Οι αφανείς σκαπανείς

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
4 Οκτωβρίου 2016, 08:03

Όσο αλήθεια είναι ότι  στην κυρία Κυπαρίσση – Αποστολίκα οφείλεται ένα μεγάλο μέρος της ανασκαφικής δουλειάς στο σπήλαιο της Θεόπετρας  τα ευρήματα της οποίας αποκάλυψαν  κατοίκηση ανθρώπου την περίοδο της Παλαιολιθικής 130 χιλιάδων  χρόνων  πίσω , άλλο τόσο  αλήθεια είναι ότι ο γνωστός Τρικαλινός αρχαιολόγος Γεώργιος Η.  Ζιάκας ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε και θα λέγαμε ανακάλυψε την σπουδαιότητα του σπηλαίου Θεόπετρας . Μάλιστα από έγγραφο που περιήλθε εις γνώση μας γίνεται αναφορά στην σπουδαιότητα της ανακάλυψης του σπηλαίου . Πρόκειται  για έγγραφο της εν Βόλο εδρεύουσας ΙΒ’  Αρχαιολογικής Περιφέρειας που εστάλη προς τον τότε Επιμελητή Αρχαιοτήτων Τρικάλων Γ. Ζιάκα στις 19 Ιουνίου 1968 .

 • ΟΧΙάς

  Για την Ιστορία:
  Η πρώτη προβολή του σπηλαίου έγινε στον τουριστικό οδηγό ‘Πίνδος Μετέωρα Αχελώος Χάσια» στις σελίδες 35-43 με κείμενα της κυρίας Κυπαρίση και φωτογραφίες των ευρημάτων.
  Επίσης προβάλετε στο ντοκιμαντέρ «ΠΙΝΔΟΣ-ΜΕΤΕΩΡΑ-ΟΔΙΠΟΡΙΚΟ» του 1995 το παρουσιάζει η κυρία Κυπαρίση
  Το κτίριο όπου στεγάζετε το Κέντρο τεκμηρίωσης σπηλαίο Θεόπετρας, εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή του από το πρόγραμμα LEADER + με το ποσό των 126.715,00 ευρώ (χρηματοδότηση 100%) για να λειτουργίσει ως Εκθετήριο συλλογής λαογραφικού υλικού.
  Το αρχικό κτήριο παραχωρήθηκε από τον αγροτικό συνεταιρισμό Θεόπετρας.
  Τώρα το ποιοι άλλαξαν φανέλα και ποιοι έκοψαν κορδέλα ας το κρίνει ο κόσμος

ΣΧΕΤΙΚA AΡΘΡΑ
Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .