Οι εμμονές Σόιμπλε

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
26 Νοεμβρίου 2016, 08:12

Για όσους  γνωρίζουν καλά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών  αντιλαμβάνονται την παθολογία του σε δύο πράγματα  : στην πολιτική της αυστηρής  δημοσιονομικής πειθαρχίας  και στον ανθελληνισμό του μη χάνοντας  ευκαιρία , επιλέγοντας  το σωστό τάιμινγκ , να την επιτίθεται .

Στο πλαίσιο  αυτό και επιλέγοντας  το βήμα του 26ου  Ευρωπαϊκού Τραπεζικού  Συνεδρίου της Φρανκφούρτη , έριξε το δηλητήριό του δηλώνοντας  απογοητευμένος  από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων  στην Ελλάδα  και τάχθηκε κατά της διαγραφής χρέους υπογραμμίζοντας  ότι «Οι Έλληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους,  καθώς σε σχέση με το ΑΕΠ τους  έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις απ’  ό,τι  οι Γερμανοί» .

Αυστηρή  κριτική άσκησε  και στην πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί προς τις χώρες-μέλη με πλεονάσματα να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, κατηγορώντας την Κομισιόν ότι με την πρότασή της αμβλύνει τις πιέσεις στις χώρες που δεν τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Αυτό δεν ανταποκρίνεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «οι αιτίες για ορισμένα προβλήματα στην Ευρώπη δεν είναι ότι γίνονται πολλές, αλλά ότι γίνονται λίγες μεταρρυθμίσεις» προειδοποιώντας  για νέα οικονομική κρίση και νέα φούσκα λόγω της αύξησης των χρεών διεθνώς και τις συνέπειες της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Θα πρέπει κανένας απέναντι σ΄ αυτά  να πει ότι μετά από τρία μνημόνια έχουμε : απώλεια εθνικής κυριαρχίας , αφελληνισμό  τραπεζικού συστήματος , ξεπούλημα  της δημόσιας περιουσίας , μείωση κατά  50% του εισοδήματος των Ελλήνων , συρρίκνωση  των οικογενειακών αποθεμάτων   , δέσμευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενέργειας , διάλυση  της ιδιωτικής οικονομίας  και παραγωγής , αναπτυξιακή στασιμότητα , κατάργηση κοινωνικής πολιτικής και πολλά άλλα .

Και το ερώτημα είναι  αν αυτά οδήγησαν στον οικονομικό εξορθολογισμό και στην μείωση του χρέους . Η απάντηση είναι όχι .  Αντθέτως διεύρυναν τις κοινωνικές ανισότητες . Όσο για την Ευρωπαϊκή οικονομία και οικοδόμημα ούτε η οικονομία πέρασε σε πραγματικούς  ρυθμούς ανάπτυξης , ούτε η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περπάτησε .

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .