Η εορτή των Αγίων Πάντων : Γιατί και ποιους τιμά η Εκκλησία μας !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
26 Ιουνίου 2016, 10:41

H Ορθόδοξη Ανατολική του Χριστού Εκκλησία  πέραν της ομολογιακής αλήθειας που υπηρετεί έχει και μια μοναδικότητα ,  είναι  ζώσα  Εκκλησία  . Εκκλησία  Οσίων ,   οσιομαρτύρων , νεομαρτύρων και Αγίων. Προσωπικοτήτων  δηλαδή που εν ζωή έλαμψαν  για τον αγώνα της  καθ’ ομοίωσιν, περνώντας από την κάθαρση στο επίπεδο του φωτισμού και της θεώσεως .

Η  Εκκλησία θέσπισε  τη συλλογική αυτή εορτή για να μας δείξει ότι κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα στον κόσμο και ανεβαίνει στον ουρανό ο χοϊκός άνθρωπος. Οι αποξενωμένοι από το Θεό γίνονται  «ένα» με αυτόν, έχοντας τη δυνατότητα να γίνουν Άγιοι. Και έγιαναν άγιοι που κοσμούν σήμερα το Αγιολόγιό της .

Η εορτή των Αγίων Πάντων είναι , θα λέγαμε, το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη της Ορθοδοξίας και καθιερώθηκε καθώς  κρίθηκε επιβεβλημένο να συναθροισθούν όλοι οι γνωστοί και άγνωστοι Άγιοι σε μια κοινή εορτή για να υπογραμμισθεί μ’ αυτόν τον τρόπο ότι όλοι μαζί αγωνίσθηκαν για ένα Χριστό, σε ένα κοινό στάδιο . Αυτό  της αρετής και  της ταπεινώσεως , υπό ενός Τριαδικού Θεού στεφανώθηκαν και συνέστησαν την «μίαν Εκκλησίαν», προτρέποντάς μας  και εμάς να αγωνιστούμε «τον ίσον αγώνα» με αυτούς, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να συναριθμηθούμε  μετ΄ αυτών . Γι΄ αυτό και στην Ορθοδοξία υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα  άγιοι

Επειδή  λοιπόν υπάρχει όλο  αυτό το «νέφος των μαρτύρων και των αγίων» εορτάζουμε όλες αυτές τις ψυχές που εν ζωή ομολόγησαν ,  αγωνίστηκαν , μαρτύρησαν και τέλος θυσιάστηκαν  για την πίστη και τώρα  βρίσκονται  «εις τας μονάς τού Παραδείσου»!!!

Από την ανάγνωση των συναξαρίων  κατανοεί κανείς τον πλούτο της αγιότητας και τον θησαυρό  της χάριτος που μπορεί κανείς να αποκομίσει μελετώντας αλλά κυρίως μιμούμενος  τα μυρίπνοα αυτά άνθη τού Παραδείσου.

Φυσικά ο αγώνας αυτών των αγίων και των όπου γης πιστών είναι ισόβιος και ακατάπαυστος. Περνούν τη ζωή τους όχι με την επηγγελμένη καλοπέραση της κάθε εποχής και της κάθε καταστάσεως  αλλά «στερούμενοι, θλιβόμενοι, κακουχούμενοι» , αφού η Ορθοδοξία  είναι ασκητική – ησυχαστική – ομολογιακή – μαρτυρική!

Οι Άγιοι λοιπόν αφού «κατηγωνίσαντο βασιλείας»  ταυτοχρόνως «ειργάσαντο δικαιοσύνην»  και τέλος  επέτυχον επαγγελιών». Δεν υπάρχει αρετή που να μην έγινε πραγματικότης στη ζωή τους. Ανέδειξαν αρετές , δείχνοντας ταυτοχρόνως και το πώς αυτή κατορθώνεται αλλά και ποιά αξία έχει.

Στο πρόσωπό τους ο κόσμος είδε ότι η Χριστιανική πίστη δεν είναι μια θεωρία, ούτε ένα φιλοσοφικό ή κοινωνικό σύστημα, αλλά τρόπος ζωής. Βίωμα μετανοίας  εξαγιαστικόν. Τέλος  οι Άγιοι  αποτελούν την απόδειξη ότι δεν υφίστανται  «πολλές»  και  «σώζουσες Εκκλησίες» , αλλά πλάνες και αιρέσεις, αφού κήρυξαν και μαρτύρησαν για την αυθεντικότητα και την μοναδικότητα της Εκκλησίας μας.

Έτσι λοιπόν,  κατανοούμε  πόσο αναγκαίο είναι για τον κόσμο να υπάρχει η Ορθοδοξία αμόλυντη, ώστε να παράγει τον καρπό της αγιότητος . Να καταρτίζει Αγίους  που καθοδηγούν τους ανθρώπους  στον υψηλό προορισμό τού αγιασμού και της σωτηρίας. Αυτούς λοιπόν τους Αγίους  τιμούμε σήμερα και είθε να έχουμε την χάρη τους !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .