Γράφει αναγνώστης – Νέος Πρωτοσύγκελος

admin
admin
9 Μαΐου 2016, 13:24

ΝΕΟΣ ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ.

ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ.

 

Ο Σεβασμιώτατος μας Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος πριν από λίγες μέρες προέβη σε μερικές αλλαγές. Επιθυμώ να κάνω μερικές όμορφες σκέψεις βγαλμένες από την καρδιά μου, τόσο για τον νέο μας Πρωτοσύγκελλο π. Αλέξιο Κανίνα, όσο και για τον νέο μας Αρχιερατικό Επίτροπο π. Λάμπρο Κολώνα.

Εξ αρχής οφείλω να σημειώσω προς τους δύσπιστους και τους κακοπροαίρετους που θα προτρέξουν ενδεχομένως να «πειραχτούν» και να με χαρακτηρίσουν αναλόγως πως δεν πρόκειται για κολακείες. Και οι δύο είναι έξυπνοι άνθρωποι. Γνωρίζουν εδώ και χρόνια ποιος αρέσκεται σε κολακείες και ποιος σε έκθεση όμορφων και ανιδιοτελών σκέψεων.

Δύο νέα πρόσωπα στην ηλικία. Ιδίως ο π. Αλέξιος. Πάντα μου άρεσε να βλέπω ικανούς και έξυπνους ανθρώπους που παρά το νεαρό της ηλικίας τους έχουν τα προσόντα να πετύχουν. Στην Εκκλησία, στην πολιτική και γενικά στη διοίκηση. Ο π. Αλέξιος είναι ένα παιδί που για να σχηματίσεις άποψη για τον ίδιο, απαραίτητα πρέπει να τον γνωρίσεις. Παιδί άφθαρτο, έξυπνο, εύστροφο, μορφωμένο. Και θέλω να κάνω μία ομολογία που είναι αθεράπευτη πεποίθηση μου. Το κηρυκτικό του ύφος, το περιεχόμενο και η έκφραση των κηρυγμάτων του μοναδικά.

Τα κηρύγματα του βγαλμένα μέσα από την ακραιφνή αντίληψη της των πραγμάτων ενάργειας. Ικανά να κάνουν την ψυχή σου να αφυπνιστεί. Επαναστατικά με τον τρόπο τους, κατάλληλα στο χρόνο και το χώρο τους. Έχουν ένα βάθος, βυθίζονται στην ουσία των πραγμάτων, διεισδυτικά κι όχι περιγραφικά κι επιπόλαια. Βιωματικά και αγιοπνευματικά. Έχει όντως αισθητική αντίληψη των λόγων του, θα έλεγα πως είναι ένας «καλλιτέχνης» δανειζόμενος φράση του Γρηγορίου Θεολόγου για να εκφράσει την υψηλή δημιουργική έκφραση.

Ο π. Αλέξιος δείχνει σε όλους μας πως έχει χαρίσματα. Ο Θεός σε όλους δίνει χαρίσματα. Αν τα εκμεταλλευτεί προς δόξαν Θεού και μόνο θα αγαπηθεί. Θέλω να σταθώ σε δύο σημεία. Το ένα είναι το ενδιαφέρον του. Είναι άνθρωπος που δεν θα σου δημιουργήσει προβλήματα, αλλά αντίθετα θα παλέψει να τα λύσει. Δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά, αλλά με προσοχή και ευστροφία θα δώσει λύσεις χωρίς να δώσει δικαίωμα. Ξέρει να χειρίζεται άριστα τις καταστάσεις και τα προβλήματα που αναδύονται. Δεν θέλει να σκανδαλίζει κανέναν, θέλει όμως να είναι δίκαιος και ας στεναχωρεί μερικές φορές.

Το άλλο σημείο που θέλω να σταθώ είναι ότι ο π. Αλέξιος δείχνει από αυτή του την νεανική ηλικία να σέβεται την αγάπη του άλλου. Θα μου πείτε δύσκολο είναι; Ναι είναι δύσκολο. Και ιδίως όταν βλέπεις στην κοινωνία και στην Εκκλησία ακόμη ανθρώπους που ευεργετούνται και «κλωτσάνε» την αγάπη του άλλου για τη δική τους εγωιστική εσωστρέφεια. Ο π. Αλέξιος στηρίχτηκε και ευεργετείται από την αγάπη του Πνευματικού μας Πατρός Μητροπολίτη κ.κ. Αλεξίου, ο οποίος μέρα με τη μέρα διδάσκει ακόμη περισσότερο με τη στάση του και τη διακονία του. Βλέπεις στον νέο αυτό κληρικό αυτό που δεν συναντάται εύκολα. Να σέβεται τον Γέροντα του. Και με λόγια και με έργα.

Μερικές σκέψεις επιθυμώ να εκφράσω και για τον νέο μας Αρχιερατικό Επίτροπο. Ο π. Λάμπρος νέος κι αυτός στην ηλικία, με νέες και φρέσκες αντιλήψεις. Είναι γνωστός σε όλου μας μέσα από την εργασία του στο ήσυχο εργαστήρι των ανθρώπινων ψυχών. Κληρικός που δεν θα σου δημιουργήσει προβλήματα, αλλά θα προσπαθήσει να τα επιλύσει. Άνθρωπος που δεν θα τρέξει για να επωφεληθεί για ίδιον όφελος, ούτε για ιδιοτελείς σκοπούς. Απλός άνθρωπος που δεν θα σου κάνει κακό. Ήσυχος, με βλέμμα σοβαρό και ενδιαφέρον για τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ο Τριαδικός Θεός «ὁ πάντας καλῶν πρὸς σωτηρίαν
διὰ τῆς ἐπαγγελίας τῶν μελλόντων ἀγαθῶν
» να φωτίζει και να ενισχύει τον Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο καθώς και τους νέους του συνεργάτες. Να τους ενισχύει πνευματικά ώστε να δίνουν στη νέα εποχή τη σύγχρονη μαρτυρία της θεολογίας της ορθόδοξης Ανατολής προς οικοδομή και ωφέλεια ψυχών.

Άξιοι! Χριστός Ανέστη!

 

Ηρακλής Φίλιος

iraklisf@theo.auth.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .