Η Χαρούλα Παρώνη και οι «Μυστηριώδεις Αναζητήσεις» !!- Ένα ακόμη βιβλίο από την πολυγραφότατη και πολυβραβευμένη συγγραφέα – λογοτέχνη

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
7 Μαΐου 2015, 08:07

Και  να πάλι η έκπληξη από την  Χαρούλα Παρώνη  . Την πολυγραφότατη  και πολυβραβευμένη  Καλαμπακιώτισα  συγγραφέα – λογοτέχνη ,  που συνεχίζει δυναμικά  να εμπλουτίζει την  τοπική εκδοτική  δραστηριότητα  με  ένα ακόμη βιβλίο  της .

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με τον τίτλο «ΜΥΣΤΥΡΙΩΔΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» που διαβάζοντάς το ταξιδεύεις  σε ένα κόσμο μυστηρίου και αναζητήσεων καθώς ο τρόπος γραφής  και το ευφάνταστο  τάλαντο της συγγραφέως  βοηθά τον αναγνώστη να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής  της  πλοκής  βάση του οποίου εξελίσσονται τα γεγονότα !!

Για το τάλαντο της  Χαρούλας Παρώνη ότι και να γράψεις  σίγουρα  δεν  αποτυπώνουν το μέγεθός  του  καθώς κάθε  βιβλίο  της  , είτε πρόκειται  για ποιητική συλλογή , είτε για μυθιστόρημα  , είτε  επιφυλλίδα  , έχει μέσα  του  μια απροσδιόριστη φρεσκάδα  , ρομαντισμό  και ευαισθησία  που πραγματικά εντρυφώντας αναζωογονήσε  .

Από όλες τις συγγραφικές της προσπάθειες  προσωπικά  προτιμώ  την ποιητική καθώς  εμφορείται  από έναν απίθανο λυρισμό  που αναγιγνώσκοντας ταξιδεύεις   σε ονειρεμένες  πολιτείες και κοινωνίες  που θα ήθελες να υπάρχουν και να ζεις .

Παρά ταύτα  κάθε έργο της δημιουργεί  αναγνωστική τέρψη και απόλαυση με πολλαπλά ερεθίσματα και απορίες, αναστοχασμό  ζωής    ,  δικό του νοηματικό ορίζοντα, ξέχωρη εσωτερική δύναμη και παλμό, ειδικό καλλιτεχνικό βάρος και απόβαρο.

Στο μυθιστόρημα «ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ» , συναντάς  πρόσωπα  , γνωρίζεις χαρακτήρες  , ανακαλύπτεις  συμπεριφορές που άλλοτε  σε απογοητεύουν και άλλοτε σε ικανοποιούν  μέσα  φυσικά  από το υποκειμενικό  βάθος της  συγγραφέως .

Ανακαλύπτεις  κοινούς  και γνώριμους  τόπους αλλά και σημαίνουσες αποκλίσεις συνάμα , με τους πρωταγωνιστές  πότε να κοιτάζουν  με λοξό μάτι, λίγο αλαζονικά, με συγκρατημένο θαυμασμό αλλά και με γλυκό «φθόνο» τα πράγματα  γύρω τους ,  βρίσκοντας ενδόμυχα μέσα σ΄ αυτές  τις συμπεριφορές και την δική  σου ψυχή .

Τοποθετούμενος  από τη θέση του αναγνώστη  που προτιμά να αφουγκράζεται τον «ξένο» λόγο μέχρι να τον καταστήσει σχετικά οικείο, να τον φιλοξενήσει στο δικό του γνώριμο νοηματικό περιβάλλον  ,  του αναγνώστη  που επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις συστατικές – φόρμας και περιεχομένου- παραμέτρους του κειμένου  , νομίζω πως στο μυθιστόρημα αυτό ανακαλύπτεις  υποκειμενικές, βιωματικές, αντικειμενικές και δυνητικές πραγματικότητες, που μπορούν να φωτίσουν ταυτόχρονα- βέβαια όχι με ίδιο τρόπο και ένταση – προσωπικές εμπειρίες, ιστορικά – πολιτισμικά συμφραζόμενα, κοινωνικές συμπεριφορές  , εξ ου  και πιστεύω ότι σκόπιμα  η Χρούλα Παρώνη  προσυπογράφει το εγχείρημά της ως μυθιστορία.

Ο μυθιστορηματικός σκληρός νομίζω ότι διαλέγεται με τον πραγματικό   μέσα από το μοτίβο της οριακής-προσωρινής συνθήκης που τέμνει ειρωνικά και ομόλογα τους σύντομους αλλά μεστούς βίους   των πρωταγωνιστών . Η Χαρούλα  Παρώνη  θαρρώ πως υπονομεύει  παραγωγικά τη διάκριση μεταξύ επινοημένου και πραγματικού, μεταξύ αληθινού και αληθοφανούς , με αποτέλεσμα, ο σκληρός να φαίνεται ότι ισορροπεί αδιάλειπτα και βασανιστικά  μεταξύ ζωής και θανάτου  , μεταξύ του όλα, του μισού και του τίποτα  , μεταξύ υποκειμένου και κοινωνικού δεσμού , μεταξύ αδυναμίας και δύναμης, μεταξύ αναγκαιότητας και βούλησης ,  μεταξύ δέσμευσης και χειραφέτησης.

Κινείται  στο όριο ενός εξαιρετικά εύθραυστου και ομιχλώδους παρόντος, όπως αυτό ορίζεται από το παρελθόν ως «όχι πια» και το μέλλον ως «όχι ακόμα»  , μεταξύ εγρήγορσης, έρρυθμης κίνησης και ανάσχεσης  , μεταξύ θορύβων που αντηχούν τα διαφορετικά πολυφωνικά περιβάλλοντα και σιωπής που καλύπτει τη μοναχική του πορεία ,  μεταξύ καθημερινού και αστάθμητου, μεταξύ αναμενόμενου και απροσδόκητου , μεταξύ αποκλεισμού, εγκλεισμού και ένταξης  .

Ουσιαστικά  η συγγραφέας, μέσα από τις ανησυχίες και διακυμάνσεις των  μυθιστορηματικών  της ηρώων  , μας παρακινεί να αναστοχαστούμε   γενικότερα κάτι αναγκαίο και επιβεβλημένο στις μέρες  μας .

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .