H Κ.Ε.Δ.Ε. για την διαχείριση απορριμμάτων – Παρά τις προσπάθειες η διαχείριση των σκουπιδιών παραμένει ζητούμενο

Βαγγέλης Γκιάτας
Βαγγέλης Γκιάτας
12 Δεκεμβρίου 2014, 10:24

Είναι αλήθεια ότι  στην κοινωνία  του υπερκαταναλωτισμού και    της αφθονίας  η παραγωγή  σκουπιδιών  είναι   πολύ μεγάλη  κάτι που επέβαλε  τον σχεδιασμό πολιτικών  διαχείρισης  ώστε   αφενός να   μην επιβαρύνεται  το περιβάλλον  και αφετέρου να προστατεύεται  η δημόσια υγεία .

Στην αναγκαιότητα αυτή οι προηγμένες   βιομηχανικά  χώρες  ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και την σχετική υποδομή  διαχείρισης απορριμμάτων φτάνοντας στο σημείο , μέσα από την κατάλληλη επεξεργασία  τους , να παράγονται  χρήσιμα  υποπροϊόντα .

Βεβαίως σ΄ αυτές τις χώρες αναπτύχθηκε έγκαιρα η περιβαλλοντική συνείδηση και ο διαχωρισμός των σκουπιδιών  .

Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα  αργοπόρησε  με συνέπεια να δημιουργηθούν πλείστα όσα προβλήματα  στο περιβάλλον  καθώς η χώρα γέμισε από μικρές και μεγάλες ανεξέλεγκτες χωματερές .

Ωστόσο το πρόβλημα   της διαχείρισης   σκουπιδιών παραμένει  ισχυρό με την Ε.Ε να επιμένει στην συμμόρφωση με την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική .

Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ασχολήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση  καταθέτοντας  συγκεκριμένες προτάσεις με τον πρόεδρο  Γ. Πατούλη  να αναφέρεται  στην ευθύνη των  Ο.Τ.Α   στην διαχείριση των απορριμμάτων, αναζητώντας  μεθόδους    διαχείρισης  που  να διασφαλίζει χαμηλό κόστος και υψηλή ανταποδοτικότητα για τους πολίτες.

Να υπογραμμίσουμε  ότι  η συζήτηση για το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και το σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον άνοιξε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με αφορμή το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση.

Ο κ.  Πατούλης υπογράμμισε ότι «η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας έχει γίνει ένα χρόνιο πρόβλημα, με ευθύνη της Πολιτείας.  Μάλιστα χωρίς να έχουν οι δήμοι την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και χωρίς να έχουν την αποφασιστική αρμοδιότητα να δώσουν λύσεις σε ζητήματα όπως η χωροθέτηση χώρων εναπόθεσης τους, σήμερα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας εξαιτίας της λειτουργίας κατά το παρελθόν παράνομων χωματερών».

Οι  βασικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.  :

Η Πολιτεία πρέπει να δεχθεί πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά  τον α΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης».

Ανάγκη  διαμόρφωσης   μοντέλου  διαχείρισης απορριμμάτων συνολικά για τη χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

Πρόβλεψη  ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα γίνει με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αξιολογώντας τις μεθόδους που μπορεί να δεχθεί  κάθε περιοχή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Η  Αυτοδιοίκηση είναι ενάντια στην επιβολή οποιονδήποτε προστίμων στους Δήμους.

Αποτελεί βασικό ζητούμενο από το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων η επίτευξη των παρακάτω στόχων: προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους Δήμους , η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση, ο κ. Πατούλης είπε πως «η  ΚΕΔΕ συμμετέχει στο διάλογο», αλλά όπως σημείωσε  «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να πούμε τι πρέπει να ψηφισθεί. Είμαστε σαφέστατα υπέρ της εντατικής ανακύκλωσης, αρκεί να μη μας χρεώσουν τα λειτουργικά κόστη».

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στο άμεσο μέλλον θα διεξαχθεί συνέδριο όπου θα κατατεθούν οι προτάσεις της Αυτοδιοίκησης πάνω στο σημαντικό αυτό θέμα που αφορά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .