έγκειται στα αποθέματα που το κάθε νοικοκυριό συσσώρευσε (οικονομίες αίματος)  και αποτελούσαν ένα μαξιλάρι ασφάλειας ζωής . Τώρα αυτές οι οικονομίες εξανεμίσθηκαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις υποχρεώσεις του (διαβίωσης , φορολογία) κάτι που θα ματοκυλισθεί στα δημοσιονομικά και δει στο κομμάτι των δημοσίων εσόδων και θα έχει ως αποτέλεσμα την υστέρησή τους .

Αυτό σημαίνει ότι η επιμονή στην υφιστάμενη φοροεισπρακτική πολιτική δεν μπορεί πλέον να αποδώσει καθώς άπαντες οι πολίτες στέρεψαν σε ρευστότητα κάτι που επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό της με αιχμή στο σκέλος της ανάπτυξης κάτι που έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή αλλά δυστυχώς οι κυβερνήσεις δεν το επιχείρησαν . Αντ΄ αυτού  η εκάστοτε κυβέρνηση περιόρισε το έργο της στο να εκπληρώσει -μετά δακρύων ή μη- το μίνιμουμ των μνημονιακών της υποχρεώσεων,  με την εκάστοτε αντιπολίτευση  να υπόσχεται ότι θα ανατρέψει ή θα μετριάσει τη σφοδρότητα των μέτρων, όταν έρθει η σειρά της να ανέβει στην εξουσία. Σ΄ αυτήν την λογική , παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσεις , ενέδωσε και ο αυτό- πολιτογραφούμενος μεταρρυθμιστής Κυριάκος Μητσοτάκης .

Καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα  δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει  πειστικό, ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, που θα κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις και θα δώσει ώθηση στη χειμάζουσα οικονομία. Ένα σχέδιο αξιόπιστο, γύρω από το οποίο θα αναζητηθούν συγκλίσεις από  τις πολιτικές , κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας . Ο διάλογος για την  οικονομική και παραγωγική αναδιάρθρωση την κοινωνική ανασυγκρότηση  και την εθνική αναγέννηση , ο οποίος θα έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης από την πρώτη στιγμή της κρίσης, απουσιάζει παντελώς . Όπως  παντελώς απουσίασε και η ουσιαστική αυτοκριτική. Η αναζήτηση των  βαθύτερων αιτιών  που μας οδήγησαν στην κρίση και οι λόγοι που δεν μας επιτρέπουν να την υπερβούμε.

Πρόκειται για μια εγκληματική ανημποριά του πολιτικού συστήματος η οποία μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για την χώρα και το έθνος αν δεν αντιμετωπιστεί πάραυτα . Μπροστά στην επερχόμενη με μαθηματική ακρίβεια κατάρρευση η πολιτική τάξη δεν δικαιούται και φυσικά δεν νομιμοποιείται να προτάσσει  τίποτ΄ άλλο πέραν του εθνικού  συμφέροντος  και το μέλλον των πολιτών της .

Εδώ και επτά χρόνια, η χώρα στροβιλίζεται χωρίς πυξίδα. Η υπερφορολόγηση εξαντλεί τις αντοχές των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ανεργία διατηρείται στα ύψη, ενώ κατακτήσαμε πρωτιά και στην εργασιακή ανασφάλεια. Οι νέοι αναζητούν πλέον την τύχη τους στο εξωτερικό, όχι μόνο γιατί δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά και επειδή η χώρα τους δεν τους εξασφαλίζει ένα εργασιακό περιβάλλον που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Επτά χρόνια ύστερα από το ξέσπασμα της κρίσης, η έλευση της ανάπτυξης μετατίθεται διαρκώς για το μέλλον.  Και όχι μόνο δεν φαίνεται φως στο τούνελ, αλλά μπροστά μας υπάρχει ο κίνδυνος νέου κύκλου στασιμότητας, σύμφωνα με προχθεσινή έκθεση του ΣΕΒ. Το ενδεχόμενο αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει από τη στιγμή που οι βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη εδώ και δεκαετίες ο τόπος παραμένουν στο ράφι, ενώ η ανάγκη υλοποίησής τους δείχνει -ακόμη και τώρα- να μην έχει εμπεδωθεί.

Η χώρα χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια που θα υπερβαίνει  ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές , μικροσυμφέροντα και φιλοδοξίες ,τις  γνωστές νοοτροπίες και αγκυλώσεις .  Χρειάζεται σχέδιο οικονομικής και παραγωγικής αναδιάρθρωσης , κοινωνικής αναδιοργάνωσης , θεσμικού εκσυγχρονισμού του κράτους και μια σειρά άλλων τομών και μεταρρυθμίσεων . Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συγκλείνουν  κόμματα , και πολίτες αν αγαπάμε την χώρα και αν θέλουμε να την ξαναδούμε να ευημερεί και να προοδεύει !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .