Η Χαλαζόπτωση κατέστρεψε την παραγωγή σταφυλιών στην Διάβα Καλαμπάκας

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
8 Ιουλίου 2016, 13:27

Σοβαρές ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση το βράδυ  της προηγούμενης Τετάρτης  στην περιοχή του Δήμου Καλαμπάκας . Το μεγαλύτερο μέγεθος των προβλημάτων εντοπίζεται στην Διάβα Καλαμπάκας  που φαίνεται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας.

Οι παραγωγοί είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται μέσα στο μισάωρο που διήρκεσε η χαλαζόπτωση, με κύριο χαρακτηριστικό της τη μεγάλη ένταση.

Από το χαλάζι χτυπήθηκαν τόσο τα σταφύλια όσο και τα  κλήματα, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για ολική καταστροφή, καθώς από την μία δεν μπορούν να αναπτυχθούν τα ήδη χτυπημένα και κατεστραμμένα σταφύλια και από την άλλη ο κίνδυνος για μυκητολογικές ασθένειες είναι πολύ μεγάλος.

Μιλώντας στην στήλη μας ο Πρόεδρος της Διάβας κος Αθανάσιος Κύρος ανέφερε ότι  από τους παραγωγούς της περιοχής ζητείται άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ στην περιοχή για εκτίμηση των ζημιών, καθώς οι καταστροφές σε κάποιες περιπτώσεις είναι ολοκληρωτικές.

Η ζημιά είναι μεγαλύτερη αφού οι παραγωγοί έχουν κάνει όλα τα έξοδα που χρειάζονται και περίμεναν να καρπωθούν τους κόπους τους.

Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται να πάρουν παραγωγή μετά από την χαλαζόπτωση , που είχε να συμβεί  πάνω από 50 χρόνια.

Οι πληγέντες πάντως θα πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας για να πάρουν αντίγραφο δήλωσης του ΟΣΔΕ.

Με την δήλωση του ΟΣΔΕ θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση ζημιάς στο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμπάκας μέχρι 21 Ιουλίου.

stafilia (7) stafilia (6) stafilia (5) stafilia (4) stafilia (3) stafilia (2) stafilia (1)

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .