Για τον ρόλο και προσφορά της Εκκλησίας : Στο εξωτερικό αναγνώριση στο εσωτερικό χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους

Γρηγόρης Γ. Καλύβας
Γρηγόρης Γ. Καλύβας
25 Ιουλίου 2016, 07:59

Σε μια εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση διαλύει  θεσμούς που συγκροτούν εθνική συνείδηση , πολιτιστική ταυτότητα , κοινωνική συνοχή , εμείς, εδώ στη χώρα μας ,  αντί να τους ενισχύσουμε ποικιλοτρόπως, ώστε να αποτελέσουν , τρόπο τινά , θώρακα αντίστασης και προστασίας , κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να απαξιωθούν και να  ακυρωθεί  το ιστορικό  τους βάθος και ρόλος . Απ΄ αυτήν την λογική , δυστυχώς , δεν εξαιρούμε  ούτε την Εκκλησία η οποία ιστορικά αποτέλεσε το  βασικό στήριγμα του Έθνους , τροφοδότησε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα , κράτησε και κρατά όρθια την πίστη , την παράδοση , τις αξίες , και βέβαια προσφέρει τον σωτηριολογικό  της λόγο στον κάθε άνθρωπο .

Το αξιοπαρατήρητο είναι ότι στην Ελλάδα, την αμιγώς ορθόδοξη,  όπου ο λαός , ως πολίτες του κράτους  και ως μέλη της Εκκλησίας , αισθάνονται πως είναι ο ίδιος λαός της Ρωμιοσύνης, που θέλει τους δύο κορυφαίους θεσμούς ενωμένους και συνεργαζόμενους στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων , αυτό δεν το ασπάζεται  η πολιτική τάξη που , στο πλαίσιο των υποτίθεται συνταγματικών μεταρρυθμιστικών πολιτικών , αντί να ενισχύσει  την συνεργασία κράτους – Εκκλησίας  , αναζητά νέες σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους (χωρισμός) υπηρετώντας ηθελημένα ή άθελά τους , τον βασικό  στόχο  της παγκοσμιοποίησης , την  δημιουργία δηλαδή του παγκόσμιου πολίτη  .

Η  εγχώρια και αυτοπροσδιοριζόμενη προοδευτική (αριστερή) παράταξη , αλλά και η Ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δεξιά   , φαίνεται να υιοθετούν την ξενική πολιτειοκρατία, επαναφέροντας ξανά στην επιφάνεια το θέμα  του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους , με την δικαιολογία   δήθεν  του εκσυγχρονισμού  , ουσιαστικά  όμως  για να παύσει η Ελλάδα να είναι ένα αμιγώς Ορθόδοξο χριστιανικό κράτος και να μεταβληθεί σε ένα  κράτος ουδέτερο θρησκευτικά και αχρωμάτιστο εθνικά , γιατί έτσι μόνο ταιριάζει ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας ,  όπως διεκήρυξε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος («Η Ευρώπη τελειώνει εκεί που αρχίζει η Ορθοδοξία»).

Λένε οι  ευρωπαϊστές  και ευρωπαϊζοντες : η Ευρώπη δεν είναι μονολιθική και μονοδιάστατη, αλλά πλουραλιστική και ποικίλη, είναι η Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών .  Είναι ασφαλώς η Ευρώπη των  λαών και πολιτισμών, όπως όμως οι πολιτισμοί αυτοί προήλθαν στις διάφορες χώρες από τις πνευματικές διεργασίες αιώνων .  Έτσι και  στην Ελλάδα , η Ορθοδοξία ,η παράδοση , η ιστορία , οι τέχνες , τα γράμματα , έκτισαν και συνεχίζουν να κτίζουν σταθερά την εθνική μας αυτοσυνειδησία  και δεν μπορεί ούτε να παραμεριστούν , ούτε να εξαφανιστούν , ούτε να αλλοιωθούν . Μ΄ αυτά  τα στοιχεία συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα και μ΄ αυτά πρέπει να παραμείνουμε όσο αυτό αντέξει .

Και ενώ στην Ελλάδα , στο πλαίσιο της επιχειρούμενης συνταγματικής αναθεώρησης , συζητάμε  τον  χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας , την ίδια ώρα που  στην αλλοδαπή  αναγνωρίζεται η πολύπλευρη προσφορά της Εκκλησίας  της Ελλάδος . Χαρακτηριστικό παράδειγμα  ο Γερμανός  Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας  και Έρευνας Τόμας Ράχελ ο οποίος αναγνωρίζει το έργο της και την θεωρεί τον πιο αξιόπιστο  συνομιλητή  για να ξεκινήσει μία συνεργασία της γερμανικής κυβέρνησης με την Ελλάδα ώστε να εκπονηθούν από κοινού προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και να δημιουργηθούν υποδομές που θα βοηθήσουν τη βελτίωση της αγοράς εργασίας  με στόχο  να συμβάλλουν στην  αναπτυξιακή πορεία  της χώρας μας .

Ο  Τόμας Ράχελ συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  με τον οποίο συζήτησε το θέμα της συνεργασίας τονίζοντας ότι θεωρεί πως η Εκκλησία της Ελλάδος έχει κάνει αξιόλογο κοινωνικό έργο και η αξιόπιστα  της  ως θεσμού μπορεί να συμβάλλει στην επόμενη ημέρα της Ελλάδος. Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας , μέσα από την Παιδεία και την Έρευνα , με βασικό στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση από την ελληνική οικονομία του ιδιαίτερα καλλιεργημένου και υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

«..Έχουμε ένα κοινό όραμα με την Εκκλησία. Πιστεύουμε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν μια επαγγελματική προοπτική και σε αυτό το σημείο θέλουμε να συνεργαστούμε» , τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος  σε προγράμματα που θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί η αγροτική καλλιέργεια, επισημαίνοντας πως η ιδέα του προγράμματος αυτού ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία είχε καταθέσει στον Υπουργό την σκέψη για την δημιουργία και υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Παρά ταύτα εμείς επιμένουμε στον  χωρισμό εκκλησίας –  Κράτους πιστεύοντας πως αυτό θα μας εξευρωπαϊσει και θα μας εκσυγχρονίσει ξεχνώντας πως η Ορθοδοξία  αποτελεί μέρος της ζωής και της παράδοσής μας , σάρκα εκ της σάρκας των Ελλήνων μη χωριζομένη και μη διαιρούμενη  !!!

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Όλες οι ενότητες

© 2011 - 2017 StagonNews, Developed by NikosPap . Designed by ManosKal .Hosted by Fusioned .