Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
6 Ιουλίου 2015, 07:48

Ο Πρωθυπουργός  ζήτησε από τον Ελληνικό λαό  ένα  δυνατό ΟΧΙ  το οποίο , σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  , έλαβε  . Ανεξαρτήτως  των συνθηκών  κάτω από  τις  οποίες τοποθετήθηκαν οι πολίτες  ο λαός έδωσε στον κ. Τσίπρα  αυτό που ζητούσε  , δηλαδή πολιτική ενίσχυση  στις διαπραγματεύσεις  με τους θεσμούς  και τώρα οφείλει να κάνει  το καλύτερο προκειμένου να διασφαλιστεί η χώρα και το μέλλον των πολιτών  της .

Γιατί  πέραν όλων των άλλων εκείνο που προέχει είναι  η χώρα που χωρίς συμφωνία  και  με  την οικονομία σε καταστολή ,διολισθαίνει  μέρα τη μέρα σε Grexit  και έξοδο από την Ευρωζώνη .

Το θέμα είναι αν κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν  πια  ο Πρωθυπουργός  θα βρει συνομιλητές για να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση  και να  προχωρήσει σε μια συμφωνία , ίσως και χειρότερη από την προηγούμενη , αναγκαία όμως για να μην επέλθει η απόλυτη καταστροφή της  χώρας.

Αλλά ας έρθουμε στην ουσία .

Ανεξαρτήτως  του περιεχομένου που περιλαμβάνει  είτε  του ΝΑΙ , είτε του ΟΧΙ ,  οι έλληνες πολίτες κλήθηκαν ,μεταξύ Σκύλας και  Χάρυβδης  ,να αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερη φτώχεια, σε μεγαλύτερη εξαθλίωση, σε περισσότερη ανεργία, σε περισσότερα δεινά… Κι αυτό, επειδή απέτυχε το «μεγάλο σχέδιο» της συγκυβέρνησης, δηλαδή στο να δεχτούν οι ευρωπαίοι ηγέτες τις προτάσεις του Βαρουφάκη και να αλλάξουν όχι μόνο οπτική, αλλά και πορεία ως προς την αντιμετώπιση του Ελληνικού προβλήματος  .

Στο αφελές αφήγημα   ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για να αλλάξει ο καπιταλισμός και οι αγορές εξανθρωπιζόμενες  , όταν γνωρίζουμε ότι ηθικό για τον καπιταλισμό είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους με όποια μέσα και μεθόδους , η απάντηση είναι αυτά που συνέβησαν σε  άλλες χώρες που πτώχευσαν (βλέπε Αργεντινή)  αλλά και ο επαπειλούμενος  Αρμαγεδώνας  για την Ελλάδα .

Θεωρώ πως αν ο χρόνος  γύριζε πίσω  οι επιλογές του κ. Τσίπρα θα ήταν εντελώς διαφορετικές και σίγουρα θα απέφευγε  το λάθος του δημοψηφίσματος  το οποίο η χώρα θα πληρώσει πολύ ακριβά  σε πόνο από την δυστυχία  της επαπειλούμενης χρεοκοπίας  , και σε χρήμα από την ενεργοποίηση των αυτοματισμών των θεσμών για την αποπληρωμή των ενισχύσεων   που παρείχε στις τράπεζες ο μηχανισμός στήριξης , αν συνεχιστεί δια μακρόν ακόμα ο μονόλογος και οι συζητήσεις σε ώττα μη ακουόντων .

Όμως ούτε ο χρόνος  γυρίζει πίσω , ούτε μπορείς να μπεις  δύο φορές  στο ίδιο ποτάμι  («Ποταμώ ουκ έστιν εμβήναι δις τω αυτώ» όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ηράκλειτος) οπότε εκείνο που οφείλει το πολιτικό σύστημα να κάνει είναι να  συμφωνήσει  στην συγκρότηση  κυβέρνησης  εθνικής σωτηρίας και αναγέννησης   , με την ειλικρινή στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα αναλάβει να υπογράψει  την λιγότερο επαχθή συμφωνία με τους θεσμούς και  κυρίως να σχεδιάσει πολιτικές οικονομικής , παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης . Γιατί  το μόνο βέβαιο είναι πως η επόμενη μέρα  του δημοψηφίσματος για την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό  θα είναι χειρότερη  ή πολύ χειρότερη . Οπότε, ας μην βαυκαλιζόμαστε και ας καταλάβουμε πως το δημοψήφισμα απλά μας έδωσε  το δικαίωμα επιλογής  ταχύτητας στην καταστροφή μας που επέρχεται αν δεν λογικευτούμε άπαντες .

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει . Εκτός αν πια είναι επιλογή μας αυτό που  λέει φανερά η γνωστή ομάδα κυβερνητικών παραγόντων   περί εξόδου της χώρας  από την Ευρωζώνη και  την επιστροφή  στην δραχμή . Σενάριο που ενδεχομένως  δεν θα αποφύγουμε  αν την ο κ. Τσίπρας  δεν  βρει συνομιλητές για την σύναψη συμφωνίας  .

Γιατί  είναι αναγκαία  η συμφωνία  εφ΄ όσον  επιλέγουμε να μείνουμε  στην Ευρωζώνη ; Γιατί  αν και εφ΄ όσον  αυτή  επιτευχθεί  θα δώσει την δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα  να αποκτήσει στοιχειωδώς μια κανονικότητα  , δεδομένου ότι το κάπιταλ κοντρόλ θα κάνει χρόνια για να φύγει , την Ελλάδα να αποφύγει  το grexit  και τον Ελληνικό λαό ξεφύγει από τον επαπειλούμενο  Αρμαγεδδώνα που θα σκορπίσει στην κοινωνία δυστυχία και πολύ πόνο .

Παράλληλα με  ένα  σχέδιο οικονομικής  , παραγωγικής  και κοινωνικής ανασυγκρότησης που πρέπει να εκπονηθεί και να αρχίσει να εφαρμόζεται   να οδηγηθεί η χώρα σταδιακά  στην δημοσιονομική  εξυγίανση   και στην οικονομική  ανάπτυξη .

Μέσα στην Ευρωζώνη , μέσα στο μηχανισμό στήριξης αλλά με μεγάλη  και σοβαρή προσπάθεια από τις πολιτικές , κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις  και μέσα σε ένα εντελώς άλλο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον , ίσως καταφέρουμε να αποφύγουμε με τις λιγότερες  συνέπειες  την εθνική καταστροφή .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .