Η εκδήλωση παρασκευής της παραδοσιακής αλευριάς και των τσιγαρίδων, αναβιώνει στην Κρύα Βρύση στις 27 Δεκεμβρίου

admin
admin
15 Δεκεμβρίου 2015, 08:07

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Απανταχού Κρυοβρυσιωτών «Ο Άγιος Μηνάς» σας προσκαλεί την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 στις 11:00 το πρωί στον χώρο της αίθουσας του Συλλόγου, κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ο Σύλλογος, θα αναβιώσει ένα πατροπαράδοτο έθιμο, που τηρούνταν στο χωριό τις ημέρες των Χριστουγέννων και δεν είναι άλλο από την παρασκευή της παραδοσιακής αλευριάς και τον τσιγαρίδων.

Θα μοιραστεί σε όσους τιμήσουν την εκδήλωση, ζεστός τραχανάς και είστε όλοι καλεσμένοι σ’ ένα παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Το έθιμο της Αλευριάς και των Τσιγαρίδων

Οι  νοικοκυραίοι της Κρύας Βρύσης, έλιωναν λίπος (λίπα) από το χοιροσφάγειο, καθώς παλιά δεν είχαν λάδι ελιάς,  οπότε το χρησιμοποιούσαν για το μαγείρεμα. Το έβαζαν ενίοτε και πάνω στην φέτα του ζυμωτού ψωμιού και το έτρωγαν μικροί και μεγάλοι, ενώ λειτουργούσε και ως συντηρητικό!

Μέσα στο λίπος συντηρούσαν οι νοικοκυρές, τις τσιγαρίδες που παρασκεύαζαν από το χοιροσφάγειο και μάλιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Εβραζαν τα πράσα και σε συνδυασμό με το χοιρινό κρέας, παρασκεύαζαν την παραδοσιακή αλευριά.

Επίσης, έφτιαχναν και λουκάνικα από το γουρούνι με το κρέας και τα πράσα και μετά τα κρεμούσαν σε θηλιές σε ένα ξύλο, ώστε να ξεραθούν και να μαγειρευτούν, όταν θα ερχόταν η ώρα.

Αυτό το πατροπαράδοτο έθιμο, θα αναβιώσει την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στην Κρύα Βρύση και σας περιμένουμε όλους να το δείτε από κοντά και να γευτείτε τις γεύσεις μιας άλλης εποχής,  με μυρωδιές από τα Χριστούγεννα στο χωριό μας,την αγαπημένη μας Κρύα Βρύση.

Με εκτίμηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .