Η απάντηση του Δημάρχου Καλαμπάκας επί των προτάσεων της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων σχετικά με τις Δράσεις – Δραστηριότητες εντός του Αρχαιολογικού Χώρου των Μετεώρων

admin
admin
15 Μαΐου 2017, 13:47

Δείτε την απάντηση που είχε αποστείλει ο Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης στις 3 Οκτωβρίου 2014 στην Προϊσταμένη της 19ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Τρικάλων κυρία Μαντζανά σχετικά με τις Δράσεις – Δραστηριότητες εντός του Αρχαιολογικού Χώρου των Μετεώρων.

Αναλυτικά:

Αγαπητή κ. Μαντζανά,

Σε απάντηση του υπ’ αριθμ. 289/4-1-2014 εγγράφου σας έχουμε να σας αναφέρουμε τα εξής:

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκό­σμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ταυτισμένα με την μοναστική πα­ράδοση που εδώ και αιώνες έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα και την ιστορί­α τους. Τα Μετέωρα, ως τουριστικός προορισμός, βρίσκονται στις πρώτες θέ­σεις προσέλευσης επισκεπτών στην χώρα μας και αποτελούν κορυφαίο προο­ρισμό θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού της πατρίδας μας. Η τουριστι­κή αυτή ανάπτυξη, που πηγάζει από τα Μετέωρα, συμβάλει τα μέγιστα και στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του Δήμου μας.

Για τον λόγο αυτό και είναι απαραίτητη η θωράκιση και η προστασία του ι­ερού και αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων για να συνεχίσει να ευεργετεί την τοπική οικονομία και κοινωνία.

Τα Μετέωρα ως παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό προστατεύονται από μία σειρά διεθνών Συμβάσεων, καθώς και ανάλογους εθνικούς νόμους. Το νομικό πλέγμα προστασίας των Μετεώρων είναι πολυσύνθετο αφού πολυσύνθετη εί­ναι και η ίδια η οντότητα των Μετεώρων ως θρησκευτικό, πολιτιστικό, φυσικό, κοινωνικό και τουριστικό αγαθό. Αυτό το πολυσύνθετο νομικό πλέγμα παρου­σιάζεται κωδικοποιημένο και επικαιροποιημένο στο σχετικό έγγραφο σας.
Ο Δήμος Καλαμπάκας είναι αυτονόητο ότι σέβεται, σε κάθε περίπτωση, την νομιμότητα, καθώς και τις αποφάσεις των αρμοδίων κρατικών οργάνων και συγκεκριμένα των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Πιστεύουμε πως παράλληλα με την απαραίτητη προστασία του χώρου θα πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα να πραγματοποιούνται και μία σειρά δράσεων και δραστηριοτήτων ήπιας μορφής, καθώς πολλές από αυτές προ­βάλλουν διεθνώς την περιοχή μας, αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της και συμβάλλουν στην τοπική τουριστική κίνηση και ανάπτυξη.

Είναι, βεβαίως, αυτονόητο ότι οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να υπό­κεινται σε αρχές και κανόνες, να είναι συμβατές και να μην προσβάλουν την ιε­ρότητα των Μετεώρων ούτε την αρχαιολογική και αισθητική τους αξία και να έ­χουν την έγκριση των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Πιστεύουμε ότι σε αγαστή πάντοτε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, την Μοναστική Κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα μπορέσει να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα ικανοποιεί όλα τα λογικά και θε­μιτά αιτήματα, σύμφωνα πάντοτε και με την κείμενη σχετική νομοθεσία, τον νό­μο 2351/1995 για την ιερότητα του χώρου, τoν αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 και κάθε άλλο σχετικό νόμο.

Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας
Χρήστος Σινάνης

1 2

 • ΟΧΙάς

  Μετά την «άκρα του τάφου σιωπή» , και κατόπιν εορτής, αποδείχτηκε ότι και πρόσκληση από το ΚΑΣ είχε σταλεί στο δήμο, και έγγραφο του δήμου προς την 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε σταλεί , εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου. Ένα γεγονός που αποτελεί έμπρακτη και εξόφθαλμη απόδειξη για το ρόλο του δημάρχου, που είναι από μόνος του ένα… ξεχωριστό «φαινόμενο», που χρήζει πολλών αναλύσεων και ερμηνειών.

 • Touberlekis

  Ένας δεν βρέθηκε να τους υποδείξει ότι στην αρχή του εγγράφου πρέπει να αναφέρετε το ΘΕΜΑ»……..». Το αγαπητή δε, είναι όλα τα λεφτά. Ευτυχώς που έχουμε και Γενικό!!!!!!

 • XXL

  Δεν πρωτοκόλλησαν το έγγραφο ώστε να μην υπάρχουν στοιχεία .Αξιοθαύμαστη ευρηματικότητα ομολογώ δήμαρχε.

 • kalampakas

  Ένα χαρτί κρυμμένο, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου εξερχομένου εγγράφου από το Δήμο Καλαμπάκας, χωρίς τα λογότυπα του Δήμου Καλαμπάκας (εθνόσημο κλπ) που φέρει κάθε επίσημο έγγραφο του Δήμου μας, διπλωμένο στα 4 που ανασύρθηκε από ένα συρτάρι, όπου φυλάσσονταν ως επτασφράγιστο μυστικό, μόλις διέρρευσε η ύπαρξή του… Τακτικισμός , μιζέρια, κατάντια… Αξίζουν όλα αυτά για την υστεροφημία σας κε Δήμαρχε; Αξίζει ο λαός της Καλαμπάκας να τον εμπαίζεται με non papers; Ποιοί σας συμβουλεύουν και σας εκθέτουν τόσο;

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .