Η έξοδος της χώρας στις αγορές

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
29 Ιουλίου 2017, 08:06

Η Κυβέρνηση προβάλλει  την έξοδο της χώρας  στις αγορές  δείχνοντας δι΄ αυτού ότι η πολιτική της  αποφέρει καρπούς  και η Ελλάδα , ως ισχυρίζεται , αλλάζει οριστικά σελίδα . Η Αντιπολίτευση , απ΄την άλλη , κάνει λόγο για επικοινωνιακή στρατηγική της Κυβέρνησης ώστε να αποκρύψει την παταγώδη  αποτυχία της  πολιτικής της . Η αλήθεια βέβαια δεν βρίσκεται ούτε  στους  σχεδόν πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης  , ούτε στις πομφόλυγες των αντιπολιτευόμενων . Όπως συμβαίνει πάντα η  αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση .

Τί  σημαίνει  η έξοδος στις αγορές  και πόσο χρήσιμη μπορεί να φανεί στην οικονομία ;  Η έξοδος στις αγορές σημαίνει  δυνατότητα δανεισμού  κάτι που συνήθως είναι εφικτή όταν  οι αγορές εμπιστεύονται  μια  οικονομία . Τι σημαίνει εμπιστεύονται την οικονομία ;  Ελαχιστοποίηση  κινδύνων  που συνήθως θέτουν εν αμφιβόλω  την διασφάλιση των κεφαλαίων δανεισμού .

Η επιτυχής έξοδος στις αγορές  , για άντληση δανεικού  χρήματος  μπορεί να δημιουργήσει  συνθήκες  εισροής  επενδυτικών κεφαλαίων ; Αναμφίβολα δημιουργεί θετικό κλίμα  που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά ως προς την ανάπτυξη αλλά σίγουρα ενέχει και κινδύνους .Ποιοί είναι οι κίνδυνοι ; Ότι η χώρα δυνητικά δημιουργεί νέα χρέη τα οποία , για να μην τροφοδοτούν το προϋπάρχον συνολικό χρέος της χώρας , πρέπει η οικονομία  να είναι σε θέση να αποπληρώνει τις  νέες δανειακές  της υποχρεώσεις  . Τι σημαίνει αυτό ; Ότι πρώτον και κύριον  η πολιτική που ασκείται θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα και όχι νέα ελλείμματα  για μακρύ χρονικό διάστημα  στο μέλλον .

Συνεπώς  η έξοδος στις αγορές δεν είναι πανάκεια , ούτε λύση δια πάσαν νόσον  της ελληνικής οικονομίας , ούτε  επιτρέπουν θριαμβολογίες  , ακριβώς  διότι δεν  επιλύουν  καμία από  τις στρεβλώσεις που από καταβολής  Ελληνικού κράτους  δημιουργήσαμε με τις πολιτικές που ασκήθηκαν και τις νοοτροπίες που παγιώθηκαν  στην εγχώρια πραγματικότητα , ούτε βεβαίως  δικαιολογούν  την  γενικευμένη καταστροφολογία στο βωμό  μιας καταγγελτικής  αντιπολίτευσης προς  άγραν ψήφων για την επάνοδο στην εξουσία .

Η έξοδος στις αγορές  , στο πλαίσιο της  ανοιχτής οικονομίας , μόνο ως ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιείται λελογισμένα ,  μπορεί να εκληφθεί  και να χρησιμοποιηθεί !!!

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .