Η Ελλάδα υφαρπάζει τα τέλη αεροναυτιλίας για να καλύπτει τρύπες του Δημοσίου Χρέους

admin
admin
19 Δεκεμβρίου 2014, 17:52

Τα αεροναυτιλιακά τέλη προορίζονται για σκοπούς που συνδέονται αποκλειστικά με την αεροναυτιλία και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μ. Κύρκο ύστερα από σχετική καταγγελία του.

Η ερώτηση τέθηκε με αφορμή την υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με την οποία (κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας) παραχωρήθηκε η διαχείριση των εσόδων της αεροναυτιλίας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (OΔΔΗΧ) για την αποπληρωμή δανειακών συμβάσεων που δεν σχετίζονται με την αεροναυτιλία.

Ο κ. Κύρκος έθιξε, επίσης, και το θέμα του παρόχου αεροναυτιλίας, ο οποίος σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία πρέπει να διαχωρίζεται από την Εθνική Εποπτική Αρχή. Στην Ελλάδα ως πάροχος ορίστηκε με τον νόμο 3913/11 μονάδα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η αυτοτέλειά του.

Ο Μ. Κύρκος δήλωσε: “όπως επιβεβαιώνει η Επιτροπή, τα τέλη που επιβάλλονται προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών αεροναυτιλίας. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα αντί να δίνονται για την αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών αεροναυτιλίας και την ενίσχυση και εκπαίδευση του προσωπικού παραχωρούνται στον ΟΔΔΗΧ για να καλύψουν άλλες δημοσιονομικές τρύπες έχει ως συνέπεια να στερείται σήμερα η αεροναυτιλία τα απαραίτητα κεφάλαια για πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού καθώς και για την ανανέωση των συστημάτων ασφαλείας.

“Οι ελλείψεις αυτές”, συνέχισε ο έλληνας ευρωβουλευτής, “θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, αυξάνουν τις καθυστερήσεις, έχουν δυσχερή επίδραση στον τουρισμό και θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή του συστήματος ΛΤΕΧ Blue Med”.

“Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος καθυστερήσεων κατά την τουριστική περίοδο, γεγονός για το οποίο είναι ενήμερη η κυβέρνηση αλλά και εδώ αρνείται να προχωρήσει στις αναγκαίες συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Ζητούμε από την Κομισιόν να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, να γίνουν οι οικονομικοί έλεγχοι και να παρέμβει αμέσως ώστε τα χρήματα της αεροναυτιλίας να μην αποπληρώνουν το δημόσιο χρέος αλλά να διοχετευθούν για τους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται”, πρόσθεσε.

Με νέα ερώτησή του, όμως, ο ευρωβουλευτής επιμένει και στο θέμα της έλλειψης αυτοτέλειας του παρόχου: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές αρχές ότι σκοπεύει να κινήσει διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας για μη ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας. Ο υπουργός Μεταφορών πρόσφατα με υπουργική απόφαση αφαίρεσε κάθε λειτουργικό και οικονομικό διαχωρισμό του παρόχου από την ΥΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα, πώς εξασφαλίζεται η απαιτούμενη από την Κοινότητα διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του παρόχου;”, ρωτάει ο Μ. Κύρκος.

Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής Ποταμιού

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .