Η Ελλάδα θύει !!!

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
5 Μαΐου 2015, 07:57

«Από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι» Ιπποκράτης ( 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής)

Τις προάλλες ένας Αμερικανός επισκέπτης πίνοντας τον καφέ του σε γνωστό καφέ  της Καλαμπάκας  βλέποντας την κοσμοπλημμύρα , εργάσιμη μέρα όντας ,  ρώτησε  απορημένος τον σερβιτόρο αν  και τι γιορτάζουμε   .

Όταν ο σερβιτόρος απάντησε πως πρόκειται για μια καθημερινή μέρα και ότι δεν γιορτάζουμε απολύτως τίποτα ο επισκέπτης εξέφρασε  μεγάλη απορία σηκώνοντας τους ώμους  του ψιθυρίζοντας  τη γνωστή αμερικάνικη φράση «o mai gat  !!!».

Η ίδια απορία δημιουργείται και σε εμένα καθώς είτε πρωί , είτε μεσημέρι , είτε απόγευμα , είτε βράδυ περάσεις  από το κέντρο  της πόλης  τα καφέ σφύζουν από κόσμο  αμιγώς    νέων  .

Το φαινόμενο  βεβαίως  δεν είναι  Καλαμπακιώτικο καθώς  το ίδιο και χειρότερα  παρατηρείται και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως και στην Ασκληπιού ,  στα Τρίκαλα .

Το πρώτο ερώτημα που γεννάται αντικρίζοντας  αυτήν  την  εικόνα είναι αν συνδέεται με την κρίση που διέρχεται η χώρα , αν  δηλαδή είναι αποτέλεσμα αυτής , ή αν οφείλεται σε άλλους παράγοντες που  έχουν να κάνουν με τις συνήθειες των νεοελλήνων .

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι νέοι  αλλά και οι όποιοι άλλοι έχουν  σήμερα την πολυτέλεια της σπατάλης  χρόνου , ραστώνης  και όχι της δημιουργικότητας .

Το τρίτο ερώτημα είναι  το κόστος ποιόν δηλαδή βαραίνει .

Το τέταρτο και τελευταίο ερώτημα είναι γενικότερο  : Καλά όλα αυτά , υπάρχει όμως προβληματισμός  ή  έστω  κάποιας  μορφής ανησυχία για την  δύσκολη κατάσταση που διέρχεται  η  χώρα  και αν ναι  πως απαντούν ή πως εκφράζονται οι νέοι σε σχέση με το ατομικό και συλλογικό αύριο ;

Την ίδια ώρα που οι νέοι  μας και όχι μόνο  αυτοί  ,χαραμίζουν τον χρόνο  τους στα καφέ διαπιστώνω με λύπη μου πως η γη εξακολουθεί  να μένει χέρσα , στην κτηνοτροφία απασχολούνται οι πατεράδες και οι παππούδες , ενώ για τις όποιες εργασίες  στα χωράφια (καθαρισμός , κόψιμο χόρτων κ.λ.π) απασχολούμε οικονομικούς μετανάστες .

Παρά του ότι όλοι έχουμε ένα χωράφι , εν τούτοις ούτε  κήπο δεν καλλιεργούμε για να έχουμε κάποια  κηπευτικά δικής  μας παραγωγής που εκτός των άλλων θα στηρίξουν στην βελτίωση του οικογενειακού εισοδήματος .

Οι νέοι (δυστυχώς έτσι τους μάθαμε ) θεωρούν τις αγροτικές δουλειές προσβολή της προσωπικότητάς  τους  , ιδιαίτερα εάν ο νέος έχει σπουδάσει , προτιμώντας  την καταθλιπτική  ραστώνη  και αποδεχόμενος  την μάστιγα  της  ανεργίας  από την δημιουργική αυτενέργεια και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών .

Την ώρα που ο πρωτογενής τομέας πρέπει και μπορεί να πάρει μπροστά , τίποτα δεν   δείχνει  κάτι  να  αλλάζει καθώς και κεντρικός σχεδιασμός  δεν υπάρχει αλλά και οι ίδιοι εμείς σταυρώσαμε τα χέρια , ικανοποιούμενοι  στις επιδοτήσεις που λαμβάνουμε , όσο και όσοι τις λαμβάνουν ακόμα , περιμένοντας τον απομηχανής Θεό να μας σώσει .

Ασφαλώς   το πολιτικό σύστημα έχει τις ευθύνες  του για την κατάσταση που δημιούργησε αλλά υπάρχει και η  ατομική ευθύνη του κάθε  πολίτη , του κάθε  νέου  που έφτασε  να  φοβάται την δουλειά , να δείχνει  οκνηρός και παραιτημένος  , οργισμένος για όλους και για όλα  που η κρίση δεν του επιτρέπει  να ικανοποιήσει  τις καταναλωτικές του επιθυμίες και όχι αποφασισμένος να σταθεί όρθιος και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα  με   θάρρος  και δημιουργικότητα .

Αυτές τις συμπεριφορές που βλέπουμε δεν είναι τίποτ’  άλλο παρά το αποτέλεσμα της χρεωκοπίας και στη συνέχεια της κατάρρευσης των βασικών θεσμών και αξιών  επί των οποίων  θεμελιώνονταν  ένα  υγιές κοινωνικοοικονομικό  οικοδόμημα .

Οι νέοι  αποτελούν την ελπίδα για κάτι καλύτερο, σε αυτούς εναποτίθεται η πρόοδος του αύριο. Αυτό θεωρούμε πως έχουμε   χρέος  να φροντίσουμε  να διευκολύνουμε.

  • Kostas Larisis

    Διαβαζοντας αυτο το ωραιο αρθρο ,το οποιο θα μπορουσε να πει κανείς οτι ειναι η πικρη αληθεια, ερχομαι σε αντιθεση με την θεση του αρθρογραφου και λεω οτι δεν ανταποκρινεται σε ολο το πληθος διοτι μπορει (ισως και το μεγελυτερο) ποσοστο να λειτουργει κατα αυτον το τροπο, ΠΟΣΟΣΤΟ ομως οχι ολοι! Υπαρχουν αρκετοι νεοι οι οποιοι προσπαθουν ακομα και περαν απο τις δυναμεις τους να δημιουργησουν κατι αξιολογο. Θα προτινα λοιπον να μην <> γενικα και αοριστα αλλα να επικροτουμε και να προυσιαζουμε αυτης της κατηγοριας τους νεους ετσι ωστε να παρακινησουμε τους υπολοιπους σε τετοιου ειδους ενεργειες.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .