Η «αναθεωρητική» πολιτική της Τουρκίας.

22 Μαΐου, 2017 21:27 Επιμέλεια: /

blaxogiannis hlias_DCE

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες,τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. Πότε με παραβάσεις του εναέριου χώρου,πότε με παραβιάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η Τουρκία από το 1973 και μετά, άρχισε τις αμφισβητήσεις του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο. Ερμηνεύει κατά το δοκούν τις υπάρχουσες συνθήκες και μέσω μονομερών ενεργειών, προσπαθεί να δημιουργήσει «τετελεσμένα».
Η Ελλάδα, ήδη από το 1976,με τις πρωτοβουλίες του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, συμφώνησε με την γείτονα ότι υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα  μεταξύ των δύο χωρών,ο  καθορισμός της υφαλοκρηπίδας .  Προς τούτο άρχισαν εντατικές συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο,με σκοπό την  υπογραφή συνυποσχετικου για παραπομπή των  προς επίλυση διαφορών ,στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης .
Προϊόντος του χρόνου, η Τουρκία  προσθέτει καινούργια θέματα στην Ελληνοτουρκική ατζέντα,που στην ουσία είναι μονομερείς διεκδικήσεις της.
Δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας (το οποίο αναγνωρίζει ρητώς, ίσα δικαιώματα με τις παράκτιες χώρες, στα νησιά) και δεν έχει προσυπογράψει την σχετική Σύμβαση. Θεωρεί  το Αιγαίο «περίκλειστη θάλασσα», όπου πρέπει να τύχουν εφαρμογής οι αρχές της δικαιοσύνης και της επιείκειας και όχι οι προβλέψεις του Δικαίου της θάλασσας και του Διεθνούς δικαίου.
Ανακαλύπτει..»αδέσποτες » νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο,οι οποίες της …ανήκουν,ως «διάδοχο» της Οθωμανικής αυτοκρατορίας…
Προσπαθεί να «γκριζαρει » περιοχές​ «ειδικού ενδιαφέροντος» γι αυτήν , έτσι ώστε την κατάλληλη στιγμή,να προστεθούν στον κατάλογο των «Ελληνοτουρκικών διαφορών….».
Τουλάχιστον τρεις φορές τις τελευταίες δεκαετίες(1976,1987,1996),οι δυο χώρες έφθασαν ένα βήμα πριν από την ένοπλη σύγκρουση. Παρακείμενες νησίδες και βραχονησίδες,που δεν αναφέρονται ρητά στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, θεωρούνται….»διεκδικήσιμες.»…. Ακόμη και νησιά με δεκάδες κατοίκους….
Διεκδικούν τον επιχειρησιακό έλεγχο  του μισού Αιγαίου και δημιουργούν προβλήματα στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και επικοινωνίες. Φανερός στόχος η συγκυριαρχία στο Αιγαίο και η «συνεκμετάλλευση» των πλουσίων κοιτασμάτων….
Η Ελλάδα-διαχρονικά- ΔΕΝ αναγνωρίζει άλλη διαφορά με την Τουρκία, εκτός της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας.
Κατά την​ πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού​ με τον Τούρκο Πρόεδρο ΕΡΝΤΟΓΆΝ,ο τελευταίος ζήτησε την ΠΛΗΡΗ εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης… Φυσικά, όπως την ερμηνεύει η Άγκυρα…. Που ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου…. Όσο θα πιέζεται στα Νοτιοανατολικά σύνορα η γείτονα, τόσο θα αυξάνει την πίεση της προς τη χώρα μας.
Απαιτείται αρραγες  εσωτερικό μέτωπο, ενότητα, υψηλό φρόνημα και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις.Προς τούτο και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, απαιτείται η ενίσχυση της αεροπορικής και ναυτικής ισχύος μας,αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Εξ άλλου ,τόσο πλεόνασμα βγάλαμε  φέτος….Το ένα τρίτο αυτού, μπορεί να εξασφαλίσει την ισορροπία δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια….
Παράλληλα ,οι δίαυλοι επικοινωνίας και η συνέχιση του Ελληνοτουρκικού διαλόγου, πρέπει να αποτελεί την σταθερή πολιτική της χώρας μας.
Είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Χωρίς φοβικά σύνδρομα  και χωρίς υπερβολές,με σοβαρότητα και υπευθυνότητα,να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον Ελληνικό λαό…. Επιθυμούμε και επιδιώκουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας…. Όσο πιο ισχυροί είμαστε, τόσο καλύτερα θα κουβεντιάσουμε…. Αλλά «αν θέλεις ειρήνη,προετοιμάσου για πόλεμο…», ή «καλύτερα Προμηθεις,πάρα Επιμηθεις….»
Η αποτρεπτική μας δύναμη, διατηρεί  και   υπηρετεί πρωτίστως την ειρήνη, παράλληλα με το κτίσιμο ισχυρών και στερεων συμμαχιών……Ας το έχουμε όλοι αυτό,  κατά νου…..

Ηλίας Βλαχογιάννης,πρ.Νομαρχης και Βουλευτής Τρικάλων
ΥΓ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ηellenic mail

ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΟYΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛIΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓIΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟEΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ. ΑΥΤO ΤΟ ΑΦHΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΡIΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΕΛΕYΘΕΡΑ ΜΠΟΡΕIΤΕ ΝΑ ΣΤΕIΛΕΤΕ ΠΡΟΣ ΑΝAΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚH ΣΑΣ AΠΟΨΗ.ΣΕ ΠΕΡIΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΥΠAΡΞΕΙ ΑΝAΡΤΗΣΗ, ΤΗΣ ΟΠΟIΑΣ ΕIΣΤΕ ΚAΤΟΧΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜAΤΩΝ, H ΠΟΥ ΘIΓΕΣΤΕ ΑΠO ΑΥΤH, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝHΣΤΕ AΜΕΣΑ ΜΑΖI ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑIΤΗΤΗ ΔΙOΡΘΩΣΗ. ΕAΝ EΧΕΙ ΣΥΜΒΕI ΚAΤΙ ΑΠO ΤΑ ΠΑΡΑΠAΝΩ ΔΕΝ ΘΑ EΧΕΙ ΓIΝΕΙ ΕΣΚΕΜΜEΝΑ. ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΣΧOΛΙΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟYΝΤΑΙ OΠΩΣ ΕIΝΑΙ ΕΥΠΡΕΠΕIΣ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟYΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΦΕYΓΟΝΤΑΣ YΒΡΕΙΣ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αρχή Σελίδας

© 2011 - 2015 StagonNews

Powered by NikosPap. Hosted by Fusioned.